שתף קטע נבחר

פרו: מאות הרוגים ופצועים ברעש אדמה עז

הרעש המרכזי, בעוצמה של 7.9 בסולם ריכטר, לווה ברעש נוסף בעוצמה של 7.5. מוקד הרעשים היה דרומית לבירה, לימה, אך הם הורגשו בה היטב. הסוכנות להגנה אזרחית במדינה מסרה כי לפחות 337 בני אדם נספו באסון, וקרוב לאלף נפצעו. לא ידוע לפי שעה על ישראלים שנפגעו באסון. באזורים שנפגעו קרסה תשתית הטלפונים והחשמל

רעשי אדמה עזים זעזעו הלילה (יום ה') את חופי פרו, סמוך לבירה לימה. הסוכנות להגנה אזרחית בפרו הודיעה כי ברעש נהרגו לפחות 337 בני אדם, וקרוב לאלף נפצעו. ממשרד החוץ בירושלים נמסר כי לא ידוע על ישראלים שנפגעו ברעש.

  

מומחים במכון הגיאולוגי האמריקני דיווחו כי הרעש הראשון, בעוצמה של 7.9 בסולם ריכטר, הכה בשעה 18:40 (זמן פרו), ברצועת החוף הממוקמת כ-145 קילומטרים דרומית-מזרחית ללימה, והתפרס על שטח של 41 קילומטרים. מהמכון הגיאופיזי בפרו נמסר כי מרכז הרעש היה כ-120 קילומטרים דרומית-מזרחית ללימה. זמן קצר לאחר מכן התרחשו כמה רעידות אדמה נוספות, אחת מהן בעוצמה של 7.5 בסולם ריכטר.

 

צלם AP שנכח במקום דיווח כי הרעש הורגש בלימה במשך מעל לדקה וכי בתים התמוטטו במרכזה של העיר. ממכבי האש נמסר כי מנורות הרחוב קרסו וחלונות הבתים התנפצו. עוד נמסר כי מאות עובדים פונו ממשרדיהם. מחשש לרעשים נוספים. קווי הטלפון בלימה נותקו אף הם. מאזינים שהתקשרו ל"רדיו פרוגרמס", תחנת הרדיו המובילה במדינה, דיווחו כי ערים בדרום המדינה הוחשכו לגמרי. עדי ראייה דיווחו על גגות בתים שהתמוטטו ועל שריפה שפרצה במרכז קניות והבריחה לרחובות מאות קונים מבוהלים.

 

שניאור פייגין, מבית חב"ד בלימה, מסר כי הרעש היה עז. "הייתי באחד ההוסטלים הישראלים ודיברתי עם החבר'ה שם, ופתאום הרגשנו טלטלה חזקה. ההוסטל ממש רעד. עכשיו הרבה יותר רגוע, אבל מדי פעם עדיין מורגשות רעידות קלות", סיפר ל-ynet.

  

הנשיא, אלן גרסיה, אמר כי הרעש יכול היה לגרום לנזק גדול עוד יותר. "השבח לאל, רעידות אדמה נוראות אלה לא גרמו למספר גבוה ביותר של נפגעים כמו בשנים עברו", אמר גרסיה בנאום ששודר בטלוויזיה במדינה. ממשלתו של גרסיה הכריזה בעקבות הרעש על מצב חירום, ופתחה בתי חולים ומרכזי טיפול לקליטת הנפגעים בלא תשלום. רופאים, אחיות, מכבי האש וכוחות חילוץ נקראו לחזור לעבודה, ולהיות מוכנים לטפל בנפגעים.

 

בין ההרוגים - 17 מתפללים שנספו כאשר הכנסייה שבה שהו קרסה בעיר איקה, כ-265 קילומטרים דרום-מערבית ללימה. 70 בני אדם נוספים נפצעו בקריסת הכנסייה. סגן שר הבריאות של פרו, חוסה קלדרון, אמר כי המצב באיקה, שבה מתגוררים 650 אלף תושבים, הוא קשה. הוא האיץ בתושבי המדינה לתרום דם לפצועים, וסיפר כי משלחת של רופאים ואחיות עושה את דרכה לעיר. כלי התקשורת המקומיים דיווחו כי עשרות פצועים נהרו לבתי החולים בעיר - למרות שגם מבנים אלה ספגו נזק ברעש.

 

בירושלים בודקים אם מטיילים ישראלים נפגעו

ממשרד החוץ בירושלים נמסר כי אנשי המשרד בפרו החלו לבדוק טלפונית את האפשרות שבאזורי הרעש שהו מטיילים ישראלים, למרות שלפי שעה לא ידוע על נפגעים. במשרד ציינו כי אין מטיילים ישראלים רבים במדינה, מאחר שאין זו עונת התיירות בפרו.


סדק שנפער בכביש בעקבות הרעש. הורגש במשך יותר מדקה (צילום: AFP) 

 

"האזור שנפגע הוא אזור מתוייר - אך הרבה פחות מאזורים אחרים במדינה, כמו קוסקו, הוארז ומאצ'ו-פיצ'ו", אמר ל-ynet שגריר ישראל בלימה, ווליד מנצור. בראיון טלפוני, הוסיף מנצור כי מבדיקות שערך המשרד, לא ידוע על נזקים לאכסניות ומלונות באזור איקה, ומבדיקות שערך המשרד, לא זוהו עד כה נפגעים ישראלים. הוא ציין כי כל שליחי השגרירות בריאים ושלמים - וכן גם שליחים אחרים מטעם ישראל בלימה.

 

במשרד החוץ ציינו עוד כי תשתית הטלפונים והחשמל במדינה נפגעה ברעש, והדבר מקשה על יצירת קשר עם המקום. בנוסף בעקבות רעידת האדמה העלה משרד החוץ אזהרות נסיעה באתר האינטרנט שלו.

 

לאחר הרעש, פרסם מרכז התרעת הצונאמי בהוואי אזהרה לפרו, צ'ילה, אקוואדור, פנמה וקוסטה-ריקה. מדינות אמריקה התיכונה התבקשו לעמוד על המשמר, כמו גם הוואי שבארצות הברית. לאחר שעות ספורות הודיע המרכז על ביטול האזהרה.

פורסם לראשונה 16/08/2007 04:45

 

בהכנת הידיעה השתתפו רועי נחמיאס ורועי מנדל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אזור הרעש
צילום: רויטרס
תושב לימה מביט בקיר שהתמוטט
צילום: איי אף פי
מומלצים