שתף קטע נבחר

דיפלומט אמריקני בכיר הגיע לביקור בצפון קוריאה

שליח ארה"ב לשיחות עם צפון קוריאה, כריסטופר היל, הגיע הבוקר לביקור בפיונגיאנג - ביקור ראשון של דיפלומט אמריקני בדרג בכיר מזה כחמש שנים. לאחרונה דווח על התקדמות במגעים לקראת פירוק המדינה הקומוניסטית מגרעין, לאחר שכספיה שהיו מוקפאים בבנק במקאו הועברו לרשותה

לראשונה מזה כחמש שנים, הגיע היום (ה') דיפלומט אמריקני בכיר לביקור בצפון קוריאה. שליח ארצות הברית לשיחות הגרעין הרב צדדיות על פירוקה של צפון קוריאה מגרעין, כריסטופר היל, הגיע לפיונגיאנג מטוקיו, כדי לדון בצעדים הבאים שעליה לנקוט בהתאם להסכם בייג'ינג מחודש פברואר, המסדיר את פירוקה מגרעין.

 

לפני צאתו מטוקיו לפיונגיאנג אמר היל כי השיחות הרב-צדדיות צפויות להתחדש בתחילת חודש יולי. עם זאת הוסיף כי על המדינה הקומוניסטית לעמוד בהבטחתה להשבית את כורה הגרעיני העיקרי ביונגביון, שנמצא במרחק של כמאה קילומטרים מצפון לבירה פיונגיאנג.

 

"אני חושב שהדיונים יתמקדו באופן שבו יש להתקדם בשיחות הרב-צדדיות ובצעדיה הראשונים של צפון קוריאה", אמר מזכיר ממשלת יפן, יסוהיסה שיוזקי, במסיבת עיתונאים בטוקיו, שבה אישר כי היל יבקר בפיונגיאנג. עם הגעתו לצפון קוריאה יהיה היל לדיפלומט האמריקני הבכיר ביותר המבקר במדינה מאז אוקטובר 2002, אז הציג השליח ג'יימס קלי בפני הצפון קוריאנים ראיות שהצביעו על תוכניתה הסודית להעשרת אורניום.

 

צפון קוריאה, שערכה באוקטובר אשתקד ניסוי ראשון בכלי נשק גרעיניים, הודיעה בשבת כי תאפשר מחדש לפקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית של האו"ם להכנס לשטחה, בהתאם להתחייבותה בהסכם בייג'ינג. הודעתה באה לאחר ש-25 מיליון דולרים מכספיה, שהוקפאו בחשבונות בנק במקאו במשך שנתיים, הופשרו, כפי שדרשה כתנאי ליישום הסכם פירוקה מהגרעין.

 

עם זאת, "סאגת" הכספים המוקפאים עדיין לא הסתיימה. גורם צפון קוריאני בווינה הודיע היום כי ביקורם של פקחי הגרעין במדינה, שתוכנן לשבוע הבא, הושעה בינתיים - מאחר ש-25 מיליון הדולרים של צפון קוריאה, שהוקפאו והופשרו, עדיין לא הועברו לחשבונה ברוסיה. "הכספים עדיין לא נכנסו לחשבוננו. איש לא יודע מה הסיבה לעיכוב", אמר הפקיד. "אין לנו כל התנגדות להמשיך ולהכין את הביקור - אבל לא נאשרו סופית בינתיים", הוסיף.

 

אולם מאוחר יותר אמר סגן שר החוץ הרוסי, סרגיי קיסליאק, כי העברת הכספים לחשבון בנק ברוסיה כבר החלה. "כל הכספים הצפון קוריאנים מועברים לבנק בשטח רוסיה ברגע זה", אמר קיסליאק לעיתונאים. הוא הוסיף: "אני מאמין שאפשר לפתור את הסוגיה הזאת". סוכנות הידיעות הרוסית "איטר-טס" דיווח מפי מקור דיפלומטי כי השלמת העברת הכסף תושלם מחר.

 

ביום שני הודיעה סוכנות הגרעין כי תשגר משלחת פקחים למדינה, לשיחות מקדימות על האופן שבו יתנהל הפיקוח על סגירת הכור ביונגביון. באותו יום גם דיווחה סוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס", בהסתמך על מקור דיפלומטי צפון קוריאני, כי המדינה תאטום את הכור הגרעיני ביונגביון בחצי השני של חודש יולי.

 

צפון קוריאה גירשה את פקחי האו"ם משטחה וניתקה את אמצעי הפיקוח על הכור כאשר התנערה מהאמנה לאי הפצה של נשק גרעיני ב-2002, והפעילה מחדש את הכור ואת תוכנית הגרעין שלה. השליח האמריקני היל אמר ביום שני כי תהליך התפרקותה של צפון קוריאה מהנשק הגרעיני שברשותה יוכל להתחיל בתוך שבועות ספורים. "מבחינה טכנית - זה אפשרי תוך שבועות, לא חודשים", אמר.

פורסם לראשונה 21.06.07, 06:44

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השליח האמריקני כריסטופר היל
השליח האמריקני כריסטופר היל
צילום: רויטרס
הכור ביונגביון. ארכיון
הכור ביונגביון. ארכיון
צילום: רויטרס
השיחות בבייג'ינג, בפברואר
השיחות בבייג'ינג, בפברואר
צילום: רויטרס
מומלצים