שתף קטע נבחר

10 דברים שכדאי לדעת על ויטמין A

הוא הידיד הגדול של האנטי אייג'ינג, עור הפנים וחברות הקוסמטיקה. ובכלל, הוא מאד מוכשר - מסייע לראיה, חשוב לצמיחת השיניים, ועל אף שניתן רק במרשם רופא תוכלו להשיג אותו גם במוצרי מזון

1. הוא מנצח כל אקנה

ויטמין A משפר את האלסטיות של העור, מסייע בשמירת רמת הלחות שלו, מאיץ את קצב התחדשות התאים ומונע התחמצנות שלהם, וכך בעצם מונע את הזדקנותם המוקדמת. בצורתו הפעילה כחומצה רטינואית (המוכרת יותר בשמה הפופולרי רטין A) הוא מפורסם כאויב הגדול של האקנה: ממגר פצעים, מחליק את העור ובורא עור חדש ובריא. החומצה הרטינואית נקשרת לחומצות גרעין התא ומשפיעה על יצירת החלבונים בתא ועל מנגנון ההתחלקות וההתמיינות שלו. במילים אחרות, היא עושה פילינג לעור. אגב, נגזרות נוספות של ויטמין A הן רטינול (שנמצא בעיקר בתכשירים לטיפול באקנה ובעור יבש) ורטיניל פלמיטאט (שהוא הצורה השכיחה ביותר במוצרי קוסמטיקה). גם הן מסייעות לעור להיות מתוח, חלק ורך יותר.

 

2. הוא פשוט גיבור־על

חוץ ממלחמתו הצודקת באקנה, לוויטמין A עוד סגולות חשובות רבות: הוא מסייע לראייה תקינה, שומר על מבנה קרום התאים, חשוב לצמיחת השיניים ותפקודם וממלא תפקיד מפתח בפעילות מערכת החיסון.


גיבורת-על. משפר את האלסטיות של העור (צילום: סי די בנק)

 

3. הוא ניתן במרשם רופא בלבד

רטין A אסור לשימוש חופשי אלא מחויב במרשם רופא. כאשר נוטלים אותו בבליעה (כמו רואקוטן, המשמש לטיפול באקנה), הוא עלול לגרום לתופעות לוואי, כמו פגיעה בכבד ובעיניים, המצריכות מעקב רפואי. במריחה על הפנים מתבצע כאמור פילינג. מאחר שמדובר בפעולה המקלפת ומדקקת את העור, יש צורך במעקב של רופא שיקבע אם להמשיך בטיפול, להפחית את המינון וכו'.

 

4. הוא מהפכן

בשנות ה־80 חולל רטין A מהפך ביחסים שבין עולם הקוסמטיקה למדע הרפואה. בעקבות הכנסתו לקרמים לפנים, פורסם לראשונה בספרות הרפואית המקצועית, כי אכן חומר חיצוני עשוי לסייע במניעת הזדקנות מוקדמת של העור. עד אז כונתה הקוסמטיקה בכל ספרי הרפואה "אשליה בלבד".

 

5. הוא לא אוהב שמש

אחד המיתוסים הידועים הנוגעים לרטין A הוא שניתן לבצע איתו טיפולים רק בחורף, מאחר שהוא "פוטוסנסיטיבי" (רגיש לאור). מיתוס זה נכון רק בחלקו. ויטמין A אמנם פוטוסנסיטיבי, אבל קרני UVA חזקות ומזיקות נמצאות גם בחדר סגור בלי קרינה ישירה של שמש. במילים אחרות: בכל מקרה, השימוש בוויטמין מצריך קרם הגנה מהשמש, בין אם בקיץ ובין אם בחורף, כך שאפשר להשתמש בו כל השנה.


אנטי אייג'ינג? נסו ויטמין A (צילום: ויז'ואל/פוטוס) 

 

6. הוא נמצא גם במזון

מאחר שוויטמין A כה חשוב לגופנו, חשוב לצרוך אותו גם בדרכים "טבעיות". גם כך הוא משפיע על העור ומשפר את מראהו. בעולם החי אפשר למצוא ויטמין A בביצים, כבד, חלב וגבינה צהובה. צמחונים יכולים ליהנות ממנו בגזרים, בטטות, מנגו, תרד, פלפל אדום, ברוקולי, דגנים ופפאיה.

