שתף קטע נבחר

"האוצר ניצח אותנו"

כך אמרו היום נציגי מוסדות התרבות שהגיעו לוועדת החינוך והתרבות של הכנסת שדנה היום בתקציב 2008. יו"ר ועדת התרבות קרא לחקיקת תקציב התרבות בחוק

ימים ספורים לאחר ההצבעה בממשלה על תקציב 2008 דנה הבוקר, ג', ועדת החינוך והתרבות של הכנסת בהשלכותיו. עשרות אמנים ונציגי המוסדות הגיעו לירושלים לקחת חלק בדיון שיקבע בסופו של דבר את פניה של התרבות הישראלית בעתיד הקרוב.

 

בין המשתתפים בישיבה היה מנכ"ל תיאטרון באר שבע, נתן דטנר, שאמר: "אני בוש ונכלם. האוצר ניצח אותנו ובגדול. כשיש הישגים השרים הם הראשונים לרוץ ולהתהדר בהישגים שלנו אבל נדמה שלמרות שהתרבות הישראלית היא השגרירה הטובה ביותר של ישראל, לא סופרים אותנו. התרבות פורחת פה למרות הממשלה".

דטנר. "אני בוש ונכלם"

 

מנהל תזמורת הסינפונייטה באר שבע, עופר סלע, הצטרף לדטנר ואמר: "הקיצוץ בתקציב התרבות הוא גזר דין מוות לפריפריה. מחצית מפעילות התרבות מתקיימת בפריפריה. מחר בבוקר אין לי כסף לשלם משכורות, אפילו שמדובר בשכר מינימום שמשולם לנגנים ותיקים שעובדים בתזמורת כמעט עשרים שנה". סלע הזכיר והתריע: "התרבות היא זו שמשנה את החיים בחברה והאלטרנטיבה היא סכינאות ברחובות".

 

הרקדן והכוריאוגרף עידו תדמור התריע מפני בריחת כוחות אמנותיים מישראל החוצה בשל המצב המחפיר והמשפיל של אמנים ויוצרים בישראל. "אני משתתף בפסטיבלים רבים בעולם ונפגש עם אמנים רבים שעזבו את הארץ בלית ברירה", אמר, "הם מצליחים יפה בחו"ל ומביאים את הפנים היפות של ישראל לכלל הציבור, לא רק היהודי".

 

בשנת 2005 עמד תקציב התרבות על 463 מיליון שקל. שנה אחר כך קוצץ בשלושים מיליון שקל ובשנת הכספים הנוכחית יעמוד התקציב על סכום של 368 מיליון שקל בלבד. תקציב התרבות אמור היה לגדול בשנת 2008 לסכום של 445 מיליון שקל. בלשכת השר מג'אדלה לא מבינים על מה הטרוניות.

"לאחר משא ומתן עיקש שניהלתי עם האוצר, עלה תקציב התרבות מ-368 מיליון שקל ל-430 עליהם חל לצערי קיצוץ רוחבי של 3% כך שסך התקציב יעמוד על 417 מיליון שקל. זה עדיין לא מספיק ואני מבין את אנשי התרבות והרוח שרוצים להמשיך ולהיאבק. על מדינת ישראל להעניק תקצוב ראוי ואני מתבייש במצב התרבות. זה לא מתיישב שמדינת ישראל מצד אחד היא מעצמה כלכלית ומצד שני יש בה אנשי תרבות ואמנים שרעבים ללחם".

 

את ההכרזה של מאג'דלה במהלך הדיון כי בכוונתו להמשיך במאבק וכי אינו מפחד לצאת נגד הממשלה  לוקחים היום בעירבון מוגבל. ח"כ אבשלום וילן, שהיה נוכח בדיו אמר: "השלטון המושחת ברומי נתן לאזרחים כסף ללחם ולשעשועים. הממשלה בישראל אפילו את זה אינה נותנת. אינני מבין למה שר התרבות נכנע והצביע בעד התקציב".

 

בחודש ספטמבר עתיד ועד הפעולה של מוסדות התרבות להיפגש עם רה"מ אהוד אולמרט. אל הפגישה הזו הם מתכוונים להגיע מוכנים. בתמיכתו של יו"ר ועדת החינוך והתרבות, ח"כ הרב מיכאל מלכיאור, הם ינסו לרתום את ראש הממשלה לחקיקת חוק התרבות. במהלך הדיון אמר הרב מלכיאור: "המלחמה עבור החזרת התקציבים שקוצצו הן השנה והן בשנת 2008 היא צעד ראשון. בכוונתנו לחוקק את חוק התרבות שיעגן את מעמד התרבות ויבטיח את תקצובו. החוק ישים סוף לריטואל שבו עולים אלינו מדי שנה אמנים לרגל ומתחננים על נפשם. תקציב תרבות של 0.001% מתקציב המדינה זה ממש לא תרבותי. התרבות היא מהות חיינו. לא מדובר בהרבה כסף בהתחשב בעובדה שזו השנה העשירה ביותר למדינה עם עודף גבייה של 18 מיליארד שקל. אין מדינה בעולם שמתקצבת את התרבות בסכום נמוך כל כך".

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מלכיאור ומאג'דלה. מצב התרבות מביש
מלכיאור ומאג'דלה. מצב התרבות מביש
מומלצים