שתף קטע נבחר

האפיפיור על החשמן "היהודי": הוא קירב בין הדתות

באיגרת תנחומים בעקבות מותו של החשמן ז'אן מארי לוסטיז'ה כתב בנדיקטוס ה-16: "(הוא היה) אדם מלא אמונה ודיאלוג, והקדיש את עצמו באופן נדיב לקדם עוד ועוד את היחסים הקרובים בין נוצרים ויהודים"

האפיפיור בנדיקטוס ה-16 שלח איגרת לארכיבישוף של פריז, והביע תנחומים על מותו הבוקר (ב') של החשמן ז'אן מארי לוסטיז'ה.

 

באיגרת כתב בנדיקטוס כי הצטער מאוד לשמוע על מותו של לוסטיז'ה, אותו כינה "דמות מופת" של הכנסיה הקתולית הצרפתית, ו"אינטלקטואל חד".

 

"(הוא היה) אדם מלא אמונה ורצון לדיאלוג, והקדיש את עצמו באופן נדיב לקדם עוד ועוד את היחסים הקרובים בין נוצרים ויהודים", כתב האפיפיור.  

 

לוסטיז'ה, שאמו היהודיה ממוצא פולני נספתה במחנה ההשמדה אושוויץ, כיהן כארכיבישוף של פריז במשך 24 שנה. הוא פרש מתפקידו ב-2005, כשהיה בן 78. נמסר כי מת בהוספיס בפריז אך לא נמסרה סיבת מותו. באפריל האחרון הודה לוסטיז'ה כי הוא נזקק לטיפול רפואי מאחר שלקה "במחלה קשה".

 

במשך שנים רבות, לוסטיז'ה שימש כ"פנים" של הכנסייה בצרפת הקתולית. הוא התייחס לנושאים חשובים ברומו של עולם, ושימש כ"קול ההיגיון" בתקופה סוערת. פרשנים ציינו כי נראה שהצליח למזג באופן מושלם את מורשתו היהודית עם הדת החדשה שבה בחר. "הנצרות היא פרי היהדות", אמר פעם. "מעולם לא חשבתי ולו לרגע להכחיש את זהותי היהודית. להפך", כתב לוסטיז'ה בספרו "בחירת האל" שפורסם ב-1987.

 

לוסטיז'ה - ששמו האמיתי אהרון - נולד בפריז ב-17 בספטמבר 1926 להורים מהגרים מפולין. מאימת הנאצים שיגרו הוריו את בנם הצעיר לעיר אורלאן, 80 קילומטרים דרומית לפריז. שם, כשהיה בן 14, התנצר לוסטיז'ה, ואימץ את השם ז'אן-מארי. שנתיים מאוחר יותר, נשלחה אמו לאושוויץ.

 

"יש רק תשובה הולמת אחת לכוחו של הרשע - כוחה של האהבה", אמר לוסטיז'ה במיסה שערך באוגוסט 2005 בעיר לודז' בפולין, לזכרם של 200 אלף יהודים שגורשו מהעיר למחנות ההשמדה הנאציים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לוסטיז'ה עם הרב הראשי של צרפת יוסף סיטרוק בתמונה מ-1997
צילום: איי אף פי
אינטלקטואל חד ומלא אמונה. לוסטיז'ה
צילום: רויטרס
מומלצים