שתף קטע נבחר

כך תאבדו את רכב הליסינג שלכם

כל שאתם צריכים הוא לתת את המפתחות לבן משפחה לא אחראי. היה ויעבור עבירת תנועה חמורה, יוחרם הרכב הצמוד שלכם על-פי חוק

בנים אכלו בוסר, שיני אבות תקהינה. אין לנו ספק שהסיפור הבא מוכר לחלק מכם היטב: הבן חוזר מהצבא לחופשת סוף השבוע, ומבקש מאביו להשתמש ברכב הליסינג הצמוד, כדי לצאת לבילוי עם חברים. שאלתם את עצמכם פעם מה יקרה אם הבן ייתפס נוהג ברכב כשהוא שיכור, והרכב בו נהג יוחרם כחוק?

 

האם יכול האב לבטל את החרמת הרכב, כדי שיוכל להמשיך להשתמש בו? בהכרעת דין שניתנה בבית המשפט לתעבורה בתל-אביב, נקבע כי בעל רכב שמתיר לנהגים אחרים - למשל בנו - לנהוג במכוניתו, חייב להזהירו ולוודא שינהג על-פי חוק. אם לא יעשה כך, ישא גם הוא בתוצאות.


הבן סירב לעבור בדיקת שכרות - הרכב של האב הוחרם (תצלום: מאיר אוחיון)

 

והמקרה שהיה, כך קרה 

לפני כשלושה שבועות נתן ע' לבנו, חייל ביחידה מובחרת בצבא, להשתמש ברכב הליסינג שברשותו. הבן נעצר בחניון רידינג בתל-אביב במהלך פעילות משטרתית נגד נהגים שיכורים. הופעתו המרושלת, יחד עם ריח אלכוהול שנדף מפיו, העלו חשד כי הוא שיכור. הבן הודה כי שתה משקאות אלכוהוליים, אך סירב לבצע בדיקת שכרות. טענתו הייתה כי "יש לו חברים שפסלו להם את הרישיון למרות ששתו מתחת למידה האסורה".

 

על-פי החוק, מי שמסרב לעבור בדיקת שכרות, דינו כדין נהג שנתפס כאשר בדמו ריכוז אלכוהול גבוה מהמותר. ולכן, קצין המשטרה במקום אסר את השימוש במכוניתו של ע', וזאת מכוח חוק החרמת מכוניות שנחקק באפריל 2006. חוק זה מתיר לאסור את השימוש בכלי רכב שבו נעברה עבירת נהיגה בשכרות.

 

בעלות היא אחריות 

בשבוע שעבר פנה ע' לבית המשפט בבקשה לבטל את איסור השימוש ברכב הליסינג. בעתירתו, ציין ע' כי לחובת בנו לא נרשמו הרשעות קודמות. אולם השופטת אורנה שדמי, לא התרשמה מהתיק הנקי של הבן, מהעובדה שהוא משרת ביחידה מובחרת או מכך שהאב משתמש ברכב הליסינג לצורכי עבודתו.

 

בפסיקתה, מציינת השופטת כי "הסנקציה (של איסור השימוש ברכב, ש.ה) נועדה לפגוע בבעלי הרכב המתירים לאחרים - בד"כ לבניהם - לנהוג ברכב לאחר שתיית משקאות אלכוהוליים, מבלי להזהיר אותם מתוצאות המעשה".

 

עוד קובעת השופטת, כי בעל הרכב חייב להזהיר את הנהג המשתמש ברכב מפני ביצוע עבירות: "הוא חייב להדריכו ולהזהירו שאם ינהג שלא כחוק, ישא אף הוא (בעל הרכב, ש.ה) בתוצאות השבתת רכבו". ישנו סייג לאחריות הזו של בעל הרכב: איסור השימוש ברכב יבוטל אם הוא נלקח ללא ידיעתו או הסכמתו של הבעלים, או אם הנהג פעל בניגוד להוראות בעל הרכב.

 

מאחר שבמקרה של ע' ובנו לא נטען כי הרכב נלקח ללא ידיעת או הסכמת הבעלים, דחתה השופטת שדמי את בקשתם לבטל את איסור השימוש ברכב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דין סירוב לעבור בדיקת שכרות כדין נהיגה בשכרות
צילום: שאול גולן
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים