שתף קטע נבחר

מפטוש ועד ניסואז: ארבעה סלטים ים תיכוניים

עם עגבניות, מלפפונים והמון שמן זית, יעל מורג אספה ארבעה מתכונים של סלטים מאזור אגן הים התיכון, שניים קלאסיים ושניים עם טוויסט

צרפת איטליה יוון כאן 

סלטים טריים הם אחד המאפיינים הבולטים של המטבחים השונים ששוכנים לחופי אגן הים התיכון. זה לא מפתיע, בהתחשב באקלים החם, בשפע הירקות וחומרי הגלם שעומדים לרשות הטבח ובקלות ההכנה של סלטים. לכל מטבח יש סלטים מעט שונים, אולם בכולם תמצאו שמן זית וירקות מקומיים. כל הסלטים שלפניכם יכולים לתפקד גם בתור ארוחה קלה, בתוספת לחם טוב, כזו שלא מכבידה על הבטן ושקל מאוד להכין.

 

 

 

צרפת

  

סלט ניסואז

יש אינספור וריאציות שונות לסלט ניסואז - לפעמים יהיו בו עגבניות ומלפפונים ולעיתים כלל לא יופיעו בו ירקות טריים, בחלק מהמתכונים תהיה טונה משומרת ובחלק טונה טרייה, עם צלפים או בלעדיהם, עם חסה ולעיתים בלי - מה שבטוח זה שברוב הגרסאות תופיע שעועית ירוקה חלוטה, ביצה קשה, פרוסות תפוחי אדמה מבושלים במים, טונה ו/או אנשובי, צלפים, זיתים. בגרסה שלפניכם, מחליף את הטונה, דג סלמון צלוי - לא ממש ים-תיכוני, אבל מתאים למציאות הקולינרית הישראלית.

 

מתכון של השף מוריס אביטן, מסעדת תמרה 

 

מרכיבים (6 מנות):

לסלט:

1/2 ק"ג סלמון טרי

6 תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לקוביות

2 ביצים קשות חתוכות לרבעים

1/2 כוס זיתים שחורים קצוצים דק

3 כוסות שעועית ירוקה מאודה

עלי חסה ערבית

1/3 כוס צלפים

פלפל שחור גרוס גס

מלח

לרוטב:

1/2 כוס מיץ תפוזים סחוט טרי

4 כפיות חרדל דיז'ון

1/8 כוס חומץ הדרים

2 כפות חומץ בלסמי

1/2 כוס שמן זית


גירסה ישראלית. סלט ניסואז

 

אופן ההכנה:

  1. מתבלים את נתחי הדג בפלפל גרוס וצולים על מחבת לוהטת כ- 5-3 דקות. מורידים מהאש, מקררים ופורסים לפרוסות בעובי של כ- 1 ס"מ.
  2. מבשלים את קוביות תפוחי האדמה במים ומעט מלח עד לריכוך. מסננים ומקררים.
  3. מסדרים את כל מרכיבי הסלט על צלחת הגשה נאה. מפזרים זיתים קצוצים ובוזקים מעל מעט מלח וצלפים.
  4. מערבבים את מרכיבי הרוטב יחד בקערה קטנה עד קבלת מרקם אחיד. מתבלים במלח ופלפל.
  5. הגשה: אחרי שמסדרים את הרכיבים על פלטת ההגשה יוצקים מעל את הרוטב.

 

חזור למעלה
איטליה

 

סלט קפרזה

סלט איטלקי קלאסי, שמקורו באי קפרי. הסלט קם ונופל על איכות המרכיבים: עגבניות בשרניות ואדומות, גבינת מוצרלה טרייה ואיכותית (מי שרוצה להשקיע מוזמן לחפש מוצרלה מחלב בפאלו, כמו במקור), עלי בזיליקום טריים ושמן זית מעולה.

 

המרכיבים (4 מנות): 

4 עגבניות בינוניות, חתוכות לפרוסות או לפלחי

12 כדורי מוצרלה, פרוסים לעיגולים

20-15 עלי בזיליקום שלמים או קרועים ביד לפיסות גדולות

1/4 כוס שמן זית

מלח ופלפל שחור גרוס טרי

 

אופן ההכנה:

  1. מסדרים על צלחת הגשה לסירוגין: עגבניות, גבינה ועלי בזיליקום. לחילופין, ניתן לערבב את כל המרכיבים בקערה וליצור מראה "מבולגן".
  2. זולפים את שמן הזית בצורה אחידה, בוזקים ומלח ופלפל שחור גרוס טרי ומגישים מיד. 


רצוי להגיש לחם טוב בצד. סלט קפרזה (צילום: מיכאל קרמר)

 

חזור למעלה
יוון

 

סלט יווני

הנה המתכון המקורי לסלט הלאומי של יוון. ביוון, לעיתים אפילו לא חותכים את הירקות - פשוט שוברים את המלפפונים והבצל בעזרת האצבעות, "בוצעים" את העבניות, מפוררים את הגבינה ומקשטים בזיתים. אתם מוזמנים להשתמש בסכין כמובן.

 

המרכיבים:

2 עגבניות

3 מלפפונים

1 בצל סגול קטן

1/2 פלפל ירוק (לא חובה)

100 גרם גבינת פטה משובחת

חופן זיתים שחורים (לא מצומקים)

כמה עלי אורגנו טרי או 1/2 כפית אורגנו יבש

שמן זית איכותי

מיץ לימון סחוט טרי או חומץ בן-יין אדום

מלח ופלפל שחור

 

אופן ההכנה:

  1. חותכים את הירקות גס ומניחים בקערת הגשה. מפוררים את גבינת הפטה לפירורים גסים מעל הירקות. קורעים את האורגנו הטרי אם משתמשים או מפוררים את היבש. מפזרים את הזיתים.
  2. מתבלים בשמן זית ומיץ לימון (או חומץ אם אוהבים), ממליחים ומפלפלים ומגישים.


סלט אחד, המון גרסאות. סלט יווני (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

חזור למעלה
כאן

 

סלט פטוש

מקורו של סלט פטוש במטבח הערבי מקומי, וכמו במקרים רבים נוספים הוא נועד לניצול שאריות לחם ישן. הגירסה המקורית היא למעשה סלט ירקות שנקצצו גס בתוספת קרעי פיתה קלויה. המתכון שלפניכם הוא גירסה משודרגת שכוללת גם גבינה בולגרית, תיבול שונה ועוד דברים טובים. 


ארוחה מלאה בצלחת. סלט פטוש (צילום: רועי ברקוביץ') 

 

מתכון של השף עמוס שיאון, מסעדת הלנה

 

המרכיבים:

1 כוס עלי פטרוזיליה מופרדים

1 כוס עלי נענע מופרדים

1 כוס עלי כוסברה מופרדים

3 גבעולי בצל ירוק קצוצים גס

1 צרור עלי זעתר מופרדים

1/2 כוס גרגירי רימון (בעונה)

1 צ'ילי ירוק חריף קצוץ

50 גר' גבינה בולגרית

1 פיתה מרוחה בזעתר, קלויה בתנור

לרוטב:

1 כף סומאק

1 כף דבש

4 כפות מיץ לימון

6 כפות שמן זית

 

אופן ההכנה:

  1. שמים בקערה את כל מרכיבי הסלט.
  2. בקערה נפרדת מערבבים היטב את כל חומרי הויניגרט ויוצקים על הסלט, מערבבים ומגישים.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דלית שחם
קלאסיקה מקומית. סלט פטוש
צילום: דלית שחם
מומלצים