שתף קטע נבחר

בדקנו: כרטיס מסך למחשב מדיה ATI 2600XT

כרטיס ה-2600XT מתמודד יפה עם משימת הצגת וידאו באבחנה גבוהה, ללא גזילת משאבים מהמחשב, ובלי לעשות רעש

כניסתם של סרטי באבחנה גבוהה (High Definition) לעולם הבידור הביתי, העמידה אתגרים חדשים בפני יצרני חומרת המחשבים. עד היום, הקרנת סרט כזה חייבה שימוש במחשב עם מעבד חזק ויקר או לחילופין, מעבד ממוצע עם כרטיס מסך חזק ויקר מאוד, שנוסף לכל, היה בזבזני בחשמל, פלט חום רב וחייב שימוש במנגנון קירור חזק ומרעיש.

 

פורמטי וידאו חדשים

סרטים באבחנה גבוהה מופצים בשני פורמטים מתחרים: Blu-ray ו-HD DVD. הקרנת סרט בפורמט כזה (שלא דרך מחשב) מצריך נגן ייעודי ויקר בעלויות שמתחילות כיום סביב 4000 שקלים ומעלה.

 

שיטוט באתרי המכירות מגלה כי המחיר ההתחלתי של כונן ה-Blu-ray עבור מחשב הוא כ-1,400 שקלים. על פי הניסיון מתקופת כונני/צורבי DVD, ניתן לנבא כי לא ירחק היום בו מחיריהם של כונני הפורמטים החדשים יוזלו מאוד.

 

Blu-ray ו-HD DVD משתמשים בקידודי וידאו חדישים. עד היום, קודדו סרטי ה-DVD המוכרים בקידוד MPEG-2. מעבר לפורמט High-Definition מעמיד בפני המפתחים אתגרים חדשים: קצב העברת הנתונים לשניה גובר מאוד, מה שמצריך פיתוח קידוד חדש שיצליח לדחוס את כמויות המידע העצומות שכולל סרט HD, כל זאת ללא איבוד איכות משמעותי.

 

שני הקידודים החדשים בהם בחרה התעשיה נקראים VC-1 ו-H.264/MPEG-4 AVC, הם מצליחים לדחוס בצורה יעילה תוך כדי שמירה על איכות טובה יותר ביחס לקידוד הקודם MPEG-2.

 

גם שידורי טלוויזיה באיכות HD וגם תעשיית הורדות הסרטים באינטרנט (החוקית והלא חוקית) עוברים בהדרגה לקידודים אלה, מה שאומר שבקרוב, מחשב המשמש לצרכי מדיה יאלץ להתמודד עימם באופן תדיר. 

 

 

ATI HD2600 XT

חברת AMD, המייצרת את כרטיסי ATI, הטמיעה בכרטיסי המסך מדגמי 2400/2600 מעבדי וידאו אשר מתמודדים בצורה מלאה עם פענוח הקידודים החדשים. בדרך זו, כרטיס המסך נוטל על עצמו את מלאכת קידוד הווידאו ומפנה את מעבד המחשב למשימות אחרות. השם אותו בחרה AMD לטכנולוגיית פענוח ה-HD נקרא AVIVO.

 

דגם ה-2400 הזול יותר מציע יכולות עיבוד וידאו דומות לסדרת 2600, אך חסר כמה תכונות, בהן ביצוע Deinterlacing בחומרה. דווקא הדגם היקר בסדרה (2900) אינו כולל את מעבדי הווידאו הייעודיים ולכן ביצועיו פחות טובים בהשוואה לכרטיסים הזולים יותר.

 

הכרטיס שסקרנו הוא מתוצרת Sapphire, היות והוא משתמש במערכת השבבים אותה מספקת AMD, ניתן למצוא כרטיסים מקבילים עם אותה מערכת שבבים מתוצרת חברות אחרות. הכרטיס מגיע בצבע כחול נעים לעין, איכות הגימור משרה רושם חיובי. הקופסה כוללת דיסק התקנה, חוברת הוראות מקוצרת, כרטיס הטבה להורדת משחקים מאתר AMD ומספר מחברי וידאו.

 

 

גוף הקירור המתכתי עטוף בחלקו מעטפת פלסטיק, בתוכה זורם האויר אשר נדחף על ידי המאוורר. המאוורר עושה עבודתו נאמנה תוך שהוא מצליח לשמור על שקט יחסי: זהו פרמטר חשוב מאוד במחשב המיועד לעמוד בסלון. גוף הקירור מכסה גם על רכיבי הזיכרון אשר בדגם זה הינם מסוג GDDR3 במהירות 1400Mhz. חברת Sapphire בחרה להשתמש כאן בקבלים איכותיים אשר עמידים יותר לחום.

