שתף קטע נבחר

העיתונאי הבריטי ששוחרר: נפלא להיות חופשי

במסיבת עיתונאים בביתו של ראש ממשלת החמאס במחנה הפליטים שאטי הודה העיתונאי הבריטי המשוחרר אלן ג'ונסטון בחום לחמאס על המאמצים לשחרורו. "אלמלא הלחצים שהפעילו בחמאס, הייתי נשאר בשבי עוד זמן רב", אמר. ראש הממשלה הנייה הביע תקווה שגם פרשת שליט תסתיים בשלום: "אם ישראל תחשוב בהגיון אפשר יהיה לכרות עסקה"

אחרי כמעט ארבעה חודשים של שבי הגיעה הלילה (יום ד') לקיצה פרשת חטיפתו של העיתונאי הבריטי, אלן ג'ונסטון, ברצועת עזה. ג'ונסטון שוחרר בריא ושלם מידי שוביו, אנשי "צבא האיסלאם" והועבר לידי החמאס. זאת לאחר שבמשך שעות כיתרו אנשי החמאס את המתחם שבו הוחזק וניהלו חילופי אש עם חמושים. הבוקר, במסיבת עיתונאים משותפת עם ראש ממשלת החמאס, איסמעיל הנייה, נראה ג'ונסטון מעט חיוור, ומותש, אך הביע אושר גדול על שחרורו. "זה דבר נפלא להיות חופשי", אמר. "קשה לי להאמין שלא אתעורר שוב באותו החדר הבוקר". בהמשך הועבר לקונסוליה הבריטית בירושלים.

 

ג'ונסטון תיאר במסיבת העיתונאים עם הנייה את 114 הימים שבילה בשבי וסיפר על חוויה קשה. "זה כמו להיות קבור בעודך בחיים", סיפר. על שוביו אמר כי היו "מסוכנים ובלתי צפויים". העיתונאי הודה לתנועת החמאס על שפעלה לשחררו ואמר כי "אלמלא הלחצים שהפעילו בחמאס, הייתי נשאר בשבי עוד זמן רב". עוד אמר כי חוטפיו העבירו אותו פעמיים במהלך תקופתו בשבי, שנמשכה קרוב לארבעה חודשים.

 

חמאס מצידו, התגאה בהישג וניסה לנופף בו ככל יכולתו. מסיבת העיתונאים התקיימה בביתו של הנייה, שם עטף אותו ראש ממשלת החמאס בעזה בדגל פלסטין ואיחל לו כל טוב. חאלד משעל, ראש הלשכה המדינית של חמאס בדמשק, אמר לסוכנויות הידיעות כי שחרור העיתונאי החטוף מהווה הוכחה לכך שחמאס מביא סדר לרצועה. 

 

מקווים לסוף דומה גם בפרשת שליט

במסיבת העיתונאים בביתו הביע הנייה תקווה שהשחרור יביא קץ גם לפרשת חטיפתו של החייל גלעד שליט. "אם הישראלים יחשבו בהיגיון ובאופן רציונלי, ויקחו בחשבון את הנושא ההומניטרי וסבלם של האסירים הפלסטינים - ניתן יהיה להגיע לעסקה", אמר הנייה. הוא בירך את משפחתו של ג'ונסטון ועמיתיו העיתונאים על השחרור ואמר כי "זהו רגע משמח לעם הפלסטיני".


רגע השחרור. ג'ונסטון בעזה (צילום: AFP)

 

ראש הממשלה העזתי, אמר כי חטיפתו של ג'ונסטון עמדה בראש סדר היום הפלסטיני מיומה הראשון. עוד האשים את פעולות ישראל בעיכוב המאמצים לשחרור העיתונאי. הנייה אמר כי המשא ומתן לשחרורו של כתב ה-BBC כלל מגעים בין הנהגת החמאס בחו"ל לבין ממשלת בריטניה, ושיגר גם עקיצה לעבר ממשלת החירום הפלסטינית, הפועלת בגדה המערבית בראשות סלאם פיאד. "אני מאחל שהסדר, הביטחון, היציבות וקץ האנרכיה, יגיעו גם לשם", אמר. עוד ניצל את ההזדמנות כדי לפנות ל"אחינו ברמאללה", ואמר כי "אם הכוונות יהיו טובות, ניתן לחזוק לדיאלוג בינינו ולאחדות".

  

"זה דבר גדול, זה נפלא להיות חופשי", אמר מוקדם יותר לרשת "אל-ג'זירה". "בשבילי זה כמו חלום לצאת ולראות את כל העיתונאים האלה. אני עכשיו נמצא עם ראש הממשלה הנייה, אחרי חודשים מאחורי דלתות סגורות שבהם לא ידעתי מתי אצא לחופשי. אני מודה לכל אלה שפעלו לשחרורי ולכל אלה שהשתתפו בפעולות המחאה נגד חטיפתי ולמען שחרורי.

 

ג'ונסטון, שנחטף בעזה ב-12 במרס האחרון, שוחרר בתום משא ומתן שניהלה תנועת חמאס עם שוביו, בתיווך ארגון ועדות ההתנגדות העממית, המקורב לשני הארגונים. במסגרת ההסכם שהושג החליפו ביניהם הארגונים שבויים נוספים שחטפו. במקביל למגעים כיתרו מאות חמושים מהחמאס את המתחם שבו הוחזק החטוף בעזה. עם צאתו מהשבי הודה לכל העולם על המאמצים לשחרורו וסיפר כי עקב באדיקות - דרך שידורי הרדיו - אחר המתרחש בעולם. בהמשך הועבר ג'ונסטון לישראל, שם המתינו לו אנשי שירות הביון הבריטי (MI6) כדי לאסוף אותו בחזרה לארצו. מעסיקיו של ג'ונסטון ב-BBC שחררו אנחת רווחה גדולה עם היוודע דבר השחרור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחכה לעסקת שליט. הנייה
צילום: איי פי
מותש ומחוייך. ג'ונסטון
צילום: איי אף פי
עם חגורת הנפץ בסרטון
צילום: AFP PHOTO / IntelCenter
מומלצים