שתף קטע נבחר

דולפינים עם וירוס, וחתול מנומר בהופעת בכורה

מי מאיים על אוכלוסיית הדולפינים בחופי ספרד? מדוע מתמוגגים בגן החיות בגרמניה מגור חתול מנומר? כיצד מזיזים בית קברות לחיות מחמד? מבזק חדשות חיות

גרמניה: תוספת חדשה למשפחת החתולים המנומרים

 

בגן החיות במינכן חשפו השבוע לראשונה לציבור גור חתול מנומר (Ocelot) בן חודשיים. הגור שנולד בתחילת יולי, שוקל כעת שני קילוגרמים וימשיך לינוק מאימו עד שימלאו לו שמונה חודשים לערך. לדברי המטפלים, השובב הקטן החל לשלב בתזונתו גם בשר וכשייגמל לחלוטין מחלב האם, יעבור לתזונה בשרית מלאה.
 
 
גודלם של החתולים המנומרים הוא פי שלושה מגודלו של חתול בית רגיל. בטבע קשה מאוד לאתר אותם מאחר שהם טורפים קטנים וביישנים, המצליחים להסתוות היטב בסביבתם. הם בעלי יכולת שחייה מצויינת, נוהגים לצוד ארנבים, מכרסמים, לטאות, דגים ואפילו צפרדעים. לעיתים הם נוטים לעקוב גם אחרי קופים וציפורים.
 
למרות שמרבית מאוכלוסיית החתולים המנומרים נמצאת ביערות הגשם בדרום ומרכז אמריקה, ניתן למצוא מספר מצומצם ביותר גם באיזור טקסס בארה"ב. החתולים המנומרים מפורסמים בעולם מזה מאות שנים בעיקר בגלל פרוותם המיוחדת. במהלך שנות ה-60 וה-70 ניצודו עשרות אלפי חתולים מנומרים, ורק בעקבות חקיקה מחמירה הציד נאסר.
 
בעקבות איבוד ממושך של בתי גידול, קושי בהתעברות וכמויות שגרים קטנות יותר, אוכלוסיית החתולים המיוחדים נמצאת בשנים האחרונות בסכנת הכחדה. מומחים מקווים כי בעזרת גרעיני רבייה בשבי, מספר החתולים המנומרים יגדל בהתמדה.

 

ספרד: מגיפה קטלנית עלולה להכחיד עשרות אלפי דולפינים

 

אוכלוסיית הדולפינים ממין סטנלה מפוספסת בים התיכון, שמונה כיום כ-118 אלף פרטים, מתמודדות בשבועות האחרונים עם וירוס קטלני שכבר גבה עשרות קורבנות בחלקו המערבי של האגן. מספר גוויות של דולפינים נמצאו לאחרונה בחופי ספרד, ולאחר שנשלחו לבדיקה במכון הספרדי לבריאות בעלי חיים, הממצאים אישרו את חששות החוקרים: נראה כי מדובר בווירוס המכונה "מורבילי", המשוייך בדרך כלל למחלות זיהומיות.
 
לדברי החוקרים, מדובר בווירוס אשר גרם למותם של אלפי דולפינים בתחילת שנות ה-90 באזור איטליה, צרפת, תורכיה, תוניסיה וספרד. עוד ציינו החוקרים כי בחורף שעבר פגע הווירוס גם באוכלוסיית ליוויתני נתב באזור האיים קנריים. "זהו וירוס זיהומי שמוצאים בדרך כלל במעלי גירה. הוא עלול לתקוף גם כלבי ים, ועיקר הסימפוטמים שלו מאופיינים בהחלשת המערכת החיסונית של היונקים הימיים", הסביר ד"ר דני כרם, מהמכון ללימודי-ים והחוג לציוויליזציות ימיות באוניברסיטת חיפה. "מלבד קשיי נשימה, הדבר גם מלווה במצב גופני ירוד".

