שתף קטע נבחר

צילום: איי אף פי

פותחים שנה בעזה: 70 שקל לתלמיד? הגזמתם

גם ברצועת עזה מתכוננים לפתיחת שנת הלימודים, וגם שם מרחפים איומי ההשבתה. את המורה העזתי מעניין השכר שמתעכב, את ההורים טורדים דמי הרישום המנופחים של החמאס והכיתות הדחוסות ב-50 תלמידים. את המצב הכללי מסכם אחד התלמידים: "כשחושבים על השיעורים ועל המורים ומצד שני על הים, אני מעדיף את הים"

בשבת הקרובה תיפתח ברצועת עזה שנת הלימודים הראשונה שאחרי השתלטות החמאס. באופן מפתיע, הבעיות לפי שעה סביב פתיחת שנת הלימודים אינן קשורות לעימות פתח-חמאס ועל בתי הספר לא מרחפת סכנת איסלאמיזציה. בעצם, זה לא מעניין כמעט אף אחד. את המורה העזתי מעניין השכר שמתעכב, התלמיד הפך ליותר חצוף ופחות מנומס, והכיתות מכילות 50 תלמידים שגורמים לכך שהחשק ללמד "נשאר בבית ולא מגיע איתי לכיתה", כפי שאומר חסאן, מורה להיסטוריה בבית ספר עזתי.

 

את אבו רפאת, הורה שארבעה מילדיו לומדים בבתי הספר ברצועה, מטרידים יותר 140 השקלים, דמי הרישום לשני ילדיו שלומדים בתיכון בכיתות י' ו-יא'. שני בנים נוספים שלו לומדים ביסודי השייך לסוכנות הסעד של האו"ם ולא משלמים דבר. ויש לו גם שתי בנות, הלומדות כדבריו על החיים מאמא שלהן, ולא צריכות בית ספר. " ממשלת החמאס הטילה דמי רישום בסך 70 שקלים לכל תלמיד, במקום כ-40 שקלים שהיו לפני זה. שני הילדים האחרים שלי לומדים בבית ספר השייך לסוכנות הסעד של האו"ם ותודה לאל לא משלמים. 140 שקלים וזה עוד לפני הבגדים והנעליים, מאיפה נביא אותם?".

 

תאמר, בן ה-14, לומד לחזור ללימודים. "אני תלמיד טוב, אבל הים הרבה יותר נחמד ומעניין מהכיתה. נכון שהמבוגרים מדברים כל הזמן שחשוב ללמוד, חשוב ללמוד, ואני מבין אותם ומאמין להם, אבל כשאתה חושב על השיעורים ועל המורים ומצד שני חושב על הים, אני מעדיף את הים. אולי בחורף יחזור החשק ללימודים. בכל אופן, אני רוצה ללמוד ולהגיע לאוניברסיטה ללימודי הנדסה".

 

רק בשנים האחרונות השלימו הפלסטינים את איחוד תוכנית הלימודים הרשמית שלהם. עד סוף שנות ה-90 היו בשטחי הרשות שתי תוכניות לימודים. האחת לרצועה - שהיתה לפי תוכנית הלימודים המצרית - והשנייה לגדה שבה למד התלמיד הפלסטיני על פי ספרי הלימוד הירדנים. בשנתון מסוים הושלם איחוד התכניות רק בשנתיים האחרונות.


לומדים בעזה. 70 שקלים זה לא מעט (צילום - AP)

 

"לימדנו ולמדנו פה בעזה על הפירמידות ועל רעמסס, ועכשיו אנחנו מלמדים על ירושלים", אומר המורה חסאן, אבל ממהר לסייג: "תוכנית הלימודים היא הבעיה האחרונה שלנו. הבעיות היותר חשובות זה המשכורות העלובות שגם ככה מגיעות אחת לכמה חודשים. העומס בכיתות והתלמידים שחיים בלחץ ומתפרקים בשיעורים. לא יכול להיות שאני, אחרי ארבע שנים של הוראה, אקבל משכורת של 2,300 שקלים. נכון שעמית שלי שמלמד בבית ספר של האונר"א מקבל פעם וחצי יותר שכר, אבל עם משכורת כזו ועם תת תנאים בכיתה, איך תוציא את המיטב מהתלמידים? ויש לנו תלמידים מוכשרים, אבל אף אחד לא נותן להם את התנאים המתאימים".

 

היכן ללמוד? תלוי כמה זה עולה

בעזה, כמו בגדה, שלושה סוגי בתי ספר: קבוצה אחת של בתי הספר שייכת לרשות, קבוצה שנייה שייכת לאונר"א (בה מלמדים מקסימום עד חטיבת הביניים), וקבוצה שלישית של בתי ספר פרטיים השייכים לעמותות פרטיות ולכנסיות. אגב, רק מעטים יכולים להרשות לעצמם ללמוד במוסדות הקבוצה השלישית, עקב עלותם. ויש כמובן מספר בתי ספר השייכים לרשת "דאר אל ארקם" שהחמאס מפעילה.

 

"רק בבתי הספר הפרטיים יש תנאים טובים, אבל גם אם אני ממשכן את עצמי, אני לא אוכל לממן ילד אחד שם. הם גובים אלפי שקלים ולפעמים אלפי דולרים ודינארים בשנה. וזה משהו שאני לא יכול לחלום עליו. חוץ מזה, אותנו לימדו שתלמיד טוב - יצליח איפה שלא ישימו אותו. כל השאר זה תירוצים", מסביר אבו רפאת, שכבר חודשים לא יוצא לעבוד במוסך הפחחות שבו עבד בעבר.

 

התלמיד תאמר מספר שאחת הסיבות שבגללן הוא לא מת לחזור לבית הספר: "זה בגלל שרק בחורף אמרו לי ההורים שהם יוכלו לקנות לנו בגדים חדשים, וגם השנה אצטרך ללכת לבית הספר עם החולצה והמכנס מהשנה שעברה. יש תלמידים שלהורים שלהם יש קצת יותר כסף, ולפעמים הם זורקים דיבור על הבגדים הישנים שלנו. מה נלמד? כמו בשנה שעברה, אבל קצת יותר קשה".

 

איומי שביתה- גם ברמאללה

אלא שכלל לא בטוח שתאמר יחל את שנת הלימודים שלו כבר בשבת. גם לא בטוח שחסאן ילמד. איגוד המורים ברמאללה, המזוהה עם הרשות ועם אש"ף, הורה להשבית את פתיחת שנת הלימודים בגלל שהממשלה ברמאללה החליטה כי שבוע העבודה של המורה יהיה שישה ימים בשבוע במקום חמישה עד כה.

 

"פה בעזה לא ברור אם נשבות, למרות שההחלטה של ממשלת רמאללה רעה, כי האיגוד המורים של החמאס לא הודיע על שביתה ואני לא יודע אם בסופו של דבר תהיה שביתה או לא. אבל במקרה הזה, גם האיגוד של הרשות ושל הפתח חייבים לשתף פעולה לטובת המורה. מה שכן, אני פוחד שאם תהיה שביתה ולא אלך, הממשלה ברמאללה לא תשלם משכורות ופה אנשי החמאס יביאו מחליפים. נחכה לשמוע בחדשות מה יהיה".

 

כך או כך, אנשי משרד החינוך הפלסטיני כינסו את מנהלי בתי הספר וביקשו לשים דגש בשנת הלימודים הקרובה על מינהל תקין, על משמעת קשה, ובסך הכל הוסיפו שעת לימודי דת נוספת לכיתה. ההורים מתלבטים מתי ואם לקנות בגדים חדשים

 בכסף המועט שברשותם, אם בכלל. התלמידים מבחינתם לא מוכנים לוותר על הים. "השאלה הגדולה אם שנת הלימודים החדשה לא תופסק בגלל פעולה ישראלית, או בגלל חידוש העימות בין החמאס לפתח - שינסו לחזור לרצועה. בין כל אלה אנחנו צריכים להוציא תלמידים טובים שיובילו את העם הפלסטיני בעתיד", אומר חסאן, המקווה שהנוכחות החמאסית תביא לפחות לכך שהמשמעת בקרב התלמידים תהיה טובה יותר מבשנים קודמות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
צפיפות בכיתות (ארכיון)
צילום: שאול גולן
בגדים מהשנה שעברה (ארכיון)
צילום: איי אף פי
צילום: איי אף פי
עניין של תקציב (ארכיון)
צילום: איי אף פי
מומלצים