שתף קטע נבחר

אמא'לה, החלה עונת הג'וקים

בחודשי הקיץ צצים להם התיקנים בבתים, במיוחד בקומות הראשונות ומטרידים את מנוחתנו. הסיבה להופעתם ההמונית בתקופה זו נעוצה בתהליך הרבייה שלהם. בשל הבהלה מהחרקים הקטנים (יחסית...), המדבירים עובדים כמעט בלי הפסקה. ויש כאלו שלא יהססו לאכול את הג'וק

"אמאל'ה ג'וק!" מי לא מכיר את הצעקה המפורסמת, לאחר מפגש מעורר בחילה עם תיקן (ג'וק) גדול ושחור, שנס בבהלה מאימת הנעל המונפת לעבר אחת הפינות המוסתרות בחדר? בימים אלו יוצאים המקקים מהחורים בהמוניהם ומטרידים את מנוחתנו, בשל תהליך רבייה מואץ המתחולל בחודשי הקיץ. אז מה עושים עם האורחים הלא מוזמנים הללו?

 

היכרות קצרה עם אויב האומה: התיקן הוא סוג של חרק ממשפחת התיקניים, הנחשב לאוכל כל. אורכו כמה סנטימטרים, צבעו שחור-חום-אדמדם וגופו שטוח. בראשו שני מחושים פרוקים המשמשים להרחה ולמישוש. מדובר בחרק העובר גלגול חסר - ללא שלב הגולם, ולכן הזחל דומה לצורת הבוגר. התיקן הוא מטרד במגורי בני האדם, בתעלות שופכין ובמחסני מזון. בשעות היום הוא שוכן במקומות מסתור חשוכים, מתחת למרצפות, בסדקים וסביב צינורות מים, ומשם הוא יוצא לפעילות בלילות.

 

מורן, בת 25, תושבת תל אביב המתגוררת בקומה ראשונה, "זכתה" בשבועיים האחרונים למפגש יומיומי עם המטרידים המטפסים מהעצים הסמוכים לחלונות הבית, ממפתן הכניסה ומפתחי הביוב. לאחר שהיא משחררת צעקה בריאה, היא אוחזת בתרסיס נגד חרקים ורודפת אחריהם יחד עם בן זוגה. "אי אפשר להשאיר את החלונות פתוחים, במיוחד לא בלילה. אפשר לשמוע אותם מתנגשים בחלונות הסגורים, מנסים להיכנס לבית".

 

גילי שקד, חייל בן 20 תושב ירושלים, מספר כי מגיל קטן הוא מפחד מהחרק הקטן וקורא לעזרה בכל פעם שהוא נתקל בו. "ביום שישי האחרון חזרתי מבילוי, ובפעם הראשונה נלחמתי באחד מהם עד שהרגתי אותו. לא רציתי להעיר את כל הבית בשביל ג'וק". מה כל כך מפחיד במקק? "הוא גדול, מגעיל ומטייל בבית. אני מקבל צמרמורת רק מהמחשבה שלא אשים לב והוא יטפס עלי".

 

הטמפרטורה גבוהה - הג'וקים מתפתחים מהר

לדברי פרופ' יואל מרגלית, מנהל מרכז להדברה ביולוגית באוניברסיטת בן גוריון, בישראל פעילים שלושה זנים של מקקים: האמריקני - המין הגדול מבין השלושה שאורכו 3 ס"מ, שנחשב גם למעופף שביניהם, המזרחי, שאורכו כ-2 ס"מ, והתיקן הגרמני שגודלו ס"מ וחצי. "כולם קוסמופוליטיים, הם התפשטו ברחבי העולם עם התפשטות האדם לאורך השנים". ומי שתוהה, המקקים נמצאים כאן כבר הרבה זמן - 300 מיליון שנה, למען הדיוק.

 

הסיבה להופעתם בהמונים בחודשי הקיץ, מסביר פרופ' מרגלית, נעוצה בתהליך הרבייה של החרקים הקטנים. "בסביבות חודש יוני, כשהטמפרטורה עולה, הנקבות מתחילות להיות פעילות, חודרות למקומות לחים, חשוכים ורבוי חומר אורגני כמו זבל ושאריות מזון, ומטילות את שקי הביצה - דמויי תיק ומכאן שמם. בניגוד לחורף, בו הופך הדור הבא מביצה ועד בגרות בתהליך של חודש, בחודשי הקיץ התהליך הרבה יותר מקוצר - פחות משבועיים".

 

כאן נכנסים לתמונה ציידי המקקים - המדבירים. נתן פלהיים, בעלים של חברת ד"ר ג'וק, מספר כי בתקופה האחרונה המדבירים עובדים כמעט ללא הפסקה, בשל ריבוי המקקים. "בימים האלה אנחנו מדבירים בלי סוף. באזורים לחים עם מערכות תברואה רעועות, אפשר למצוא את הג'וקים בהמוניהם. הסובלים הגדולים הם בעיקר אלו הגרים בקומה ראשונה ושנייה".

 

לדברי פלהיים, כולם מזמינים הדברה, גברים ונשים כאחד. "לפני כמה ימים התקשר אלי אדם גדול מימדים, ביריון לא קטן, שהזמין הדברה, נתן לנו מפתח ואמר שנקרא לו כשהכל ייגמר כי הוא לא מעיז להישאר בבית עם החרקים. כולם מפחדים מהג'וקים. צריך להבין, כשאנשים שוכבים במיטה וג'וק עף מהחלון ועולה על המיטה זה מבהיל נורא".

 

אך יש גם כאלו שג'וק מעורר בהם תחושה אחרת מלבד פחד - תיאבון בריא. במזרח הרחוק נחשב המקק המדגסקרי למעדן של ממש, והוא נאכל לאחר טיגון בשמן עמוק, או גרוס לאחר טחינה. ויש בו גם ערכים תזונתיים - אם בשר הבקר מכיל 10% פרוטאינים, הרי שבשרו של בעל המחושים החמקמק מלא ב-75% פרוטאינים. מישהו רוצה שיפוד תיקנים?

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עכשיו העונה. ג'וקים
צילום: רויטרס
מומלצים