שתף קטע נבחר

תופעה: אצה נדירה צובעת את מימי הכנרת באדום

השתכשכתם בכנרת והבחנתם שמימיה עכורים, שמנוניים ומעלים קצף סמיך? תרגיעו. זאת רק הופעת אורח של אצת הבוטריוקוקוס, שבניגוד לבמה עליה יתקיים גמר "כוכב נולד" לא פוגעת באגם

מתרחצים בכנרת הבחינו לאחרונה במחזה משונה: מימי האגם נצבעו אדום, עוטרו בקצף סמיך והפכו לשמנוניים. הסיבה, מתברר, איננה זיהום או כתם ביוב גולמי, אלא הופעת אורח נדירה של אצת הבוטריוקוקוס, שבפעם האחרונה נצפתה בכנרת לפני כארבע שנים.

 

"כשביקרנו השבוע בחוף אמנון ראינו שהמים עכורים ויש בהן מעין כתם אדום", מתארת איריס שאול, נופשת מודאגת שמיהרה לדווח למערכת ynet על המראה החריג. "בהמשך שמנו לב לגוש קצף שומני שממש נסחף כולו אל החוף. זה נראה כאילו מישהו שפך שמן בישול לתוך המים".

 

"בשבועות האחרונים התפתחה בכנרת אוכלוסייה של אצה מקבוצת הירוקיות הנקראת בוטריוקוקוס", מבהיר ד"ר אסף סוקניק, מנהל המעבדה לחקר הכנרת. "האצה צוברת כמות גדולה יחסית של שומנים ושטח הפנים שלה שמנוני למגע, מה שמעודד תהליך של התלכדות תאים ויוצר משטחים צפים. אולם אין בתופעה כדי לפגוע באיכות המים", הוא מרגיע. "זהו תהליך טבעי ואינו משקף זיהום בכנרת או בחופיה".

 

הגוון האדום של האצה, אומר סוקניק, מתקבל כתוצאה מחשיפה לעוצמות אור חזקות. "האצות צוברות פיגמנטים כתומים-אדומים, ולכן הן נראות כמו כתמים חומים המתפשטים על פני המים ונסחפים עם הרוח". ומה מקור הקצף? "לעתים האצות נודדות עם הרוח לאזור החוף ושם, בגלל פעילות הגלים, חלק מהתאים מתפרק וגורם ליצירת קצף", הוא מסכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נעים להכיר, אצת בוטריוקוקוס
צילום: איריס שאול
האצה במהדורת מיקרוסקופ
צילום: אלא אלסטר
מומלצים