שתף קטע נבחר

בייניש אישרה הגדר באלפי-מנשה: "הפגיעה מידתית"

בג"ץ דחה את העתירות בעניין גדר הביטחון סביב ההתנחלות שבשומרון, וקיבל את תיקון התוואי שקבעה הממשלה: "התוואי החדש למובלעת משקף את האיזון המידתי בין השיקולים המתנגשים"

בג"ץ דחה הבוקר (יום ד') את העתירות בעניין גדר הביטחון סביב אלפי-מנשה שבשומרון, וקיבל את תיקון תוואי הגדר שהממשלה קבעה. המועצה המקומית אלפי-מנשה ביקשה בעתירה להרחיק את הגדר מן היישוב. בעתירה נוספת הלינו מועצות הכפרים הפלסטינים הסמוכים לתוואי על פגיעה בזכויותיהם ובמרקם חייהם, וביקשו כי תוואי הגדר יורחק מבתיהם ומאדמותיהם לכיוון הקו הירוק.

 

ב-2003 הוקמה גדר הפרדה המקיפה את אלפי-מנשה - אחת ההתנחלויות הגדולות בשומרון - ואת כביש 55 המוביל אליו. בתוך המתחם נכללים גם חמישה כפרים פלסטינים שבהם חיים כ-1,200 תושבים. גדר ההפרדה ניתקה את חמשת הכפרים משאר חלקי האזור, ונוצרה מעין מובלעת המחוברת ברצף טריטוריאלי לישראל, שגודלה כ-11 אלף דונם.

 

לגבי התושבים הפלסטינים חל במובלעת "משטר היתרי מעבר" המקשה את שגרת חייהם. מתחת לכביש 55 נבנה מעבר תת-קרקעי המחבר בין קלקיליה לעיירה חבלה, המאפשר מעבר חופשי לפלסטינים בשטחי קלקיליה בכל שעות היממה.

 

ב-2004 עתרה האגודה לזכויות האזרח יחד עם הכפרים הפלסטיניים נגד הגדר. הרכב מורחב של שופטים בבית המשפט העליון, בראשות הנשיא בדימוס אהרון ברק, קבע בספטמבר 2005 כי תוואי הגדר המוצע ייצור קשר טבעי בין כפרי המובלעת לבין קלקיליה וחבלה. נקבע כי התוואי ייצור קשר אל מכלול השירותים האזרחיים שניתנו לתושבים לפני הקמת הגדר.

 

העותרים טענו כי חיי התושבים נהפכו קשים בגלל התוואי הקיים. לדבריהם, המובלעת יוצרת טבעת חנק סביב הכפרים. שינוי בתוואי אשר יוציא את הכפרים מחוץ למובלעת יפחית במידה רבה את הפגיעה בתושבים המקומיים. בסופו של דבר הוציא בג"ץ צו שהורה למדינה לבדוק מחדש תוך זמן סביר חלופות שונות של תוואי גדר ההפרדה באזור.

 

הגדר התקצרה - המרחב צומצם 

בעקבות פסק דין זה נעשתה במערכת הביטחון עבודת מטה לבחינת האפשרויות לתיקון התוואי, כך שהוצעו שלוש חלופות. באפריל אשתקד החליטה הממשלה לשנות את הקטע הדרום-מערבי של הגדר, כך שהכפרים ראס א-טירה, א-דבעה וואדי ערשה יוצאו מן המובלעת. אורך הגדר קוצר מ-5 ק"מ ל-3.5 ק"מ, ושטח מרחב התפר קטן ב-1,887 דונם.

 

חלופה זו אושרה היום בבג"ץ בפסק דין של הנשיאה, דורית בייניש, המשנה לנשיאה, אליעזר ריבלין, והשופטת איילה פורקצ'יה. "התוואי החדש צימצם את הפגיעה בתושבים הפלסטינים במידה ניכרת", קבעה בייניש.

 

עוד כתבה הנשיאה: "פגיעתו של התוואי בתושבים הפלסטינים המתגוררים בכפרים הצפוניים קשה יותר, שכן חלופה א' (זו שנבחרה - א.ז) מותירה את שני הכפרים במרחב התפר. עם זאת, לא שוכנענו כי הפגיעה אינה מידתית. בסיכומו של דבר אנו סבורים שהתוואי החדש שהתוותה המדינה למובלעת אלפי-מנשה משקף את האיזון המידתי בין השיקולים המתנגשים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלפי-מנשה, ארכיון
צילום: לע"מ
צמצום הפגיעה. בייניש
צילום: גיל יוחנן
מומלצים