שתף קטע נבחר

כמה שמות גדולים יש היום בג'אז?

פסטיבל הג'אז המסורתי שנפתח אתמול באילת כבר לא מושך את השמות הגדולים של עולם הג'אז, בין היתר כי רובם כבר אינם בין החיים, אבל עדיין מציע תערובת ססגונית ומרתקת של נגנים, ג'אם סשנים ואפילו מלגות

זו השנה ה-21 שפסטיבל הג'אז הבינלאומי באילת יוצא לדרך. אמש (ב') נפתח הפסטיבל עם הופעות של הביג-בנד הוותיק ממערב אירופה – "וינה ארט אורקסטרה", הסקסופוניסט כריס פוטר ולהקתו המרשימה, עם המחווה הגדולה לג'ון קולטריין שכללה את בנו, ראבי קולטריין, והנשפנים הנוספים ג'ו לובאנו ודייב ליבמן, עם הרכב הפ'אנק והאסיד ג'אז אינקוגניטו ועוד.

  

בשנים האחרונות קשה למצוא בפסטיבל הגדול את מה שהתעשייה מגדירה כ"ענקי ג'אז". אמנם הוא נתמך כלכלית על ידי עיריית אילת, משרד התיירות ומשרד התרבות, אך בימינו, הבאת מוזיקאי ג'אז ענקיים לארבע ימים של הופעות ושהות באילת, היא כמעט בלתי אפשרית, בשל ההוצאה הכספית האדירה הכלולה בכך.

   


פסטיבל הג'אז באילת. מחתימים את האמנים על בלעדיות

 

לפסטיבל הג'אז הנוכחי לא הגיעו הפעם השמות הגדולים, אבל השנה נחתו בישראל אומנים מוערכים כמו נגן הקונטרבאס האגדי, רון קרטר, וצ'יק קוריאה, שהופיע לא מזמן יחד עם גארי ברטון, באמפי-פארק רעננה. "כשאמני ג'אז גדולים מגיעים לישראל להופיע במועדונים, המארגנים מביאים אותם על הדרך מסיבוב הופעות באירופה", הסביר המנהל האומנותי של הפסטיבל, דני גוטפריד, במסיבת עיתונאים שנערכה אתמול, "האמנים מחו"ל לא ממש מייחסים חשיבות להופעות כאלה. אבל אלינו הם רוצים לבוא".

 

גוטפריד גילה גם שמוזיקאים מעבר לים שמשתתפים בפסטיבל הג'אז, חותמים על הסכם בלעדיות בו הם מתחייבים שלא להופיע בארץ בשלושת החודשים שקודמים לפסטיבל ובשלותה החודשים שאחריו. "בגלל שהאמנים לא מגיעים לפסטיבל במסגרת סיבוב הופעות, אנחנו מביאים את רובם מאמריקה, כך שההוצאות הן כמובן גדולות הרבה יותר", המשיך גוטפריד, "גם ככה הם הולכים ומתמעטים. כמה שמות גדולים כבר יש היום בג'אז? כל הגדולים מתים לנו", הוסיף בהתייחסו למותו של מתופף הג'אז האגדי, מקס רואץ', שהלך לעולמו בשבוע שעבר.

 

ויש גם מלגות

השמות שיופיעו בפסטיבל מעידים גם על כוונת המארגנים ליצור גיוון מקסימלי של סגנונות. בימים הקרובים בפסטיבל יופיעו הגיטריסט הוותיק והמוערך, בירלי לגרן, הזמרת שרה לזרוס, נגן הוויברפון, מייק מניירי, עם הסקסופוניסט, ביל אוונס, הבסיסט  המוכשר, אנתוני ג'קסון ועוד. וכמו שמנסח זאת גוטפריד, "הרעיון הוא לא להביא אמן ענק אחד, שייקח את הספוט-לייט לעצמו, אלא לגוון בין כל סוגי המוזיקה והמופעים המעניינים". גם מקומם של האמנים הישראלים אינו נפקד, וגם השנה ינכחו רבים מהם בפסטיבל, בינהם הבאסיסט אריה וולניץ, שם טוב לוי, המתופף רוני הולן במחווה למתופף טוני ווילאמס, מאיר בן מיכאל וגם צעירים ומחוננים שחולשים על כמעט כל סצנת הג'אז כמו נגן הקונטרבאס, גלעד אברו, והפסנתרן עומרי מור.

  

אחד הפרויקטים המוזיקליים המעניינים ביותר בפסטיבל, הוא פרויקט חינוכי במסגרתו משתפים פעולהו בית הספר למוזיקה 'רימון' ואוניברסיטת 'ברקלי' הממוקמת בבוסטון, ארצות הברית, ונחשבת למטרה חלומית לכל מוזיקאי הג'אז באשר הם. מאחורי המיזם עומדים גוטפריד, מנהל 'רימון', עמיקם קימלמן וסגן נשיא 'ברקלי', לארי מונרו יחד עם ארבעה מורים נוספים מהאוניברסיטה. מזה שנים ש'רימון' ו'ברקלי' משתפים פעולה ומענקים מלגות למוזיקאים ישראלים, המאפשרות להם ללמוד שנתיים בישראל ושנתיים בבוסטון.

  

הפרויקט החינוכי הוא למעשה תוכנית לימודים, הכוללת סדנאות, כיתות אמן עם מורי 'רימון'-'ברקלי', ואמני הפסטיבל. משתתפי הסדנאות יזכו גם להופיע על הבמות, ולפתוח מידי לילה את הג'אם סשנים המסורתיים. הסדנאות והשיעורים נמשכים שבוע, ובתי הספר מתכננים להעניק מלגות לחלק מהמשתתפים שיבחרו בקפידה. שיתוף הפעולה הזה יביא לפסטיבל גם מופע משותף של מורי 'רימון' והמורים מ'ברקלי'. ההופעה תיערך ביום ה' ב-1:15 בלילה, ותהיה ההופעה האחרונה בפסטיבל.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אינקוגניטו. פסטיבל הג'אז באילת
צילום: אור אלתרמן
לפחות מגוון. פסטיבל הג'אז באילת
צילום: אור אלתרמן
לאתר ההטבות
מומלצים