שתף קטע נבחר

האחיות הבולגריות: אחרי השחרור, זמן לביקורת

אחרי ששככה מעט השמחה על שחרורן של חמש האחיות הבולגריות והרופא שנכלאו בלוב באשמת הדבקה מכוונת של ילדים בנגיף האיידס, מתחו בצרפת ובאיחוד האירופי ביקורת על האופן שבו הושג השחרור. בעיקר רגזו שם על העובדה שרעיית הנשיא ססיליה סרקוזי, שלה אין כל תפקיד רשמי, היא זו שתיווכה בפרשה, ועל כך שבני הזוג סרקוזי לקחו את כל הקרדיט לשחרור

שחרורם של חמש האחיות הבולגריות והרופא, שהורשעו בלוב כי הדביקו במכוון ילדים באיידס, הוא ניצחון דיפלומטי נוסף של נשיא צרפת ניקולא סרקוזי. ואולם, התפקיד הלא-שגרתי שמילאה רעייתו, ססיליה, בשחרורם של הכלואים הצליח לעורר בצרפת ביקורת ואף כעס.

 

עוד על הפרשה:

 

כאשר נכנס סרקוזי לתפקידו במאי השנה, הבטיח כי שחרורם של האחיות והרופא נמצא בראש סדר העדיפויות שלו. הוא שיגר ללוב פעמיים את רעייתו ססיליה ואת ראש לשכתו, קלוד גון, שנפגשו בין השאר עם הנשיא קדאפי ועם כמה מהילדים הנשאים ומשפחותיהם. מאמציהם השתלמו: הבוקר שוחררו האחיות והרופא מכלאם, עלו על המטוס הנשיאותי הצרפתי, והוטסו בחזרה לארצם אחרי שמונה שנים בכלא.

 

באופן מסורתי, נהגו רעיותיהן של נשיאי צרפת שלא להתערב בעניינים מדיניים - אך מהתנהלותה בפרשת האחיות הבולגריות, נראה שססיליה סרקוזי, דוגמנית לשעבר, לא מתכוונת לנהוג בדרך זו.

 

חרף ההישג הכביר, הושמע בצרפת ביקורת על בני הזוג סרקוזי, בעיקר משמאל. המבקרים טענו כי בני הזוג סרקוזי פגעו במאמצי האיחוד האירופי בנושא. בשיחות פרטיות, הביעו כמה פקידים באיחוד האירופי כעס על מה שנתפס בעיניהם כניסיון של הנשיא הצרפתי האנרגטי לקצור את פירות התהילה בפרשה.

 

"איזו לגיטימציה דמוקרטית יש להם, מלבד העובדה שהיא אישתו של הנשיא, והוא מונה לתפקיד מזכ"ל ארמון האליזה?", התיחס בנואה אמון, בכיר במפלגה הסוציאליסטית בצרפת, לססיליה סרקוזי ולראש לשכתו של סרקוזי גון. "מיהם כל אלה שמקיפים את ניקולא סרקוזי? מי הם האנשים בפמלייתו שנהנים מזכויות מסוימות ושכפי הנראה מנהלים את המדיניות הצרפתית?", הוסיף אמון ושאל.


האחיות והרופא, בכלא הלובי (תצלום ארכיון: AFP) 

 

פוליטיקאי סוציאליסט ותיק אחר, פייר מוסקוביצי, שכיהן בעבר כשר לענייני אירופה, דן בפער בין המאמצים ארוכי-הטווח של האיחוד האירופי, לבין ההתערבות "הזוהרת יותר" של משפחת סרקוזי. "אנחנו יכולים לשאול שאלות על האופן שבה מתנהלת הדיפלומטיה הצרפתית, על מי עושה מה, ומי שולט בעניינים", אמר מוסקוביצי לתחנת הטלוויזיה LCI. הוא קרא לנהל את הדיפלומטיה של צרפת בשקיפות רבה יותר, ולחשוף את פרטי העסקה שנרקמה עם שליט לוב, מועמר קדאפי, שסללה את הדרך לשחרורם של הכלואים.

 

עם זאת, סרקוזי הדף את הביקורת וטען כי הדבר החשוב הוא התוצאות. "זה לא סוג חדש של דיפלומטיה. היתה כאן בעיה והיה צריך לפתור אותה. פתרנו אותה. נקודה. לא עשינו זאת לבד אך הצלחנו לפתור אותה. זה מה שחשוב", אמר לעיתונאים.

 

סרקוזי ציין כי אחת האחיות הבולגריות ששוחררה אמרה לו שהיא "האישה הכי מאושרת בעולם". "היא לא אמרה לי, 'מה תפקידה הרשמי של אשתך? איך זה מסתדר עם שר החוץ, ברנאר קושנר, והאם עדכנת את ראש הממשלה פרנסואה פיון'", הוסיף הנשיא באירוניה.

 

ואולם, היו מי שלא הסכימו עם הביקורת. פרנסואה אייסבורג, העומד בראש הקרן למחקר אסטרטגי בפריז, טען כי מבקריו של סרקוזי החמיצו את הנקודה המרכזית. "הם באמת צריכים להירגע קצת. כאשר משחררים בני ערובה, לא חייבים לשחק לפי החוקים". לדבריו, סרקוזי הצליח לפתור משבר הומניטרי וסלל את הדרך לביקור רשמי בלוב - שיוכל להביא ליצירת קשרים כלכליים ומדיניים בין שתי המדינות.  

 

חמש האחיות הבולגריות והרופא הפלסטיני, שנדונו למוות ב-2004 - שוחחרו היום מכלאם בתמורה להסכם "שותפות" בין לוב לאיחוד האירופי. כשעתיים לאחר שחרורם, נחתו השישה בסופיה, בירת בולגריה, שם התקבלו בתשואות רמות וחיבוקים על ידי בני משפחותיהם. מיד עם הגעתם חנן אותם נשיא בולגריה, גאורגי פרבנוב. שעה קלה לאחר נחיתתם בסופיה אישר גורם נשיאותי צרפתי כי סרקוזי יגיע לטריפולי "בימים הקרובים", זאת, לאחר שדווח לפני ימים ספורים כי סרקוזי יבקר בלוב אם הנאשמים ישוחררו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ססיליה סרקוזי. לא רעייה שגרתית
צילום: איי פי
ניקולא סרקוזי. רגז על הביקורת
צילום: איי אף פי
מומלצים