שתף קטע נבחר

משמעת נוסח חב"ד: טביעת אצבע מתלמידות

בתיכון "בית חנה" בי-ם מצאו דרך מקורית לעקוב אחר נוכחות התלמידות - באמצעות מכשיר ביומטרי שיזהה טביעות אצבע ויגיש להורים דו"ח נוכחות. מנהל בית הספר ל-ynet: "זה מחנך לבגרות, ההורים תמכו". ד"ר יצחק קדמן: "הידיעה מדאיגה"

שנת הלימודים תשס"ח נפתחה, והיא מביאה איתה שיטות מקוריות (אך גם מעלות סימני שאלה) להקפדה על נוכחות התלמידים בשיעורים.

 

תלמידות בית הספר התיכון לבנות "בית חנה" של תנועת חב"ד בירושלים, שפתחו את שנת הלימודים כבר בשבוע שעבר, הופתעו לגלות כי הנהלת המוסד הציבה במקום מתקן לזיהוי ביומטרי של הבנות באמצעות טביעות אצבע. על פי עדויות שהגיעו לידי ynet, מאלץ הצוות החינוכי את התלמידות הקטינות להזדהות באמצעות המכשיר החדש בכל כניסה ויציאה משערי בית הספר, והן אף הוזהרו כי מי שתתחמק מחובה זו צפויה להיענש.

 

"כמו משמרות המהפיכה"  

חני (שם בדוי), שחברתה לומדת במוסד, מספרת על הנהלה שיורדת לחיי התלמידות בנושאי צניעות, "אני עצמי בוגרת התיכון, ורק סבלתי בו. יש בו יחס מאד לא יפה לתלמידות, תמיד מחפשים איפה הן לא בסדר, והדבר הולך ומחמיר". לדבריה, העונשים בהם נוקטת ההנהלה כוללים השעיות ואי הגשה למבחני הבגרות.

 

"ההקפדה על הצניעות והנוכחות חשובה מאוד בעיני", מדגישה חני, "אבל הייתי מצפה מבית הספר ללכת בדרכה של חב"ד ולחנך לנושא בדרכי נועם ולא בכפיה, כמו במשמרות המהפכה. כבנאדם, כמורה וכאמא אני חושבת שמדובר בשערורייה". עוד תהתה הבוגרת, כיצד מממן בית הספר מכשיר יקר כל כך, בשעה שבית הספר אינו מעסיק יועצת חינוכית משיקולים כלכליים.  

 

המנהל: "המהלך חינוכי" 

בתגובה מסר מנהל בית הספר, הרב פרץ בלוי, כי מדובר במוסד גדול מאוד בו לומדות כ-370 תלמידות, והשיטה החדשה מאפשרת בקרה מדויקת יותר בעניין וחוסכת בכוח אדם של מורות שנאלצו עד היום לעמוד בשער ולנהל בעצמן את הרישום.

 

בלוי לא רואה פסול בשימוש בטכנולוגיה וטוען: "התלמידות תקבלנה כך חינוך בוגר יותר, משום שהאחריות ברישום הנוכחות הוא עליהן, והן שנותנות על כך דין וחשבון. יש בגרות בכך שאנחנו לא מטילים על המורות את העבודה לרוץ אחרי 35 תלמידות".

 

לדברי המנהל ועד ההורים הסכים למהלך, שמח על האפשרות לקבל בסוף כל חודש דו"ח מפורט על נוכחות הבנות, ואפילו השתתף במימון הפרוייקט. "היו ויכוחים בהנהלה בעניין, אבל בסופו של דבר אפילו התלמידות מרוצות. הן יכולות להוכיח שהן היו בבית הספר". עוד הוא הוסיף כי המערכת מספקת מידע אמין, וזהו "אחד הגורמים החשובים בחינוך".

 

את הטענות בנוגע לסדרי העדיפויות של בית הספר הכחיש הרב בלוי ואמר: "יש לנו יועצת במשרה מלאה והשנה אנחנו מתגברים את הייעוץ בעוד חצי משרה. בנוסף, הטכנולוגיה שהוכנסה זולה ובת השגה יותר מבעבר".

 

מנהל בית הספר סבור כי הבנות שלא אהבו את הרעיון הן אלה "השוליות והבעייתיות שהתחמקו עד היום ממתן דין וחשבון והיו על הכוונת" ומדגיש: "לא מדובר בטביעות אצבע כמו שאנחנו רואים במשטרה, אלא בטכנולוגיה ביומטרית תקנית שנרכשה במקום חוקי".

 

קדמן: "המטרה לא מקדשת את האמצעים"

מנכ"ל המועצה לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן, אמר ל-ynet כי הוא מודאג מאוד מהנעשה ב"בית חנה". לדבריו, מדובר בדרך בלתי ראויה לבדוק את נוכחות התלמידים ולמנוע כניסת זרים לבית הספר, כך ש"המטרה במקרה הזה לא מקדשת את כל האמצעים".

 

ד"ר קדמן מסביר כי השימוש בטכנולוגיה מחייב את בית הספר לבנות מאגר ובו טביעות האצבע של כל הבנות, דבר שלדעתו אינו הולם את חוק מאגרי המידע: "לך תדע למי בית הספר מעביר את הנתונים, מי עוד מנצל אותם ולאיזו מטרה".

 

עוד הוא מזכיר כי יוזמי החוק לחסימת אתרי פורנוגרפיה באינטרנט שהציעו שימוש בטכנולוגיה דומה ספגו ביקורת חריפה על הפגיעה בפרטיות, וקובע: "הדבר חמור יותר כשמדובר בקטינים". ד"ר קדמן מסופק בדבר חוקיות המהלך, אך בכל מקרה טוען כי הוא אינו ראוי ולעיתים גם לא מועיל: "תלמיד יוכל להזדהות בכניסה ואז להבריז".

 

יו"ר המועצה לשלום הילד ממליץ על דרכים "קצת פחות חודרניות ופוגעניות" לבדיקת נוכחות, כמו כרטיס מגנטי שמביא גאווה לתלמיד ובבתי עסק מסוימים גם מזכה אותו בהנחה. "לא כל קידמה טכנולוגית ראוי להשתמש בה", הוא אמר, "גם לאורחים בבתי מלון ולעובדים במקומות עבודה לא עושים את זה".

 

הידיעה הראשונה התקבלה בדואר העברי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"התלמידות מרוצות"
צילום: חיים צח
טביעת אצבע בשדה התעופה. עכשיו גם בבית ספר
צילום: אי פי איי
צילום: אמיר כהן
קדמן. "למי בית-ספר מעביר את הנתונים"?
צילום: אמיר כהן
מומלצים