שתף קטע נבחר

אל יאוש, חתמי על "הסכם הצדק וההגינות"

מפחדת להישאר עגונה או מסורבת גט? חיתמי על שטר "לנישואין בצדק ובהגינות". הוא עדיין לא קביל בבית הדין, אך רבקה לוביץ' גורסת: הוא מסמן מהפך

השבוע שמחתי לראות סטודנטית חביבה, שבאה לראיין אותי בענייני נישואים וגירושים, יוצאת ממני מחויכת ומאושרת. "עכשיו נרגעתי" היא אמרה בדלת היציאה, "אני הולכת עוד היום להירשם ברבנות". שעה קודם לכן היא הודתה במבוכה: "אני עומדת להתחתן בעוד חודשיים אבל עדיין לא פתחתי תיק ברבנות. העבודה הסמינריונית שאני עושה הביאה אותי למצב של ייאוש. אני לא בטוחה שאני רוצה להתחתן ברבנות".

 

את ל' הצלחתי להרגיע משום שהראיתי לה את "ההסכם לנישואין בצדק ובהגינות" החדש והמקוצר של "מרכז צדק לנשים". ההסכם החדש כולל בתוכו שני חלקים. החלק הראשון מיועד למניעת סרבנות; והחלק השני מיועד למניעת עגינות. "ההסכם לנישואין בצדק ובהגינות" הוא למעשה תקציר ותמצית של שני הסכמים שונים שחוברו יחד בעמוד אחד: הסכם למניעת סרבנות של פרופ' רוזן-צבי המנוח, ותמצית הנקודות המופיעות ב"הסכם שלושה חלקים" שפורסם ע"י הרב ברויד מארה"ב למניעת עגינות. (למען הסר ספק יצוין כי הרב ברויד לא נתן את הסכמתו לתמצית המקוצרת שלנו).

 

השטר החדש הוא מאד ידידותי למשתמש ויש בו ארבעה סעיפים בלבד. שלושת הסעיפים הראשונים דומים להסכמים אחרים המצויים בשוק. הם קובעים כי כל צד זכאי לדרוש חלוקת רכוש ללא תלות בגט, הצד הסרבן ישלם מזונות מוגדלים לצד המבקש גט, וכן (כתוב במפורש) שכל העניינים הנלווים לגט ינוהלו בבית המשפט לענייני משפחה. מתחת לסעיפים הללו חותמים בני הזוג בנוכחות נוטריון או רשם הנישואין. הסעיפים הללו אמורים להיות מקובלים בכל ערכאה, וניתנים ליישום באמצעות בתי המשפט לענייני משפחה וההוצאה לפועל במידה וחלילה יידרש הדבר.

 

הסעיף הרביעי הוא נועז וחדשני. יש בו הצהרה של החתן והכלה שהם מסכימים שהנישואין הללו נעשים בתנאי שבני הזוג אינם פרודים 18 חודש ברציפות, שהם מסכימים להפקיע את הנישואין במידה והם חיים בנפרד, ויש בו הרשאה מצד החתן למנות שליח לגט. שלוש הנקודות הללו הועלו במקורות היהודיים בתקופות שונות כאופציות לפתרון לעגינות, ונשללו כל אחת מסיבה שונה. החידוש כאן הוא הבאת שלוש הפתרונות יחד. על הסעיף הזה יחתמו החתן, הכלה ושני עדים כשרים.

 

החדשות הטובות הן שהסעיף האחרון עתיד לפתור את כל הבעיות של העגינות והסרבנות גם יחד, משום שהאשה תוכל מעתה לבקש ולקבל גט גם ללא עילות, ובניגוד לרצונו של הבעל ואף במצב שהבעל אינו בנמצא. החדשות הרעות הן שבית הדין לא מקבל לעת עתה את ההצעה הזאת כפתרון קביל.

 

אנו, לעומת זאת, אופטימיים וסבורים כי החדשות הטובות הן טובות יותר משהחדשות הרעות הן רעות. אנו בטוחים כי אם אנשים רבים יחתמו על השטר הזה, הוא יחלחל לאט לאט לתודעתם של הרבנים מסדרי החופה והגטין, ולבסוף יתקבל גם על דעתם. זוג ראשון (שניהם עורכי דין) חתם לפני כמה שבועות על ההסכם, וזוג שני חתם בשבוע שעבר. ההתעניינות בו גדלה מיום ליום.

 

אז מזל טוב לכל המתחתנים, ואל תשכחו לחתום על השטר.

 

רבקה לוביץ' היא טוענת רבנית העובדת ב"מרכז צדק לנשים", טל': 02-5664390.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הסכם צדק והגינות. גם כשהבעל ברח
צילום: ישראל ברדוגו
מומלצים