 


"הוירוס מחליש את המערכת החיסונית של הדולפין" (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

כרם מציין כי בשנים האחרונות רוב המגיפות שפקדו את הדולפינים נתחמו בחלקו המערבי של הים התיכון ולא הגיעו לישראל. "המין המדובר קיים גם באזורנו ונחשב למין השני הנפוץ ביותר, אך מאחר והוא מין של מים עמוקים, הוא פחות בולט גם בסקרים הימיים שאנו עורכים". הוא מבהיר ומעריך כי הסכנה להידבקות הדולפינים בחופי ישראל נראית פחותה למדי. "הווירוס אינו מדבק לבני האדם, אך ישנו סיכוי כי הוא עלול להדביק גם מינים אחרים של יונקים ימיים".
 

מדגימות שנלקחו מדולפינים שהגיעו חולים לחופים, ומדולפינים בריאים ששחו באותו אזור במהלך תקופת המגיפה בשנות ה-90, נמצאו רמות גבוהות יותר של זיהומים, טפילים, מתכות כבדות וחומרי הדברה בגופם של הדולפינים החולים. "ההנחה שלנו היא כי הזיהום אינו פוגע באופן ישיר, אלא מחליש את המערכת החיסונית ואז פותח את הצוהר להתפרצות מגיפה בין הדולפינים בעלי רמות זיהום גבוהות יותר".

 

כיצד נדבקים הדולפינים במחלה? כרם משער כי במידה ושני דולפינים שוחים ביחד בלהקה ואחד מהם נושא את הווירוס, בזמן שהם יעלו לנשום מעל פני הים, הדולפין החולה עלול לפזר את הוירוס בעת הנשיפה ואילו השני עלול להידבק ממנו בזמן השאיפה.

 

השר הספרדי להגנת הסביבה ביקש עזרה מרשויות הפיקוח במדינות האזור, במטרה לאסוף דגימות מדולפינים חולים על מנת לנטר את התפשטות המגיפה. בשבועות הקרובים אמורה להתקיים פגישה בין הממשלה למומחי סביבה במטרה לדון בהמשך דרכי ההתמודדות עם הווירוס הקטלני.

 

ארה"ב: איך משנעים בית עלמין לחיות מחמד?

 
חברי האגודה ההומאנית למען בעלי חיים בקנזס רגילים למצוא בתים מאמצים לכלבים וחתולים, אך הפעם מוטלת עליהם משימה קשה במיוחד. המבנה בו שכנה האגודה מאז שנת 1957 נמכר, וכעת עליה לפנות את המקום בתנאי שגם בית העלמין בו נקברו עד סוף שנות ה-80 מאות כלבים וחתולים, יעבור יחד עימה. 
 
"הבעיה העיקרית היא ארכיון הקבורה שלנו מאותן שנים שאינו מושלם", אומרים באגודה.
"אך למרות זאת, אנו יודעים כי כל חיות המחמד שנקברו שם, חשובות לבעליהן כפי שהיו בחיים, והם ידעו שנדאג להן גם לאחר מותן".
 
בכוונת האגודה לנסות ולאתר את כל אותם בעלי חיות המחמד שקברו את ידידיהם בבית העלמין. "במידה ולא נצליח, ננסה למצוא פיתרון חלופי שלא יפגע בכבוד המתים על ארבע".
 
למרות שבשטח העצום קבורים יותר מ-1,500 בעלי חיים, המצבות הרבות הפזורות במקום דהו במהלך השנים וכשיחל מבצע החפירה הגדול, מקווים אנשי האגודה להצליח במלאכת הזיהוי. לדבריהם, פגרי חיות המחמד שלא יימצאו להן בעלים, ישלחו לשריפה. "את האפר של הכלבים והחתולים נטמין במצבה קבוצתית במשכננו החדש". מבטיחים באגודה.
 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סקרן ונדיר
צילום: איי אף פי
מתפנקים ביחד
צילום: איי אף פי
יונקים בסכנה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
הווירוס מתפשט במהירות
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים