שתף קטע נבחר

נבחרו שבעת פלאי העולם החדשים

בליסבון הגיעה הערב לסיומה תחרות בת שש שנים במסגרתה בחרו כמעט מאה מיליון איש ברחבי העולם את שבעת פלאי העולם החדשים. מי נכלל ברשימה ומי נותר בחוץ?

בליסבון בירת פורטוגל הוכרזו אמש (7.7.07) שבעת פלאי העולם החדשים, כפי שנבחרו על ידי כ-100 מיליון מצביעים מכל רחבי העולם. ואלו הם:

 

  1. החומה הסינית
  2. העיר הנבאטית פטרה שבירדן
  3. מאצ'ו פיצ'ו בפרו, העיר האבודה של האינקה 
  4. פסל ישו בריו דה ז'נרו
  5. פירמידת צ'יצ'ן איצ'ה במקסיקו
  6. הקולוסיאום ברומא
  7. מקדש הטאג' מהאל בעיר אגרה שבהודו


ביפאשה באסו, בן קינגסלי והילארי סוונק בטקס בליסבון (צילום: רויטרס)

 

הטקס שנערך באסטאדיו דה לוץ (איצטדיון האור) שבבירה הפורטוגלית חתם מיזם אינטרנטי שהתרחש במהלך שש השנים האחרונות, בו הועמדו לבחירה 20 אתרים שהוגדרו כ"פלאי העולם החדשים". בטקס השתתפו כוכבי בידור מובילים דוגמת ג'ניפר לופז, בן קינגסלי, שאקה קאן והילארי סוונק, לצד אישים ששמם נקשר לכמה מן ההישגים הגדולים ביותר של האנושות: ניל ארמסטרונג וברטראן פיקאר, האדם הראשון שהקיף את העולם בכדור פורח.

 

ההצבעה, שהסתיימה בלילה שבין ה-6 וה-7 ביולי, נערכה באמצעות הטלפון, ב-SMS או בטופס באתר האינטרנט של הפרויקט New7Wonders.com. כדי להצביע צריך היה להירשם באתר, ולבחור שבעה אתרים. המצביעים יכולים היו לרכוש תמורת שני דולר תעודה שמאשרת את הצבעתם.

 

צילום: איי אף פי

 

תמיד יש מקום שני

לצד שבעת פלאי העולם החדשים, והמאושרים, נותרו 13 אתרים שהגיעו לקו הגמר, אך לא זכו להיכלל ברשימה הסופית:

 

  • האקרופוליס באתונה
  • איה סופיה באיסטנבול
  • הקרמלין במוסקבה
  • טירת נוישוויינשטיין בגרמניה
  • מגדל אייפל בפריז
  • סטונהנג' באנגליה
  • אלהמברה בגרנדה (ספרד)
  • מקדש קיומיזו בקיוטו שביפן
  • בית האופרה של סידני באוסטרליה
  • מקדשי אנגקור בקמבודיה
  • חומות העיר טימבוקטו במאלי שבאפריקה
  • פסל החירות בניו יורק
  • שורת הפסלים באיי הפסחא שבאוקיינוס השקט

 

איך הכל התחיל

את הרעיון לעדכן את רשימת פלאי העולם הגה ב-1999 השוויצרי ברנרד וובר, טייס והרפתקן, לצד אמן, אוצר אמנות ויוצר סרטים. כבר ב-1999 העלה בפני חבריו את השאלה מדוע שלא נבחר פלאי עולם חדשים, תחת הרשימה שנסגרה בימי הביניים, ואשר כללה את הפירמידות במצרים, הגנים התלויים בבל, פסל זאוס באולימפיה, מקדש ארטמיס באפסוס, המוזולאום בהליקרנסוס, הקולוסוס של רודוס והמגדלור באלכסנדריה.

 

ובר הקים את אתר האינטרנט New7Wonders.com ואחרי מיון ראשון של עשרות אלפי פניות שקיבל, הרכיב, ביחד עם קבוצת אדריכלים שגייס, רשימה של 200 אתרים. לימים עברה הרשימה מספר גלי צמצומים, ולשלב הסופי התייצבו 20 אתרים מובילים, ובנוסף אליהם הפירמידות במצרים, שזכו לתואר כבוד כפלא היחיד ששרד מתוך הרשימה הישנה.


טאג' מהאל. למישהו היה ספק?

 

ביקורת בונה

ביקורת רבה נשמעה על התחרות, חלקן עוסקות במהות הפלאים החדשים. לדברי המבקרים, לא ברור כיצד ניתן להשוות בין מעגל האבנים המגליתי "סטונהנג'" בדרום אנגליה, שנבנה לפני 4,000 שנה, לבין בית האופרה של סידני, שנבנה לבני 40 שנה בלבד. "זהו בהחלט בניין מרשים", טוענים המתנגדים לתחרות, "אך אין בו שום ממד פלאי".

 

סוג אחר של ביקורת גורס שהרשימה יותר מדי מתוקנת פוליטית, ואין אף מדינה שזכתה להציג לבחירה שני "פלאים", כמו גם ההשוואה בין הקרמלין הרוסי לפסל החירות, מסמליה של ארצות הברית. גם אפשרויות ההצבעה לא ממש הוגנות: איך יוכלו כמה מיליוני אפריקאים במאלי הענייה להתמודד מול מאות מיליוני סינים בעלי גישה לאינטרנט.

 

ביקורת אחרת נשמעת מהכיוון הכלכלי, וטוענת שהפרוייקט היפה, שעם מטרותיו הנעלות נמנים תחזוק האתרים, גישור והפצת שלום בין העמים השונים, הפך ממוסחר למדי, כאשר חברות נסיעות הציעו טיולים מאורגנים באתר התחרות, והאתר אף מציע למכירה מדריכי תיירות, חולצות ופריטים נוספים. ובר, מייסד הפרוייקט, דחה בעבר את הטענות ואף הכריז כי מחצית מההכנסות יוקדשו לשימור ושיקום אתרים היסטוריים ברחבי העולם.


פטרה. כבוד לאזור (צילום: אלעד גרשגורן)

 

כסף כסף

כך או כך, בחירת שבעת פלאי העולם החדשים, אמנם החלה כפרוייקט של איש אחד, אך הפכה לתחרות בין המדינות, שמבקשות לפאר את הרשימה בפלא שמייצג אותן. ברחבי העולם גויסו בכירי אנשי יחסי הציבור ואף פוליטיקאים, כולם קראו לבני עמם להצביע עבור האתר שמייצג את מדינתם. לבד מן הכבוד להיכלל ברשימה מדובר בלא מעט כסף. המדינות ששבעת פלאי העולם נמצאים בתחומן, יזכו מן הסתם, לשדרוג משמעותי על מפת התיירות העולמית. מזל טוב.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפירמידה בצ'יצן איצ'ה. ההפתעה?
צילום: איי פי
הבריזילאים הצביעו בהמוניהם. בפנים
צילום: איי פי
צילום: איי פי
הקולוסיאום ברומא
צילום: איי פי
החומה הסינית
צילום: איי פי
מאצ'ו פיצ'ו בפרו
מומלצים