 

7. הוא מורגש כשהוא חסר

איך תדעו שבגופכם חסר ויטמין A? למזלנו, מאחר שמדובר במצרך כה חשוב, יש להיעדרו סימנים מובהקים: עור יבש ומחוספס, יובש וגירוי בעיניים, עיוורון לילה, הפרעות בדרכי העיכול ואמייל שיניים חלש ומתפורר.

 

8. הוא עלול לגרום לנזק במצב עודף

ויטמיןA שייך לקבוצת הוויטמינים המכונים "מסיסי שומן" (כמו D,E,K) וככזה הוא נאגר בגוף, בעיקר בתוך רקמות השומן. בעקבות כך עלול להיווצר בגוף מצב של עודף בוויטמין A או אפילו "הרעלת ויטמין A". למרבה המזל, גם למצב של עודף יש

 סימנים: התקרחות, כאבי שרירים ועצמות, כאבי ראש, הפרעות ראייה ואפילו הרס של רקמת הכבד.

 

9. הוא אסור על נשים הרות ומיניקות

ויטמין A עלול לגרום למומים מולדים, ולכן נאסר לשימוש לנשים בתקופת הריון או הנקה. צורתו היחידה המותרת לשימוש בתקופות אלה היא רטיניל פלמיטאט, שהיא נגזרת לא פעילה (בניגוד לרטין A). בנוסף, נשים המשתמשות באופן תדיר בוויטמין A חייבות בתקופת "צינון" של חודש לפחות לפני כניסה להריון, כדי שהגוף יוכל להתנקות. אגב, הנטורופתים ממליצים על שנה.

 

10. הוא קיים גם בגרסה צמחונית

לשוחרי הטבע והסביבה, ובעיקר לאלה המקפידים לא לצרוך מוצרי קוסמטיקה שנוסו על בעלי חיים, כדאי לדעת שמוצרים המכילים חומצה רטינולית הופקו מבעלי חיים. זה לא אומר שצמחונים ייאלצו להתנזר ממנו. כאמור, ויטמין A קיים גם בעולם החי וגם בעולם הצומח (ע"ע סעיף 6), כך שאפשר להשתמש בו גם בצורתו הצמחית ככמוסה.

 

צעירים לנצח

סדרת רטינול של Beauty Solutions. מבוססת על ריכוז גבוה של רטינול טבעי המופק מצמחים. הסדרה, הכוללת קרם יום עם SPF 20, סרום וקרם הבהרה, היפואלרגנית ואינה מכילה שומן.

  • מחיר: 220־230 שקל

 

קרם פילינג אלפא בטא רטינול שלPurity. קרם טבעי לטיפול בכתמים ולהאטת תהליך הפיגמנטציה. מכיל רטינול, חומצה קוג'ית להבהרת העור, חומצה סליצילית

 לקילוף של העור וחומצה גליקולית להסרת תאים מתים.

  • מחיר: 173 שקל

 

קרם רטינול אנטי אייג'ינג של "טבעוני". קרם טבעי המסייע להסרה ממושכת אך בלתי מורגשת של שכבת העור החיצונית. מיועד למריחה בלילה בלבד, פעמיים־שלוש בשבוע.

  • מחיר: 165 שקל

 

Power A של "הלנה רובינשטיין". קרם פנים המבוסס על רטינול טהור וטרי. משפר את מרקם העור, מצמצם קמטים ומפחית כתמי פיגמנטציה. 

  • מחיר: 620 שקל

 

רטינול אקטיב של "כריסטינה". קרם פנים וקרם עיניים המכילים רטינול ושמנים טבעיים לצד תערובת ויטמינים.

  • מחירים: 200־210 שקל

 

סדרת Suractif של "לנקסטר". עשרה מוצרים המבוססים על רטינול חופשי ודמוי רטינול (ממקור צמחי ימי).

  • מחירים: 259־699 שקל

 

ייעוץ מקצועי: אורלי בורגר, קוסמטיקאית ומדריכה ראשית של חברת "ד"ר גרנדל" בישראל; הרמן וייס, רוקח ויועץ לקו מוצרי "קאלם"; חן לבני, מנהלת מגמת הקוסמטיקה ב"מכללה לקוסמטיקה רפואית"

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ידידו הטוב של האנטי אייג'ינג
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים