שתף קטע נבחר

10 השכונות המועדפות על משפחות באמצע החיים

מטבעון ועד אשקלון - מהן 10 השכונות בפריסה ארצית שמועדפות על זוגות בגיל 45-55 עם ילדים מתבגרים וחיילים, ומה הם השיקולים המרכזיים בבחירת מיקום הדירה בגילאים אלה?

במהלך חיים ממוצע מבצע אדם שתיים או שלוש רכישות של דירה למגורים. בפעם הראשונה (כפי שהזכרנו בכתבה הקודמת בסדרה), מדובר בדרך כלל בדירה למשפחה צעירה - זוג פלוס ילד או שניים קטנים. בהמשך, מתרחבת המשפחה, בדרך כלל גם עולה ההכנסה ומחפשים מקום מגורים חדש.

 

בעזרת חברת בדק בית ורשת אנגלו סכסון ביקשנו לאתר את 10 השכונות בפריסה ארצית המועדפות על קבוצת אוכלוסיה אותה הגדרנו כאנשים "באמצע החיים", גילאי 45-55 עם ילדים בגיל תיכון - צבא ולקראת יציאה מהבית.

 

בניגוד לשכונות המועדפות על משפחות צעירות יותר ומורחבות פחות, בקבוצה שנבדקה שיקולים כמו בית ספר קרוב, מספר גני ילדים, גנים ציבוריים ובטחון קיבלו חשיבות מופחתת. אך שיקולים כמו נגישות, תחבורה ציבורית ואפשרות להרחבת הבתים וליצירת יחידות נפרדות למתבגרים, נעשו משמעותיים יותר.

 

כאשר באופן טבעי, ככל שהמשפחה גדלה, הבית גדל והמחירים עולים בהתאם (דירוג השכונות רנדומלי).   

 

1. קרית עמל - טבעון

טבעון אשר ממוקמת 15 ק"מ מדרום מזרח לחיפה, קיבלה את שמה בשלהי שנות ה-50, לאחר איחודה עם שני יישובים הסמוכים לה - קרית עמל (שכונת פועלים שנוסדה לפני קום המדינה) ומושבת החקלאים אלרואי. אזור קרית עמל נשאר עד היום השכונה הוותיקה והמבוססת של טבעון, המאכלסת רבים מדור הביניים שלה.

 

ענבל, תושבת השכונה מספרת, כי "בעבר היתה זו שכונה של בתים קטנים בני קומה אחת עם גג אדום, גינות רחבות ידיים ועצי פרי. בית הספר היסודי ובית הספר התיכון היו בלב השכונה ובתור ילדים היינו מסתובבים כל היום בחוץ, ללא כל פחד. בקושי היו פנסים וגם הכביש היחידי שחיבר את שכונות טבעון היה מאוד צר וחשוך.

 

במהלך השנים, דור ההורים ירש את הנדל"ן ובנה שם מפלצות שלא היו מביישות שום שכונה במרכז הארץ, עם בריכות, ושערים. ניתן לראות בשכונה את כל סגנונות הבנייה המודרניים החל מבתי בזלת, דרך בתים לבנים בסגנון יווני ועד לכל מיני סגנונות מודרניסטים. האחידות של פעם נעלמה למרות שאסור להוריד את העצים וגם אסור לבנות לגובה".

 

"השכונה מותאמת לאוכלוסיה של  משפרי דיור שזהו עבורם הבית השני שהם קונים במהלך החיים", אומר עידו ניצן, יזם בפרויקט ניצני טבעון. "הקירבה למרכז אומנויות ובית ספר תיכון, ותכנון הבנייה באופן שמאפשר יצירת יחידות פרטיות לילדים המתבגרים, הם ממוקדי המשיכה למשפחות באמצע החיים. בתים בשכונה ניתן למצוא במחירים התחלתיים של למעלה ממיליון שקל".  

 

2. אשקלון - שכונת ברנע

שכונת ברנע בצפון מערב אשקלון ושכונת אפרידר הסמוכה לה, נחשבות לשכונות המבוקשות באשקלון, בעיקר בשל הבתים הפרטיים הרבים שבהן ובשל הקירבה לחוף הים. השכונות מאכלסות בעיקר משפחות אמידות והורים לילדים בגילאי העשרה, חיילים ואף בוגרים.

 

תחילתה של השכונה, בחלומו של צבי סגל, מחותמי מגילת העצמאות, שתכנן בסוף שנות ה-40 להקים עיר סרטים בחולות אשקלון. הוא קיבל זיכיון על 3,000 דונם, אולם התקשה למצוא מימון להגשמת חזונו ונאלץ לוותר על חלק מהקרקע לטובת חברת 'סולל בונה', שהקימה במקום עשרות וילות מפוארות.

 

לפני עשר שנים הוקם בשכונה מתחם קוטג'ים דו משפחתיים ובשנים האחרונות הורחבה הבנייה לאזורים ברנע ב' ו-ג', שבהם נבנו וילות דו משפחתיות. הרחובות צבי סגל ויפתח הגלעדי, נחשבים ליוקרתיים ובהם בתים פרטיים בשטחים של 400-500 מ"ר בנוי, עם חניות תחתיות, מרתפים ומרפסות שיזוף. ברחובות השכונה הסמוכים ישנם גם בניינים משותפים, לצד חנויות, בתי ספר וקאנטרי קלאב. 

 

הרצל ברזילי זכיין אנגלו סכסון בעיר, מעריך כי דירת 4 חדרים בשכונה תעלה בין 160 ל-180 אלף דולר ודירת 5 חדרים 180-200 אלף דולר, כאשר בתים פרטיים יעלו מעל 200 אלף דולר. יש בשכונה גם בנייה רוויה וגם צמודי קרקע. עיקר האוכלוסיה הם משפרי דיור שרוצים לעבור לווילות ליד הים או לבניינים בסטנדרט גבוה. "היתרון היחסי של השכונה", אומר ברזילי, "נובע ללא ספק מקירבתה לים ולקאנטרי של אשקלון".

 

3. שכונת מלחה בירושלים

השכונה שבדרום מערב ירושלים, מאכלסת 4,000 תושבים, מהם 1,200 משפחות. מסימני ההיכר של השכונה ניתן למנות את קניון מלחה, אצטדיון הכדורגל טדי, המשמש כמגרשה הביתי של קבוצת בית"ר ירושלים, ואת הגן הטכנולוגי של ירושלים.

 

סימן כהן, מנהל מכירות יד שנייה בחברת אמבסדור, אומר "שמדובר בשכונה שנבנתה לפני 16 שנה על רכס ההר, שרובה בנויה מקוטג'ים או דירות מדורגות. מה שמתאים במיוחד למשפחה עם ילדים מתבגרים, היא העובדה שלרבים מהבתים יש מרתף או הצמדות של מחסנים במפלס הדירה, שניתן לעשות מהם יחידה נפרדת. כאשר כמעט לכל הדירות מרפסות גדולות הפונות לנוף".

 

דירה ממוצעת בשכונה בת 5 חדרים, אומר כהן, "ניתן לרכוש במחיר התחלתי ממוצע של 450 אלף דולר כאשר מכירו של קוטג' יכול להגיע גם ל-650 אלף דולר".

 

4. רמת אשכול - חיפה

במדרונות הדרום מערביים של הכרמל החיפאי, במעלה דרך פרויד - הדרך הראשית המובילה לרכס הכרמל, ממוקמת שכונת רמת אשכול.

 

יוסי תושב המקום מספר, כי "השכונה הוקמה לפני קצת יותר מ-30 שנה, בקצה דרך פרויד המוכרת, שהיתה בעבר דרך ללא מוצא. בסוף שנות ה-70 נפרץ התוואי והכביש הפך להיות הציר הראשי המוריד מרכס הכרמל. בתי השכונה בנויים על מגרשים שנרכשו עוד בדור הקודם ולמעשה הבנים מימשו אותם - מרביתם בעסקאות קומבינציה".

 

"היום מדובר בשכונה של בתים צמודי קרקע, עד 3 קומות, שמבנה מורדות הכרמל יוצר בהם את האפשרות לחצרות ומרפסות גן. חלק לא מבוטל מהדירות הן דירות קוטג' בגלל הפרשי הגבהים. לשכונה שני רחובות ראשיים ומספר סמטאות קטנות, חלקן ללא מוצא. יש לה גם שתי כניסות ושלוחה קטנה נוספת מהעבר השני של הכביש. רוב הבניינים מצופים בטיח לבן וגגות אדומים או חיפוי אבן. בשכונה בה מתגוררים בצוותא חילונים ודתיים מהמעמד הבינוני גבוה, יש גם בית כנסת, מרכז מסחרי קטן ומספר גני ילדים. לתיכון האזורי צריכים בני הנוער לנסוע באוטובוס".

 

5. אשדוד - רובע י'

רובע י' באשדוד נבנה לפני כעשר שנים ומאוכלס בכ-10,000 תושבים, מהם 3,000 משפחות ו-32% משתייכים לשכבת הגים 50 פלוס.

 

דוד אסטנג'לוב, זכיין אנגלו סכסון, מספר כי השכונה שבמרכז אשדוד, קרוב ליציאה הדרומית של העיר מאופיינת באוכלוסיה מעליית ברית המועצות ומאוכלוסיה ילידת הארץ, חלקה דתית. מדובר בבתים פרטיים השוכנים לצד בניינים גבוהים יותר.

 

"בימיה הראשונים של השכונה היא לא נחשבה יוקרתית ומחירי הדירות בה היו נמוכים בכ-30% מברובעים אחרים, בגלל שהיא איננה סמוכה לים או למרכזי המסחר", אומר אסטנג'לוב. "יחד עם זאת, השכונה מכילה את כל השירותים העירוניים והקהילתיים האפשריים: בתי ספר, חנויות, בית כנסת ועם השנים יותר ויותר תושבים התנקזו אליה, התחילו לבנות בה בתים פרטיים על חצי דונם והמחירים עלו בהתאם. דירת 4 חדרים ממוצעת תעלה בה 140-150 אלף דולר (ל-120 מ"ר). בית פרטי יעלה 300-350 אלף דולר. בשכונה יש גם שוק שכירות די מפותח ושכר דירה ממוצע בה מתחיל מ-500 דולר".

 

6. כפר גנים בפתח תקוה

שכונת כפר גנים היתה כפר בשוליים המערביים של פתח תקוה שהוקם בשנות ה-30 של המאה הקודמת. במשך שנים רבות שמר היישוב על צביון כפרי לחלוטין, כשהוא מוקף פרדסים. ב-1962 אוחד הכפר עם העיר פתח תקוה וכפר גנים הפך לשכונה בעיר.

 

בשנות ה-70' החל גל של בנייה בפתח תקוה וכפר גנים הפך למקום מבוקש. אט אט נהרסו בתי הכפר הקטנים לטובת בתי דירות של 4 קומות ויותר. כיום נותרו רק שרידים בודדים של הבתים הראשונים, ביניהם בית משפחת דגן בראש הגבעה ליד מגדל המים. בשנתיים האחרונות הופשרו פרדסי הסביבה ונבנתה מדרום לכפר גנים המקורי שכונת פתח תקוה הירוקה.

 

תושבי השכונה, אומר חיים קקון מנהל השיווק של חברת בוני התיכון, הם בעיקר משפרי דיור מקרב תושבי פתח תקוה עצמה. "בניגוד לשכונות אחרות", אומר קקון, "האוכלוסיה בשכונה די סטטית, אנשים אוהבים אותה ונשארים לגור בה במשך שנים, כשהם משפרים עצמם מדי פעם לדירה גדולה יותר".

 

לדבריו, "מדובר בשכונה שנחשבת לאיכותית ובהתאם, המחירים בה גבוהים ביחס לשאר השכונות בעיר: דירת 5 חדרים מיד ראשונה תעלה בממוצע 290 אלף דולר ודירת 4 חדרים סביב 230 אלף דולר (מדובר בדירות בנות 120-140 מ"ר או בפנטהאוזים בני 200 מ"ר). 

 

7. רמת חן - רמת גן

רמת חן נחשבת לאחת השכונות היוקרתיות ברמת גן. השכונה הממוקמת במפגש הערים רמת גן-תל-אביב-גבעתיים, בסמוך לכפר המכבייה ולספארי, ומכאן שמיקומה המרכזי והגישה הנוחה ממנה הם בין יתרונותיה הגדולים, כמו גם קרבתה לאוניברסיטת בר-אילן.  

 

השכונה בנויה בצורת מעגל גדול, כאשר הרחוב המקיף אותה הוא רחוב אלוף דוד ובפנים שכונות הבנויות כשתי וערב, כאשר אוטובוסים לא יכולים להכנס לשכונה, אלא רק לכביש הטבעתי.

 

השכונה מאופיינת בבתים צמודי קרקע שנבנו בשנות ה-60 וה-70, חלקם הורחבו בהמשך, אך החזות החיצונית של מרבית הבתים נשמרה. האוכלוסיה בשכונה אמידה, משפחות בעיקר, עם ילדים בגיל העשרה עד גיל צבא, כאשר בשנים האחרונות ניכר בה גם דור המשך למשפחות הוותיקות, חלקו מתגורר בהרחבות הבתים המקוריים. הבתים בשכונה יקרים בדומה לשכונות מבוססות בצפון תל-אביב ומחירי בתים בה נמכרים במחירים התחלתיים של 700 אלף דולר.

 

8. רביבים - תל-אביב

רביבים היא שכונה בצפון-מזרח תל אביב, מצפון לירקון. מדובר בשכונה קטנה בת 3,000 תושבים ורק 1,000 משפחות. גם שטחה של השכונה השוכנת בסמוך לשכונות המוכרות יותר של העיר - שיכון דן, רמת החיל, צהלה ונאות אפקה, הוא קטן יחסית והיא משתרעת על כ-400 דונם בלבד.

 

מדובר באחת מהשכונות הוותיקות של העיר, הנקראת על שם הרחוב המרכזי בה (הבנוי בצורת מעגל). השכונה נבנתה בסוף שנות ה-50, אך לתנופה המשמעותית ביותר זכתה רק בסוף שנות ה-70. עד אז היתה די מנותקת מהשכונות שסביבה. רבים מהבתים בשכונה, המורכבת מתמהיל של צמודי קרקע בצד בנייה רוויה, זכו לשיפוץ עם השנים, ובנייה חדשה הגיעה לשכונה בעיקר בשנות ה-90.

 

כיאה לשכונה בצפון המבוסס של תל-אביב, נהנית השכונה מביקושים גבוהים ומרמות מחירים מתאימות ודירות בה יכולות לעלות מיליון דולר ואף יותר.

 

9. כצנלסון - ראשון לציון

כצנלסון היא שכונה ותיקה במרכז העיר הישן שבמערב ראשון לציון. רות, תושבת השכונה מאז שנת 1947, מספרת כי "השכונה נבנתה כשכונת פועלים בשם 'בית מעון'. השכונה היתה בעבר מבודדת ומוקפת בפרדסים. בסוף השכונה היה מגרש הכדורגל הישן של ראשון וכשהדרך נגמרה היו חולות. לא היה אז את כביש 4. בסוף שנות ה-60 החלו להוריד את הפרדסים שמסביב ולבנות, והשכונה התקרבה למרכז העיר. 

 

"מבין 160 המשפחות המיישבות של השכונה, נשארו היום פחות מ-30, כשרוב התושבים הם בני 90 פלוס. מי שמאכלס אותה היום הוא דור הבנים שהרחיב את הבתים עד לרמות של 300 מ"ר וחצי דונם. אבל החזות החיצונית נשארה כבעבר. אנשים שנולדו בשכונה ממש לא ממהרים לעזוב אותה, הדורות מתחלפים ולכן מעצם טבעה היא מבוגרת יותר". 

 

האוכלוסיה המרכיבה את שכונת כצנלסון, אומר עמוס דבוש מנהל השיווק של י.ח.דמרי היא "משפחות ותיקות עם ילדים בגילאים מבוגרים יותר, בחלקן הילדים כבר עזבו את הבית. הבנייה החדשה באזור מאוד מינורית כאשר במקביל בוחנים שם פרויקטים של פינוי בינוי". אני לא רואה זוגות צעירים מגיעים לשם, אומר דבוש, "בגלל שרמות המחירים גבוהות וצעירי ראשון לציון מעדיפים לגור קרוב יותר לים ולא במרכז העיר הישן שכמו ברבות מהערים היום בארץ, מאבד בשנים האחרונות מגדולתו".   

 

10. קרית גנים - רעננה

קרית גנים היא השכונה שנמצאת מעבר לבית לוינשטיין, בפינה הצפון מערבית של רעננה. היא גם מהשכונות הוותיקות בעיר ונחשבת אחת משכונות היוקרה שלה, בשל צמודי הקרקע רחבי הידיים ומחיריהם הגבוהים. אחד מסממני השכונה הוא בריכת השחיה שלה, אשר כל תושב חדש בשכונה קונה בה מניה, מה שמהווה מושא קנאה לתושבים אחרים בעיר.

 

גו' כהן, מנכ"ל אנגלו סכסון רעננה: "השכונה מאופיינת בבתים צמודי קרקע על מגרשים של החל מ-380 מ"ר במחיר ממוצע של מיליון וחצי דולר. השכונה עוברת בשנה וחצי האחרונות התחדשות, אנשים קונים בתים ישנים, משפצים ומרחיבים אותם. מיקומה טוב יחסית, קרוב ליציאה המערבית של העיר לכיוון הרצליה וכביש החוף. השכונה בנויה למעשה כשכונה סגורה בעלת שלוש כניסות והרבה רחובות ללא מוצא".

 

"מה שמעניין זה שמעבר לכביש ממוקמת אחת השכונות שהיא ההפך המוחלט - קרית שרת שכונה שמרביתה שיכונים. קרית גנים היא לא שכונה שמתאימה למשפחות צעירות, כיוון שאין בשטחה בתי ספר יסודיים קרובים. יחד עם זאת, כשכונה ותיקה היא נהנית מתשתיות מפותחות, פארקים קטנים ונמצאת גם במרחק הליכה מפארק רעננה. בשל המיקום המערבי שלה היא גם נהנית מהמרכז המסחרי הסמוך בצומת המערבית של רעננה.

 

"בשכונה יש ביקוש תמידי", אומר כהן, "אבל אי אפשר להגיד שמדובר בביקושים מאוד גדולים בגלל רמות המחירים. במקביל, מתרחשת בשכונה תופעה שבה אנשים מבוגרים יותר מממשים את הנכסים באזור, ועוברים לדירות יותר קטנות ברעננה ומחוצה לה, ומכאן עיקר התחלופה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סהר יעקב
דיור. איפה מעדיפים לגור?
צילום: סהר יעקב
מומלצים