כוסברה: אי אפשר להישאר אדישים
לכוסברה יש יתרונות בריאותיים רבים - גם לאוהבים אך גם לשונאים. פיליס גלזר מגישה שני מתכונים - עם זרעים יבשים ועם עלים טריים. גם אלו שלא אוהבים בדרך כלל מוזמנים לנסות

מעולם לא נתקלתי בצמח שמעורר כל כך הרבה ויכוח כמו כוסברה. המחנות מחולקים: משוגעים עליו או שונאים אפילו את הריח שלו, שלא לדבר על הטעם. אבל גם אם אתם נמנים בין השונאים של העלים הירוקים האלו, כדאי לכם להמשיך לקרוא, כי בהמשך יש גם חוויית כוסברה אחרת, בלי זכר לטעם או לריח של הכוסברה הירוקה, אבל עם כל היתרונות - הזרעים. בין אם היא טרייה או בזרעים יבשים וטחונים, הכוסברה מכילה המון ויטמין A, ויטמיני B, סידן, ברזל, מגנזיום, ומינרלים למיניהם בנוסף לפיטוכימיקלים המסייעים במניעת סרטן.

 

כוסברה ירוקה במטבח

כוסברה ירוקה נהדרת בין היתר בסלטים, תבשילי קארי, סלסה, תבשילי אורז מעדות שונות, רטבים ומרקים. הגבעולים מעט קשים ורצוי להשתמש רק בעלים. לקבלת ניחוח עדין בלבד של כוסברה, אפשר לקשור קשר מכמה גבעולי כוסברה שלמים (או לדחוף אותם לשקית בישול או לכדור נירוסטה שיש בחנויות כלי בית), לשים בתבשיל ולהוציא בתום הבישול.

 

גרגרי כוסברה במטבח

לזרעי כוסברה יש טעם מתקתק ושונה לגמרי מהעלים הטריים. להפקת מקסימום טעם מהזרעים, מומלץ לקלות אותם קלות במחבת יבשה לפני הכתישה. הם משתלבים שלמים בחמין ובחמוצים - וכתושים בתבשילי קארי ובתבשילי קטניות למיניהם, ובמיוחד בשילוב עם פלפל חריף, כורכום, כמון או זנגביל.

 

זרעי כוסברה יעילים במיוחד במניעה וטיפול בגזים, ועוזרים לעיכול בשרים כבדים וחמוצים. מלבד זאת, הם "משפרי טעם וארומה" טבעיים שמאוד נפוצים בתעשיית המזון. כדי להרגיע קיבה, אפשר להרתיח כפית וחצי זרעים עם שתי כוסות מים לכמה דקות, לסנן ולשתות את התה. ב"פיצוחי אלברט אברהם" ביפו (טל: 03-5185875) אפשר גם למצוא אותם מסוכרים.


טעם מתקתק. זרעי כוסברה (צילום: גיא רובננקו) 

 

סלט תפוחי אדמה עם אבוקדו, אספרגוס, נבטים ופטריות

אפשר להכין את הסלט ממש מהר בעזרת תפוחי אדמה קטנים למיקרוגל. אם מעדיפים, אפשר להשתמש בכ-16 תפודים קטנטנים מבושלים. אפשר גם להכין את המנה בלי אספרגוס, או בלי אבוקדו.

 

המרכיבים (6-8 מנות):

1 שקית תפוחי אדמה קטנים למיקרוגל

2 כוסות נבטים סיניים

1 כוס פטריות טריות פרוסות

1 או יותר אבוקדו, חתוך לקוביות

8 אספרגוס דקים

לרוטב:

6 כפות שמן זית כתית מעולה או מחצית קנולה

1/4 כוס מיץ לימון

1 כף בצל ירוק קצוץ דק

1/4 כוס כוסברה קצוצה דק (או יתר לפי הטעם)

1/2 כפית פלפל שחור טרי

מלח לפי הטעם

 

אופן ההכנה:
  1. מכינים את התפודים לפי ההוראות על גבי האריזה (כ-8 דקות). מצננים ומוסיפים נבטים, פטריות ואבוקדו. 
  2. מורידים את הקצה הקשה של גבעולי האספרגוס ושמים במסננת. יוצקים מעל מים רותחים - צבע האספרגוס יהפוך ירוק עז. חותכים לחתיכות ומוסיפים לסלט. 
  3. בצנצנת מערבבים שמן זית, מיץ לימון, בצל ירוק, כוסברה, פלפל שחור ומלח גס לפי הטעם. יוצקים על הסלט ומגישים.

