שתף קטע נבחר

מנדט כוח יוניפי"ל בדרום לבנון הוארך בשנה

13,600 פקחי האו"ם יישארו בדרום לבנון לפחות עוד שנה. בהודעת מועצת הביטחון נמסר: "ההחלטה שאומצה מדגישה את הצורך בהתקדמות גדולה יותר לפתרון הסוגיות השונות הנובעות מהמלחמה"

מועצת הביטחון של האו"ם האריכה הערב (יום ו') בשנה את מנדט כוחות יוניפי"ל, כוח המשקיפים הבינלאומי הפועל בדרום לבנון. הצעת ההחלטה שהגישה צרפת אושרה פה-אחד על-ידי חברות המועצה.

 

החלטה 1701 של מועצת הביטחון של האו"ם, שהתקבלה לפני שנה, כללה שיגור של 13,600 פקחי או"ם לשמירת השלום בדרום לבנון - כחלק מכוח יוניפי"ל. סעיף 12 בהחלטה קבע שכוח האו"ם "ינקוט את כל הפעולות הנדרשות להבטיח ששטחי הפעילות שלו לא ינוצלו לביצוע פעולות עוינות מכל סוג, ויסתייע באמצעים רבי-עוצמה למניעת ירי". עוד קובע הסעיף את חובת הכוח "להגן על אזרחים מפני איום מתפתח של אלימות פיזית".

 

בהודעת מועצת הביטחון נכתב כי "אנו קוראים להפסקת אש קבועה ולפתרון ארוך טווח למלחמה שאירעה בשנה שעברה בין ישראל לחיזבאללה. ההחלטה שאומצה מדגישה את הצורך בהתקדמות גדולה יותר לפתרון הסוגיות השונות הנובעות מהמלחמה, בה נהרגו יותר מאלף בני-אדם בלבנון ו-159 ישראלים".

 

המנדט של 11,428 אנשי כוחות הקרקע, 2,000 אנשי הכוח הימי ו-205 אנשי מפקדה, היה אמור לפוג בסוף החודש. ההחלטה מדגישה את הצורך "להשאיר את אזור דרום לבנון מפורז מאמצעי לחימה". בנוסף קרא האו"ם להגביר את התיאום בין אנשי יוניפי"ל לחייל צבא לבנון, הפועלים בדרום המדינה.

 

ישראל מברכת

שרת החוץ, ציפי לבני, ברכה על החלטת מועצת הביטחון של האו"ם לחדש את מנדט כוח יוניפי"ל בלבנון. לבני אמרה כי היא רואה בלבנון אחראית על המתרחש בשטחה וקראה לקהילה הבינלאומית לגלות נחישות ביישום ההחלטה, כולל שחרור החיילים החטופים ופירוק חיזבאללה מנשקו.

 

שגריר ישראל באו"ם, דני גילרמן, בירך על קבלת ההחלטה אך הביע דאגה מכך ששלושה נושאים שהופיעו בהחלטת האו"ם שהביאה לסיום המלחמה טרם נפתרו: גורל שני החיילים החטופים, המשך זרימת אמצעי הלחימה ללבנון ונוכחותם המתמשכת של לוחמי חיזבאללה בדרום מבלי שפורקו מנשקם. "אנו קוראים לקהילה הבינלאומית לטפל בהקדם האפשרי בנושאים הללו, המאיימים לא רק על ביטחונה של ישראל, אלא גם על החופש והדמוקרטיה של לבנון", אמר.

 

בתחילת השבוע הביעה משלת ישראל את תמיכתה בהארכת המנדט של כוחות יוניפי"ל בדרום לבנון. מסקירתו של מנכ"ל משרד החוץ, אהרון אברמוביץ', בפני הממשלה עלה כי לישראל אין כל כוונה לסגת מהסכמות אשר נפלו בעבר בסוגיית מנדט הפעלת יוניפי"ל, או החלטה 1701 של האו"ם, זאת על אף שתביעתה למניעת הברחות נשק מסוריה לחיזבאללה טרם התקבלה. אברמוביץ' הוסיף כי סוגיית ההפרות לכאורה של ישראל את החלטת 1701, בין היתר בטיסות מטוסים, כניסת ספינות חיל הים וכוחות יבשתיים של צה"ל לשטחי לבנון - לא נכללו בהחלטה הנוכחית של מועצת הביטחון.

 

ומה עושים חיילי יוניפי"ל בדרום לבנון? דו"ח תקופתי שהעביר מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, למועצת הביטחון קובע כי בחודש מאי נצפו ארבע משאיות נושאות משגרים עושות דרכן מסוריה לשטח לבנון. בנוסף, סיפר כי הכוח הבינלאומי מצא בדרום לבנון כמות גדולה של רקטות ובונקרים נסתרים.

 

בחודש יוני נהרגו שלושה משקיפי או"ם מספרד ושלושה מקולומביה, לאחר שפיצוץ רב עוצמה אירע סמוך לשיירה שבה נסעו. ארגון חיזבאללה מיהר לגנות את הפיגוע. בהודעה ששודרה בתחנת הטלוויזיה של הארגון, אל-מנאר, טען חיזבאללה כי האחראים לאירוע מעוניינים לערער את יציבותה של לבנון. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אנשי או"ם בדרום לבנון
צילום: רויטרס
לבני. מברכת
צילום: איי אף פי
צילום: ירון ברנר
גילרמן. ישראל עדיין מודאגת
צילום: ירון ברנר
מומלצים