שתף קטע נבחר

קמבודיה: אישום ראשון נגד בכיר בחמר-רוז'

לראשונה מאז הוקם בית הדין לרצח העם הקמבודי בבירה פנום פן הואשם חבר בכיר בחמר-רוז' בפשעים נגד האנושות. הנאשם עמד בראש מרכז העינויים "S-21" (כיום מוזיאון רצח העם), שבו עונו אלפי חשודים בהתנגדות למשטר בטרם נלקחו לשדות הקטל

בית משפט מיוחד בקמבודיה האשים היום (ג') מנהל לשעבר של מרכז עינויים של החמר-רוז' בפשעים נגד האנושות. מדובר האישום הראשון בבית הדין, הנתמך על-ידי האו"ם, נגד חבר בכיר בארגון הקומוניסטי שעל-פי הערכות אחראי להרג כ-1.7 מיליון בני אדם במדינה.

 

קאינג גואק לב, הנודע בכינויו דץ', עמד בראש הכלא "S-21" בבירה פנום פן, בעת שתנועת החמר-רוז' הייתה בשלטון, בין השנים 1975-79. בית הכלא שימש למעשה לעינוי חשודים כמתנגדי המשטר, בטרם נלקחו לשדות הקטל מחוץ לעיר. כאמור, קרוב לשני מיליוני בני אדם מתו במדינה בארבעת השנים שהחמר-רוז' היה בשלטון, אם כתוצאה מרעב ומחלות, אם לאחר שהועבדו בפרך, ואם בהוצאות להורג.

 

דץ', כיום בן 62, הוא אחד מחמישה בכירים בחמר-רוז' שתובעים בבית המשפט לרצח העם בקמבודיה המליצו להעמיד לדין. שמותיהם של יתר ארבעת החשודים טרם פורסמו. קמבודיה ביקשה את עזרת האו"ם בהקמת בית הדין כבר ב-1997, אך רק ב-2003 חתמה על אמנה להקמתו ורק היום החלה בחקירת חשוד ראשון.

 

דץ', מורה לשעבר, ניהל תיקים מפורטים שבהם נרשמו שמות העצורים במתקן, וכעת צפויים תיקים אלה לשמש כראיות נגדו. ממסמך ממשלתי שהגיע לידי סוכנות הידיעות איי-פי עולה כי דץ' טען בחקירה לאחר שנעצר כי אינו "אדם אכזר", אלא "איש בעל לב עדין הדואג לצדק מגיל צעיר". הוא עצור בחשד לפשעים נגד האנושות בבית כלא צבאי מאז 1999.

 

כ-16 אלף בני אדם נכלאו במרוצת השנים ב-S-21, מקום שמשמש כיום כמוזיאון רצח העם הקמבודי. רק כתריסר מהאסירים שרדו לאחר שוייטנאם הדיחה מהשלטון את החמר-רוז' ב-1979. אחד הניצולים הללו, צ'ם מיי, אמר היום כי הידיעה על כך שדץ' הובא בפני בית הדין סיפקה לו אושר רב. "אני רוצה להתעמת עמו ולשאול אותו מי הורה להרוג את בני העם הקמבודי".

 

"אני רוצה לשמוע כיצד ישיב על כך בבית הדין. אולי הוא יפנה את כל האשמה על רוחות הרפאים של פול פוט וטה מוק", אמר צ'ם מיי בן ה-77, בהתייחסו למנהיג תנועת חמר-רוז', פול פוט, שמת בשנת 1998 וראש צבא הארגון, טה מוק, שהלך לעומלו בשנה שעברה.

 

דץ', כבכירים אחרים בחמר-רוז', הגיע לתנועה עם רקע אקדמי. כסטודנט הוא הצטיין במתמטיקה ואף הועסק כמורה וסגן מנהל במכללה מחוזית. באמצע שנות ה-60 נעצר דץ' בשל דעותיו השמאלניות ובשנת 1970 נמלט לג'ונגל כדי להצטרף לחמר-רוז'. עוד לפני שהתנועה השתלטה על המדינה כבר ניהל את הכלא שלה בג'ונגל, שבו כבר אז נהגה התנועה להוציא להורג את כל מי שנחשד כאויב.

 

לאחר שהודחה התנועה מהשלטון, ב-1979, נעלם דץ' למשך שני עשורים, וחי תחת שמות בדויים במעוז החמר-רוז' לשעבר בצפון-מערב המדינה. זיהויו במקרה על-ידי צלם מערבי הוביל למעצרו במאי 1999. כמו בכירים אחרים לשעבר בארגון, גם הוא אמר כי פשוט נהג למלא הוראות שקיבל כדי להציל את חייו. "אם לא הייתי מציית, גם אני הייתי מת. מילאתי את חובתי ללא כל סיפוק ואת האשמה יש להפנות להנהגה, ולא אלי", אמר בחקירה לאחר מעצרו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דץ', מנהל מרכז העינויים לשעבר
צילום: רויטרס
שער בית הדין, היום
צילום: איי פי
מומלצים