שתף קטע נבחר

חומת האש ממשיכה לבעור בדרום יוון; יותר מ-60 נספו

השריפות שבוערות בדרומה של יוון זה היום הרביעי ברציפות גרמו למותם של כ-60 בני אדם. רבבות תושבים נאלצו לנוס מבתיהם, שנשרפו כליל. האתר הארכיאולוגי באולימפיה ניצל לעת עתה מלהבות

חומה של אש ממשיכה לשרוף את דרומה של יוון זה היום הרביעי ברציפות, ומניין ההרוגים עד כה עומד על יותר מ-60. לפחות 86 מוקדי שריפה חדשים התלקחו ביממה האחרונה בחצי האי פלופונז, דרומית מזרחית לאתונה וגם באי אוויה, צפונית מזרחית לבירה, עוד בטרם הצליחו הכבאים לכבות את השריפות הקודמות.

 

כוחות הכיבוי המקומיים כורעים תחת נטל המשימות הכבד, והרוחות העזות שנושבות כל העת מקשות על פעולות הכיבוי. בכל רחבי המדינה, גבעות שהיו עד לפני מספר ימים מכוסות בעצי אורן וארז מוריקים, נותרו כעת קרחות ומפוייחות.

 

 

עשרות כפרים נשרפו עד היסוד ומאות אלפי תושבים שהצליחו בקושי להימלט נותרו כעת חסרי כל וללא קורת גג. בחלק מהכפרים המבודדים נאלצו הרשויות לפנות את התושבים באמצעות מסוקים לאחר שהאש חסמה את הכבישים. התושבים שוכנו בבתי ספר, כנסיות, מלונות ומרפאות אזוריות. משרד הבריאות שיגר לאזורים המועדים אוהלים, מזון ובקבוקי מים.

 

כבאים סיפרו שהלהבות הגיעו לעיתים לגובה מאה מטר. "זה אסון במימדים תנכיים ממש", אמר ניקולס אורפנוס, כבאי מתנדב בפלופונז. "יש כפרים שאנו רוצים להיכנס אליהם אבל לא יכולים כי הדרכים חסומות. מעולם לא ראיתי דבר כזה".

 


חומה של אש ליד אולימפיה (צילום: רויטרס)

 

20 מטוסים ו-19 מסוקים מסייעים במלאכת הכיבוי, חלקם ממדינות אירופה השכנות. הם שואבים מים מהים ומטילים אותם מגובה רב על חזית השריפות כדי לעצור את התקדמות האש. הצבא שיגר לאזורים המועדים כ-4,000 חיילים, החופרים בין השאר שוחות לעצירת האש. צוות כיבוי ממדינות נוספות החלו מגיעים ליוון, ביניהם צוות ישראלי.

 

מאז אתמול מאיימת האש לפרוץ גם למתחם האתר הארכיאולוגי של אולימפיה העתיקה, מולדת המשחקים האולימפיים ואתר מורשת עולמית בעל חשיבות היסטרית עצומה. עשרות כבאים הצליחו במאמץ גדול לעצור את הלהבות על הגדרות המקיפות את המתחם. בלילה נותרו הכבאים באתר כדי לשמור שהאש לא תשוב ותתלקח.

 

לא הרחק משם, נאבקים הכבאים לעצור את התפשטות האש לעבר העיירה חרילו, בין העיירה זחרו לאולימפיה.  השריפות לא הגיעו לאתונה אולם עשן כבד אופף את הבירה מזה יומיים ורסיסי אפר מרחפים באוויר ומכסים הכל.

 


השריפות ביוון בתמונת לויין (צילום: AFP/נאס"א) 

 

שריפות יער הם תופעה שכיחה ביוון בחודשי הקיץ החמים, אולם מדובר בשריפות הגדולותם ביותר במדינה מזה 150 שנה. המספר הגדול של מוקדי האש גם מעורר את החשד שמא מדובר בהצתות מכוונות - ולא רק בתנאים הקשים של החום הרב והרוחות העזות. עד כה נעצרו מספר בני אדם לחקירה ואמש הודיעה הממשלה על פרס של עד מיליון אירו למי שימסור מידע שיסייע ללכוד את המציתים. 

 

ז'אן כהן, עיתונאי וכתב "קול ישראל" ביוון, סיפר ל-ynet כי ראשי ערים וכפרים האשימו יזמי נדל"ן בהצתת השריפות, כדי לפנות שטחי יערות ושטחים חקלאיים לצורך בניה. הבניה ביוון אסורה באזורים מיוערים, ושריפה היא דרך אחת לשכנע את השלטונות שאין עוד טעם למנוע בניה באזורים מסויימים.

 

"יש גם סיפורים על סוכנים זרים – אולי טורקים... הסיפורים מתגלגלים אפילו עד המוסד...". לדבריו, הרוחות החזקות שהפריעו לצוותי הכיבוי אתמול נחלשו ובנוסף החזאים מצפים לגשם כך שיש עדיין סיכוי לשינוי המצב.

 

ובתוך כך, רעידת אדמה בעוצמה של 5.1 בסולם ריכטר פקדה היום את האי קפלוניה כ-300 ק"מ ממערב לאתונה. עד כה לא דווח על נזק או נפגעים. על פי מידע מהמכון הסייסמולוגי באתונה, מוקד הרעש היה בלב ים מערבית לאי.

 

בהכנת הידיעה סייעה אילנה פישר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האש על גדרות האתר באולימפיה
צילום: איי אף פי
בורחים מהאש ביוון
צילום: איי אף פי
מומלצים