שתף קטע נבחר

חזקיהו: "הבנקים צריכים להוריד שכר ולפטר עובדים"

המפקח על הבנקים יצא בהתקפה חסרת תקדים נגד הבנקים: "המערכת הבנקאית לא יעילה והגידול בהכנסות ייבלם". עוד אמר כי הבעיה הגדולה היא היעדר איום תחרותי ממשי על הבנקים וכי "כיום אין שקיפות מלאה"

"המערכת הבנקאית לא יעילה ותהיה חייבת להתייעל. הגידול בהכנסות ייבלם כי זה הטבע של מחזוריות, של גאות בכלכלה. נוצרה בשנים האחרונות בבנקים רמה גבוהה של הוצאות: כוח אדם, מחשוב ורגולציה. הבנקים צריכים להוריד שכר ולפטר עובדים". כך אמר הערב רוני חזקיהו, המפקח על הבנקים, שיצא בהתקפה חסרת תקדים נגד המערכת הבנקאית 

  

חזקיהו, שדיבר במסגרת כנס בנושא ריכוזיות המערכת הבנקאית בישראל שנערך באוניברסיטת בר אילן, אמר ביום בו חוק עמלות הבנקים עבר בקריאה שנייה ושלישית בכנסת, כי "זהו יום היסטורי - רמת התחרות בישראל נמוכה מהממוצע בעולם ובתחום הקמעונאי קיים כשל שוק ולכן נדרש חוק. עדיף חוק גורף מאשר חוק מקורקע ומסונדל יותר מדי".

  

הבעיה הגדולה, לדברי חזקיהו, היא היעדר איום תחרותי ממשי על הבנקים: "יש מונופול שמחזיק למעלה מ-60% מהשוק. פיתוחו של שוק הון משוכלל, מכשירים פיננסיים חדשים וכניסה של בנקים זרים תשפר את התחרות".

 

עוד אמר המפקח על הבנקים, כי "על מנת ליצור תחרות יש צורך שלציבור יהיה מידע ברור, קצר וקולע, אך כיום אין שקיפות מלאה וקשה מאוד לקרוא את תעריפון הבנק". עם זאת, הדגיש חזקיהו שבנק ישראל אינו מתערב בגובה העמלות אלא במבנה הצגתן. "אם זה לא יעזור", מזהיר חזקיהו את הבנקים, "נשתמש בהטלת עמלה ברת פיקוח".

    

האינתיפאדה של הבנקים הגדולים

זאב אבלס, יו"ר בנק איגוד ולשעבר המפקח על הבנקים, טען שהפיקוח על העמלות והשירותים הבנקאיים לא יעיל ולא אפקטיבי והמליץ על העדפה רגולטורית של בנקים קטנים ובינוניים.כל משתתפי הכנס הסכימו שהפיתרון הטוב ביותר להגברת התחרות הוא כניסתם של בנקים זרים לישראל והרחבת פעילותם של הקיימים.

  

אבלס ציין בהקשר זה, כי סיטיבנק שקל לפתוח סניף נוסף בהרצליה לפני מספר שנים אך התחרט. מישהו בקהל העיר שזה היה בגלל האינתיפאדה, ומישהו אחר, חזקיהו, תיקן "זה בגלל האינתיפאדה של הבנקים הגדולים: הפועלים ולאומי".

 

"הפיקוח על הביטוח אינו יעיל"

בכנס דיבר גם פרופסור בן-ציון זילברפרב, ראש המרכז לחקר ולימודי בנקאות באוניברסיטת בר אילן, שהתמקד בחוסר הפרופורציה, כדבריו, בין הפיקוח על הבנקים לפיקוח על הביטוח. "הפיקוח על הביטוח אינו יעיל וכמעט שלא קיים, זה מדיר שינה מעינינו".

  

"מי אחראי על מתן אשראי בחברות הביטוח?" שאל זילברפרב. "יש כאן חוסר סימטריה לעומת הבנקים, שם ניהול הסיכונים מובנה, מסודר, מפוקח. חייבים ליצור פיקוח אפקטיבי על שוק ההון ולדעתי המודל זה הFSA בבריטניה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוני חזקיהו, המפקח על הבנקים
מומלצים