שתף קטע נבחר

הצוללות הרוסיות כבשו את הקוטב הצפוני

שתי צוללות רוסיות הוחדרו לתוך חור בשכבת הקרח סמוך לקוטב - ונעצו את דגל רוסיה בקרקעית האוקיאנוס הארקטי. זאת, במסגרת תביעתה של רוסיה לנתח גדול יותר מהקוטב הצפוני העשיר במשאבים טבעיים, על רקע טענתה כי סיביר וקרקעית האוקיאנוס הארקטי שייכות לאותו מדף יבשתי

שתי צוללות רוסיות הוחדרו היום (ה') למימי האוקיאנוס הארקטי - במשימה לאומית להציב את דגל רוסיה בקרקעית הים בקוטב הצפוני.

 

כלי התקשורת ברוסיה דיווחו כי שתי הצוללות חדרו לתוך מימי האוקיאנוס באחד החורים שנפערו בקרחון, סמוך לקוטב הצפוני. ולדימיר סטורגצקי, סגן נשיא ההתאחדות הרוסית לחקר הקוטב, המלווה את הצוללות מספינת המחקר, מסר כי הצוללות נעצו את דגל רוסיה בקרקעית האוקיאנוס, 4,261 מטרים מתחת לפני הים. בסיסו של הדגל עשוי מטיטניום עמיד בפני חלודה.


אחת הצוללות בתוך מימי האוקיאנוס הארקטי (צילום: רויטרס) 

 

"זו היתה נחיתה רכה. קרקעית האוקיאנוס מכוסה בחצץ צהבהב, ואין שם כל יצורים חיים", צוטט ראש המשלחת, ארתור צ'ילינגרוב בסוכנות הידיעות הרוסית "איטר-טאס".

 

על פי החוק הבינלאומי, חמש המדינות שלהן שטח בתוך המעגל הארקטי - קנדה, נורווגיה, רוסיה, ארצות הברית ודנמרק (בשל ריבונותה על גרינלנד) - מחזיקות באזור כלכלי בן 320 קילומטרים מצפון לחופיהן. ואולם רוסיה תובעת נתח גדול יותר מהאזור העשיר במשאבים טבעיים - שיגיע עד לקוטב הצפוני עצמו. מוסקבה טוענת כי קרקעית האוקיאנוס הארקטי וסיביר נמצאות על אותו מדף יבשתי. אחת ממטרות המסע היא לאפשר לאוקיאנוגרפים לחקור את קרקעית הים, ולאשר את הטענה הרוסית.

 

בעבר, עברו צוללות אמריקניות וסובייטיות מתחת לשכבת הקרח של הקוטב הצפוני - אך עד כה אף גורם לא הגיע לקרקעית הים מתחת לקוטב, בעומק של 4,000 מטרים. ראשי המשלחת הרוסית לקוטב טענו כי הדאגה העיקרית שמטרידה אותם היא הצורך לעלות בחזרה לפני השטח מאותו חור שלתוכו חדרו הצוללות. הצוללות אינן חזקות מספיק כדי לפעור חור חדש בשכבת הקרח הנוקשה של הקוטב.

 

האוקיאנוס הארקטי (שכונה פעם "האוקיאנוס הקפוא") מכוסה קרח בעובי של ארבעה עד שישה מטרים בחלקיו המרכזיים והמערביים במשך כל ימות השנה. חלק מהקרח נשאר באגן הארקטי כל השנה, וחלק מגיע - בעזרת זרם גרנלנד המזרחי - לצפון האוקיאנוס האטלנטי, אך נמס בטרם מגיע לנתיבי השיט.


פורסם לראשונה 02/08/2007 11:23

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחת הצוללות מוחדרות לתוך מימי הקוטב
צילום: איי פי
ספינת המחקר המלווה את המשימה
צילום: איי פי
מומלצים