שתף קטע נבחר

פואד רמז בעדות: הצבא הטעה את אולמרט

בעדותו בפני ועדת וינוגרד מתח שר התשתיות ביקורת על אהוד אולמרט, עמיר פרץ ודן חלוץ. "ראש הממשלה התעורר יום אחד לתפקיד וכל נושא הביטחון זר לו. שר הביטחון לקח את התפקיד בלית ברירה והרמטכ"ל לא היה בנוי לתפקיד". הוא הוסיף כי התגובה של ישראל במלחמה היתה נכונה, אך "עשינו את כל הטעויות האפשריות". על-כך שחודשיים לפני המלחמה נערך דיון בלשכתו בנושא מצב חירום בצפון, אמר: "אמרו לי שאני פסיכופט"

יורה לכל הכיוונים: שר התשתיות, בנימין בן-אליעזר, אמר כי הצבא הטעה את ראש הממשלה, אהוד אולמרט, בזמן מלחמת לבנון השנייה. "אני חושב שהטעו אותו. אני אומר את זה בעדינות רבה מאוד". בהמשך עדותו בוועדת וינוגרד, המתפרסמת היום (ב'), הוא אומר כי נכון היה להגיב, אך "עשינו את כל הטעויות האפשריות".

 

 

בן-אליעזר מתח ביקורת בעדותו על אולמרט, עמיר פרץ והרמטכ"ל, דן חלוץ: "אני לא יכול להשתחרר מהאווירה הזאת שנוצרה קונסטלציה בלתי אפשרית, שראש הממשלה התעורר יום אחד והוא ראש ממשלה, ואני מקבל אותו, אבל זו המציאות. כל נושא הביטחון זר לו, הוא לא התעסק בזה מעולם, שר הביטחון הסכים לתפקיד בלית ברירה. הוא אמר אני רוצה את שר האוצר ואם אין, אז הוא לקח את שר הביטחון. הרמטכ"ל לפי דעתי, מלכתחילה הוא לא היה בנוי לתפקיד הזה. עכשיו אתם יכולים לבוא ולשאול בצדק: איפה היו אלופי צה"ל? איפה?"


בן-אליעזר מגיע לוועדת וינוגרד. נובמבר 2006 (צילום: ניב קלדרון)

 

בהמשך עדותו אמר שר התשתיות כי לא ייתכן מצב בו בזמן מלחמה ראש ממשלה ושר הביטחון אינם בעלי רקע ביטחוני. "אמר לי ראש הממשלה: מה אתה רוצה ממני, פואד. כולם נגדך. פה אני נכנס לעניין פילוסופי עמוק, האם מותר שראש ממשלה ושר ביטחון במדינת ישראל, שעדיין מנהלת מלחמות אקזיסטנציאליות, להיות בלי רקע ביטחוני? אני שואל. אני מאוד מעריך את ראש הממשלה, ויש רצון גדול, לא היתה לו ברירה. הוא אמר ככה: אם כל הצבא אומר לי ככה, אם כל הצבא, לא אף אחד מהצבא לא קם ואמר לי שיש דעה אחרת, אדוני ראש הממשלה, זה לא קרה. זה לא קרה. כך אני מניח. ולכן מה אתה מצפה ממנו?"

 

שר התשתיות סיפר עוד בעדותו כי ביום השלישי למלחמה הוא נפגש עם אולמרט: "אמרתי לראש הממשלה שאני חושב שאנחנו עובדים לא נכון. אמרתי שאני חושב שהפצצות מהאוויר והביטול של השתתפות כוחות הקרקע – היא לא נכונה. אמרתי לו: צריך ללכת עוד פעם ללמוד את הלקחים".

 

חבר הוועדה פרופ' יחזקאל דרור שאל את בן-אליעזר, מה היתה תגובתו של ראש הממשלה? "פואד, אתה צודק, אבל אין אף אחד שתומך בעמדה שלך", ציטט בן-אליעזר את דברי אולמרט. "ראש הממשלה אמר לי: 'אני לא המ"פ, בניגוד לקודמי שרון, ברק ורבין, אני לא המ"פ, לא המג"ד, לא המח"ט וגם לא הגנרל. אני צריך לקבוע יעד. הצבא צריך להשיג דרכים להשיג אותו. כל הגנרלים שישבו איתי שם לא הציגו תוכנית. היחיד, לזכותו ייאמר, שאמר מהיום הראשון זה פואד. כל האחרים התנגדו, כולל הרמטכ"ל, כולל האלופים'".

 

לא היתה הערכה לחטיפת חיילים

בן-אליעזר התייחס לתקופה שלפני חטיפת החיילים ב-12 ביולי: " אני מודה ומתוודה, לא היתה הערכה. מעולם לא הוצגה ההערכה שיש סיכוי שיום בהיר אחד שחיזבאללה יקום ויעשה מה שיעשה. לא הוצגה בפני אף פעם, עד כמה שזכור לי, שום הערכת מצב שבה יש סבירות שחיזבאללה יתקוף בצורה כפי שהוא עשה את זה עכשיו, אני גם חושב שהפעם חיזבאללה לא בדיוק התכוון לדבר הזה". 

 

למרות זאת סיפר שר התשתיות כי חודשיים לפני המלחמה נערכה במשרדו היערכות למצב חירום. "חודשיים לפני המלחמה כינסתי דיון במשרד התשתיות. אמרו עלי שאני פסיכופט. חודשיים לפני זה. ולדיון הזה הזמנתי את כל הנציגים של כל החברות, חלקן שלי, של התשתיות. כל החברות מחיפה וצפונה. את העורף – משטרת ישראל, שירות הביטחון, ועם כולם דנתי במה צריך לעשות. אמרתי: אני חושש שאנחנו הולכים לעמוד בפני מתקפה. . . . כלומר, היינו מוכנים מראש כבר לנושא הזה".

 

פרופ' דרור שאל את שר התשתיות, כיצד היה צריך לנהוג במקרה זה? "הייתי מגייס את הצבא ומחכה שבוע ימים", אמר בן-אליעזר לחברי הוועדה. "הייתי מתרה בלבנונים ואומר להם: חברים יקרים, תוך שבוע ימים שני הבנים האלה יחזרו בחזרה. אם לא - לא תישאר אבן אחת בלבנון. אם תשאלו אותי מה היו הסיכויים שיחזירו את הבנים? - אחוז אחד, אבל היה לנו שבוע ימים. לגייס את מערך המילואים, לאמן אותו, להשלים את מה שהיה צריך להשלים מאוגדות אחרות ולהיות מוכנים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניב קלדרון
בן-אליעזר בוועדת וינוגרד
צילום: ניב קלדרון
אולמרט. "אמר לי אתה צודק"
צילום: גיל נחושתן
פרץ. "לא קיבל את האוצר והלך לביטחון"
צילום: ודים דניאל
חלוץ. "לא בנוי לתפקיד"
צילום: דובר צה"ל
מומלצים