 

הערה: אפשר גם להרכיב את הסלט ללא הרוטב ולקחת את הרוטב בצנצנת לפיקניק להוספה ברגע האחרון. 


מלאה בריאות. כוסברה טריייה (צילום: גיא רובננקו)

 

מלח מתובל

מלח מתובל לא רק טעים ומזין כתוספת לסלטים ולירקות מבושלים, הוא גם מפחית את כמות הנתרן שאנו צורכים. בגרסה זו השתמשתי בקצח – התבלין התנ"כי, אך אפשר להשתמש בשומשום השחור היפני שניתן למצוא בחנויות לממכר מוצרים מהמזרח הרחוק. כדאי להכין ולשמור בצד - מתאים לתיבול של סלטים, תבשילים, רטבים ומרינדות.

 

המרכיבים:

1/2 כוס זרעי שומשום

1 כף זרעי כוסברה שלמים

1/2 1 כפית זרעי כמון

1 כף קצח או שומשום שחור

1/4-1/2 כפית מלח גס – רצוי מלח ים גס

 

אופן ההכנה:

  1. במחבת כבדה, קולים את זרעי השומשום בבחישה מתמדת כדי למנוע חריכה. הזרעים צריכים להיות זהובים. כותשים בכמויות קטנות בעלי ומכתש או בטוחן קפה (אם משתמשים במכשיר חשמלי, יש לדאוג שלא כותשים יתר על המידה או שהשומשום יהפוך דייסתי כמו טחינה).
  2. קולים את זרעי הכוסברה, הכמון והקצח על אש נמוכה למשך 5 דקות. מוסיפים את המלח, וקולים עוד כ-5 דקות, עד שהזרעים מאוד ריחניים.
  3. כותשים כוסברה, כמון, קצח ומלח בעלי ומכתש, ומוסיפים לשומשום. שומרים בצנצנת סגורה.

 

שאלת קוראים:

ענבל שואלת: מהי בדיוק מולסה? אני מבינה כי יש לה ערך תזונתי רב (עשירה בברזל), אך אין היא מפורסמת במיוחד. כששאלתי בחנות טבע לא ממש ידעו למה אני מתכוונת. מה ניתן להכין ממנה או להוסיף לה?

 

פיליס עונה: המולסה היא נוזל כהה שהוא תוצר לווי של תעשיית הסוכר והיא עשירה מאד בסידן, מגנזיום, זרחן, אבץ, מנגון, ווימיני B למיניהם. ככל

שהמולסה כהה וסמיכה יותר, היא מכילה יותר ערך תזונתי, אך היא גם חזקה יותר בטעמה. מולסה ברבדוס (בניגוד לבלאקסראפ) מומלצת במיוחד לילדים ולנשים בהריון, הודות לכמות הסידן והברזל הטמונה בה. אני משתמשת במולסה בעיקר כתוספת לשייקים או דייסות בחורף - יש גם כל מיני מתכונים לעוגות וכו' שמשתמשים במולסה, אבל הם בדרך כלל מכילים גם המון סוכר או סירופ תירס (הלא רצויים). עוד דבר שאפשר לעשות איתה הוא למרוח על לחם או לערבב עם דבש ולהגיש על פנקייק. והנה טיפ: לפני שמודדים מולסה, משמנים את כוס המדידה כדי שהמולסה תחליק החוצה.

 

    קישורים ממומנים
     תגובה חדשה
    הצג:
    כל התגובות לכתבה כוסברה: אי אפשר להישאר אדישים
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מתכון לבריאות
    צילום: גיא רובננקו
    אין באמצע. כוסברה טרייה
    צילום: גיא רובננקו
    ynet ספיישל