 

חיבורים, וידאו וקול

יציאות הכרטיס כוללות חיבור TV-Out אשר, בדגם זה, מגיע עם מחבר קומפוזיט וקומפוננט (ניתן להשיג גם S-Video) התומך ברזולוציה עד 1024X768.

 

צילום: dtown

משני צדדיו של חיבור זה נמצאות שתי יציאות DVI אשר מאפשרות לחבר את המחשב לצג מחשב LCD או לטלוויזית LCD או פלזמה.

 

להבדיל מכלל כרטיסי המסך, יציאות ה-DVI מעבירות גם אודיו, דגמי ATI 2400/2600 כוללים כרטיס קול פנימי המאפשר להוציא אות אודיו סטריאו או DD 5.1 דרך יציאת ה-DVI. חלק מכרטיסי המסך האחרים הקיימים בשוק כוללים מתאם אודיו המצריך חיבור כבל ליציאת SPDIF על לוח האם (קיים רק בחלק מלוחות האם) ובנוסף, יציאת האודיו נפרדת מיציאת הווידאו.

 

לראשונה אין צורך בכבל או חיבור חיצוני: יש להתקין את הדרייבר הייעודי ולחבר את מחבר ה-HDMI לאחת מיציאות ה-DVI. מסכי הטלוויזיה החדישים כוללים כניסות HDMI, הכרטיס שבדקתי כלל באריזה מתאם ל-HDMI, אולם לא תמיד הוא מגיע עם הכרטיס (ואז יש לרוכשו בנפרד). מי שעדיין נזקק לחיבור VGA, ישמח לראות בקופסת הכרטיס, מתאם מ-DVI ל-VGA.

  

ביצועים טובים, צריכת משאבים נמוכה

משמעות אחוז נמוך בבדיקות היא תוצאה טובה יותר (מעבד המחשב מתאמץ פחות). יש לזכור, כי האצת החומרה של כרטיס המסך לא תבוא לידי ביטוי אם תוכנת הנגן אינה תומכת בה: בבדיקות שעשינו, השתמשנו בתוכנה Power DVD 7.3 אשר תומכת בסרטי HD DVD ו-Blu-ray.

 

Windows XP

הסרט הראשון שנבדק הוא The Wild: סרט מצוייר מבית וולט דיסני, מקודד בקידוד H.264 בקצב נתונים הנע סביב 20Mbps-35Mbps. כרטיס ה-7300GS גורם למעבד המחשב לעבוד סביב 80% (ראו צילום מסך). בנוסף, ניתן היה לחוש בקפיצות בתמונה וגם בפס הקול. 

 

בדקנו את הכרטיס 2600 XT, כאן התמונה משתנה לגמרי: פעילות המעבד יורדת לרמה של 20%-10% בלבד. נוסף על כך, הקרטועים בתמונה ובאודיו נעלמו לגמרי וניתן להנות מהסרט בצורה מלאה.

 

הסרט אותו בדקנו הוא Dream Girls. במקרה זה, המעבד נע סביב 35%-30%, חוויית הצפיה חפה מכל קרטוע או קפיצה בסרט.

  

Windows Vista

מעבר למחשב הכולל את מערכת ה-Vista ומעבד E6600 גרם לשיפור קל ביכולת ניגון קידוד VC-1.

 

צילום: dtown
תפוסת המעבד ירדה לכ-25%. בנוסף, ניתן להבחין כי חלוקת העבודה בין שתי ליבות המעבד השתנתה: מקודם היא היתה דומה בין שתי הליבות וכרגע אנו רואים כי ליבה אחת עובדת קשה יותר מהשניה. ככל הנראה, הדבר קשור יותר להבדלים בין הדרייברים של שתי מערכות ההפעלה ופחות להבדלי החומרה.

 

ניגון סרטים המקודדים ב-H.264 לא הראה תוצאות שונות לעומת Windows XP.

 

התוצאות טובות למדי. יש לזכור כי מעבד המחשב עדיין נזקק להתמודד עם פעולות שונות ובכללן פענוח הצפנה של חלק מהסרטים ולכן פעילותו לא יורדת ל-0%.

 

איכות תמונה

ומה באשר לפרמטר החשוב מכל? איכות התמונה היתה מצויינת, כרטיס המסך הוציא את כל הטוב שיש בפורמטי HD: כל הפירוט, הצבעים והחוויה.  תוכנת ה-Catalyst שמגיעה עם הכרטיס מאפשרת לשלוט על מספר פרמטרים בוידאו, בינהם גם את סוג ה-Deinterlacing הרצוי.

