שתף קטע נבחר

זינוק בעלייה: אליפות העולם באתלטיקה נפתחת

אלכס אברבוך רוצה להביא לישראל מדליה שלישית, קרולינה קלופט מקווה לזכות בזהב שלישי רצוף ושיאנג ליו אמור להחזיק בשבוע הבא בשילוש הקדוש - שיא עולם, זהב אולימפי וזהב עולמי. שנה לפני בייג'ינג 2008, מלכת הספורט תציג את מרכולתה באוסקה - מי יהיו היורשים של מייק פאואל, קרל לואיס וג'ונתן אדוארדס?

מונדיאל אין השנה, גם לא אליפות אירופה, והאולימפיאדה תתקיים רק בשנה הבאה. עם כל הכבוד לקופה אמריקה, לגביע הטוטו ולטורניר ההזדמנות האחרונה, האירוע הגדול של הקיץ בספורט יחל בשבת (1:00 לפנות בוקר שעון ישראל - חכו לשידורים בערוץ 1) באוסקה. קוראים לו אליפות העולם באתלטיקה.

 

אמנם המלכה מכתירה את אלופיה פעם בשנתיים, אבל לאליפות עולם בשנה שלפני המשחקים האולימפיים יש חשיבות מיוחדת. צריך רק להיזכר בבן ג'ונסון מנצח את קרל לואיס ומנפץ את שיא העולם ב-100 מ' ברומא 1987 (שנה לפני סיאול ולפני התפוצצות השערוריה הגדולה), במייק פאואל מנתר ל-8.95 מטר בקפיצה לרוחק, שובר את שיאו של בוב בימון ומנצח את לואיס בטוקיו 1991 (שנה לפני ברצלונה) ובג'ונתן אדוארדס מדהים את העולם עם 18.29 מ' במשולשת בגטבורג 1995, שנה לפני אטלנטה.

 

הפעם, שנה לפני בייג'ינג 2008, ייעדרו מספר מהכוכבים הגדולים מהאליפות ביפן, אבל מי שכן עשו את הדרך מזרחה צפויים לתת לכולנו תשעה ימים של ספורט אמיתי, עם הרבה מאבקים צמודים ושיאים, ובתקווה בלי יותר מדי שערוריות סמים. שבעה מאלו שהגיעו לאוסקה הם ישראלים, ארבעה מהם מרתוניסטים. לאחד מהם כבר יש תואר - זקן האתלטים.


קרלוינה קלופט, רוצה מדליה שלישית ברציפות (רויטרס)

 

בגיל 52: סטאין ינסה לזכות בכרטיס לאולימפיאדה

היילה סטאין בן ה-52 (במידה וגילו אכן נכון) ינסה להבטיח השתתפות באולימפיאדה שנייה ברציפות. סטאין, אסף בימרו וזבדה וודג' ינסו לסיים בשליש העליון את הריצה המפרכת בת ה-42.195 ק"מ או לרדת משעתיים ו-15 דקות, דבר שיבטיח להם את הכרטיס לבייג'ינג. המטרה של המרתוניסטית נילי אברמסקי, הישראלית היחידה שתתחרה באוסקה - 2:35 ש' או שליש עליון מבין המסיימות.

 

הישראלי הבכיר במשלחת הוא, כרגיל, אלכס אברבוך. קופץ המוט, שזכה כבר פעמיים באליפות אירופה והשיג את הקריטריון האולימפי, רוצה לזכות במדליה עולמית שלישית. לאברבוך, שלקח את הארד בסביליה 1999 וזכה בכסף באדמונטון 2001, תהיה אוסקה, ככל הנראה, אליפות העולם האחרונה בקריירה. מלבדו, אף ישראלי אחר לא זכה במדליה באליפות עולם.

 

קופץ המוט בן ה-32 לא עבר השנה יותר מ-5.70 מ', אבל הנטייה שלו להתעלות בתחרויות גדולות עשויה להביא אותו שוב אל הפודיום, או לפחות לגמר. האמריקנים ברד ווקר (5.95 מ' השנה), ג'ף הארטוויג (5.85 מ') וטימוטי מק (5.86 מ'), האוסטרלים פול בורג'ס וסטיבן הוקר (5.91 מ' כ"א) והגרמנים ביורן אוטו (5.90 מ'), טים לובינגר (5.83 מ') ודני אקר (5.87 מ') הם המועמדים לניצחון.


אלכס אברבוך באליפות ישראל (אלי אלגרט)

 

פאלי ומגידי מקווים להתאושש מעונה קשה

מי שאמור היה להיות יורשו של אברבוך, ניקי פאלי, סובל מעונה לא מוצלחת. קופץ הגובה הצעיר, שהבריק בשנה שעברה, לא עלה אפילו לגמר האוניברסיאדה ויצטרך לחזור לכושר השיא שלו מאשתקד כדי להגיע לגמר באוסקה ולזכות בכרטיס לאולימפיאדה. פאלי בן ה-20, ששיאו עומד על 2.30 מ', לא צפוי להתקרב לבכירי הענף - סטפן הולם השבדי וירוסלב ריבאקוב הרוסי.

 

גם איתי מגידי, שהדהים ב-2006 עם העפלה לגמר אליפות אירופה ב-3,000 מ' מכשולים, לא הצליח לשחזר עד כה את התוצאות המצוינות שלו. מגידי החוזר מפציעה ינסה שוב להפתיע, להעפיל לגמר ולהשיג את הקריטריון, אך בכל מקרה יראה את הגב של הקנייתים, השולטים בריצה זו ב-20 השנים האחרונות.

 

פאוול נגד גיי - מי הכי מהיר בתבל?

מחוץ לבועה הישראלית, זו אמורה להיות האליפות בה יראה שיאנג ליו לעולם כי הוא מוכן לאולימפיאדה הביתית בבייג'ינג. הספורטאי הסיני המפורסם בעולם אחרי יאו מינג מחזיק בשיא העולמי ב-110 מ' משוכות וזכה גם בזהב האולימפי באתונה, אבל תואר אלוף עולם עדיין אין לו. בשבוע הבא זה אמור להשתנות. המארחת בונה על מיידה הפטיש קוג'י מורפושי, היפני הכמעט יחיד שיש לו סיכוי טוב לזכייה במדליה באוסקה.


אסאפה פאוול, קרב ראשון עם טייסון גיי האמריקני (רויטרס)

 

ב-100 מטר צפוי דו קרב ראשון השנה בין שניים מהמהירים בתבל - אסאפה פאוול הג'מאייקני וטייסון גיי האמריקני. שיאן העולם פאוול (9.77 מ') יהנה מהיעדרותו של אלוף 2005 ג'סטין גאטלין, שהושעה עקב שימוש בסמים, אבל גיי, הפייבוריט הברור ב-200 מ', כבר הראה השנה שלאתלט מהקריביים צפויה תחרות עזה בדרך לזהב. שיא העולם בסכנה. גם ב-400 מ' השיא האיכותי של מייקל ג'ונסון האמריקני עשוי להישבר, באדיבותו של בן ארצו ג'רמי וורינר, ששולט לחלוטין בריצה זו. "אם השיא לא יישבר הפעם, כנראה שזה יקרה בבייג'ינג", אמר ג'ונסון, המשמש כיום כסוכנו של וורינר.

 

קנניסה בקלה האתיופי צפוי לזכות בפעם השלישית ברציפות בתואר העולמי ב-10,000 מ', וגם קופץ לרוחק האמריקני דווייט פיליפס, זורק הדיסקוס הליטאי וירג'יליוס אלקנה, מיידה הפטיש הבלרוסי איבן טיקון וההלך מאקוודור ג'פרסון פרס רוצים לקחת הביתה מדליית זהב שלישית ברצף באליפות העולם. הנעדר הבולט מבין הגברים הוא השבדי כריסטיאן אולסון, אחד מקופצי המשולשת הטובים בעולם.

 

ולאסיץ' על הגובה, איסינבייבה בעזרת מוט

בגזרה הנשית נמצאות, ככל הנראה, הכוכבות הגדולות באמת של עולם האתלטיקה. מעל כולן ממוקמת קרולינה קלופט השבדית, שמקווה להיות האשה הראשונה שזוכה בזהב עולמי שלישי ברצף בקרב 7. הבלונדינית בת ה-24, שלא נוצחה באף תחרות בשש השנים האחרונות, תזכה לתחרות קשה מצד לודמילה בלונסקה מאוקראינה, אבל הקהל צפוי להתרשם מהחן ושמחת החיים ולדחוף אותה למקום ראשון נוסף, ואולי גם לשיא עולם.


איסינבייבה ממשיכה לשבור שיאים (רויטרס)

 

שיא אחר שעשוי להישבר הוא זה של סטפקה קוסטדינובה בקפיצה לגובה, מלפני 20 שנה בדיוק. בלנקה ולאסיץ' הקרואטית הראתה יכולת מדהימה השנה וניתרה כבר ל-2.07 מ', רק שני סנטימטרים פחות מהשיא של הבולגרייה. הזהב יילך אליה, כמעט בווידאות.

 

ילנה איסינבייבה, ששברה 20 שיאי עולם עד ה-5.01 מ' ב-2005, נעצרה קצת בשנתיים האחרונות, אך היא עדיין הפייבוריטית לעלייה לראש הפודיום באוסקה. "מהניסיון שיש לי, אני יודעת שמזג האוויר ביפן מחריד. יש מעל 90 אחוזי לחות ויחד עם הערפל התנאים בקפיצה במוט נהיים מאוד קשים", אמרה הרוסייה, שהוסיפה: "המטרה שלי היא לנצח. אם יהיה לי סיכוי, אנסה לעשות משהו גדול עבור הקהל היפני". ג'ניפר סטוצינסקי האמריקנית (4.88 מ') צפויה להקשות על איסינבייבה.

 

דיבאבה מול דיבאבה, ב-10,000 מ'

את הרביעייה הנשית המובילה סוגרת טירונש דיבאבה האתיופית, שזכתה בדאבל בהלסינקי 2005 ותנסה לשחזר את המבצע הנדיר באוסקה עם זכייה ב-5,000 וב-10,000 מ'. בת ארצה, האלופה האולימפית מסרט דפאר, לא תעשה לה חיים קלים ב-5,000 מ' ובמרחק הכפול היא תתמודד מול אחותה הגדולה, אג'גייהו דיבאבה.


דיבאבה את דפאר. אתיופיה שולטת במרחקים ארוכים (איי.אף.פי)

 

האמריקניות (אליסון פליקס, לורן וויליאמס, טורי אדוארדס) אמורות לשלוט בריצות הקצרות, הרוסיות צפויות לקחת את מירב המדליות במרחקים הבינוניים, למרות חסרונה של טטיאנה טומשובה, שזכתה בעבר פעמיים ב-1,500 מ'.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלכס אברבוך
צילום: אלי אלגרט
מומלצים