 

בכרטיס מובנה מנגנון "החלקת רעש" אשר מטפל ברעש דיגיטלי לא רצוי. המערכת מופעלת כברירת מחדל ומטפלת באופן יעיל למדי בבעיות ללא תופעות לוואי נראות לעין. באופן אישי, הייתי שמח לו הוסיפה ATI יכולת שליטה בפרמטרים הללו, כולל אפשרות ביטול המנגנון בעת הצורך.

 

טמפרטורה

לאחר ניגון רציף באורך מספר שעות, הגיעה טמפרטורת הכרטיס לכ-53 מעלות. הבדיקה נעשתה בחדר ללא מזגן בחום של חודש אוגוסט, במרכז גוש דן המהביל, והפעלת מזגן מורידה את הטמפרטורה מתחת לקו ה-50.

 

זוהי תוצאה יפה למדי, לא פעם נתקלנו בכרטיסים מקבילים אשר המריאו אל מעבר ל- 60-70 מעלות.

 

סיכום

הכרטיס מתמודד בצורה טובה מאוד עם שימושי מדיה: הוא מתמודד בצורה מצוינת עם קידודי הוידאו החדשים, סרטים באיכות הטובה ביותר (ברזולוציה 1920X1080P) התנגנו ללא הנד עפעף מצד המחשב.

 

נוסף על כך, הדגם הספציפי אותו בדקנו, עבד בשקט מופתי למדי תוך כדי שהוא מצליח לשמור על טמפרטורת עבודה סבירה.

 

הגודל הפיזי של הכרטיס דומה לכרטיסים מהסדרות הבינוניות המקובלות בתחום וקטן לעומת כרטיסי המסך מהדגמים הבכירים (חשוב ביותר במארז HTPC מצומצם). לא נתקלתי עדיין בכרטיס מדגם 2600XT אשר מגיע בתצורת Low-Profile (גובה נמוך).

 

PRO מול XT

דגם ה-PRO מהווה גירסה מוחלשת במקצת של דגם ה-XT: מהירות הליבה קטנה יותר והזכרונות איטיים במקצת. הבדלי הביצועים בתחום הוידאו זניחים בינהם ויתרון ה-XT בא לידי ביטוי בעיקר במשחקים.

 

קירור פאסיבי 

ניתן למצוא גירסאות מתוצרת חברות שונות אשר מגיעות עם קירור פאסיבי ללא מאוורר. היתרון: שקט מופתי, החיסרון: רדיאטור עם צלעות קירור אשר תופס שטח גדול יותר ולא מתאים לכל מארז. יש לזכור כי כרטיס מסך בעל קירור פאסיבי יתחמם למוות במקרה בו המארז אינו מאוורר ע"י מספר מספק של מאווררים יעילים.

 

המתחרים

חברת Nvidia מציעה כרטיסים מקבילים בסדרות 8500/8600. מדיווחים בעולם ולאחר אינספור מבחנים, עולה כי כרטיסי Nvidia עולים על דגמי ATI 2400/2600 בתחום המשחקים.

 

בתחום עיבוד הוידאו, התמונה שונה במקצת: כרטיסי Nvidia אינם כוללים מעבד VC-1 מובנה על הכרטיס ולכן בזמן ניגון סרט המקודד בקידוד זה, מעבד המחשב יתאמץ יותר (ההבדלים אינם מאוד גדולים אך עדיין קיימים). בנוסף, כרטיסי ATI כוללים יציאת DVI שהופכת ליציאת HDMI מלאה (בעזרת המתאם) כולל העברת אודיו DD 5.1 ותמיכה מלאה בפרוטוקול ההגנה HDCP שמאפשר לצפות בסרטי HD DVD, Blu-ray ללא חשש.

 

גם צריכת ההספק של הכרטיסים צנועה יחסית: ATI מצהירה על נתון של 45Watt-65Watt. נתון זה חשוב עבור מחשב אשר נשאר פעיל 24 שעות ביממה. לכן, בשורה התחתונה, הדגמים מסדרת 2600 מתאימים יותר, לדעתי, לשימושי מחשבי מדיה מאשר דגמי החברה המקבילה.

 

מחיר

מחיר דגמי 2600 PRO/XT נע סביב 500 ש"ח - 750 ש"ח, בתלוי בסוג הזיכרון ואיכות הקירור (קירור פסיבי מייקר את הכרטיס).

 

יש לשים לב כי קיים דגם 2600XT המגיע עם זיכרון GDDR4 (יקר יותר), דגם זה ארוך (פיזית) מהדגם הנסקר בכתבה, מה שעלול ליצור בעיה במארזי HTPC קטנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים