שתף קטע נבחר

זירת הקניות

ירושלים: במקום ריאה ירוקה - בניין עם 13 קומות

עיריית ירושלים אישרה לבנות בניין רב קומות על השטח הציבורי היחיד ברחוב פנחס קהתי בירושלים - ומהתושבים נגזלה הריאה הירוקה היחידה בשכונה. ארגון סביבה הפועל בקרב המגזר - "חרדים לסביבה" מסייע לתושבים במאבקם. העיריה: התוכניות אושרו בוועדות; נאתר שטח ציבורי חלופי

תושביו החרדים של רחוב פנחס קהתי בשכונת מערב גבעת שאול בירושלים כועסים. לא מספיק שהבתים בשכונה החדשה שנבנתה בקרבם צפופים מאוד, גם השטח הציבורי היחיד שהוקצה להם - הריאה הירוקה היחידה של אזורם - נלקח מהם ועליו נבנה בניין מגורים בן 13 קומות.

 

"יש לי ילדים קטנים ואני מרגישה שאני לא נותנת להם את תנאים שילדים זקוקים להם. אין לילדים שלי גינה, אין להם איפה לשחק כדור", אומרת בכאב ברכה (שם בדוי), תושבת השכונה. תושב אחר בשכונה, שמעון, שגם הוא לא רצה להזדהות בשמו האמיתי, סיפר ש"במרכז השכונה, במקום הכי מתאים והכי הגיוני להיות שטח ירוק, נבנה בניין מגורים, שבנוסף לכל, בכלל אמור היה להיות במקור בית אבות".

 

בנוסף להעדר שטחים ירוקים ושטחי ציבור, התושבים גם מתלוננים על הצפיפות הרבה שנוצרה בעקבות הבנייה המסיבית במקום, ועל העדר שירותים מינימלים. "העירייה לא נותנת שום שירות סביבתי: אין גן, אין בית ספר, אין בתי כנסת, אין כלום. לקחו את השטח הציבורי היחידי והוסיפו במרכז השכונה בניין", מתלונן שמעון.

 

לדבריו, התושבים כבר נואשו מלפנות בנושא לעיריה. "אנחנו כל הזמן נתקלים בקירות אטומים". גם ברכה חשה כי אין עוד תקווה לשינוי: "אנחנו לא מתכננים לעשות כלום כי אנחנו מרגישים שכבלו את ידינו בכל מיני בירוקרטיות. אני פשוט רואה שאין לי עם מי לדבר".

 

מי שנזעק לסייע למצוקת התושבים הוא ארגון סביבתי בשם "חרדים לסביבה", ששם לו למטרה לטפל בבעיות סביבתיות של הסקטור החרדי. "הבעיה פה היא בעיה של תכנון לקוי של הריאות הירוקות של האזור. אנחנו מפנים את התושבים לבוא לעירייה בדרישה לתכנן בצורה נכונה את האזור כירוק", אומר יהודה גנוט, יושב ראש הארגון.

 

לדבריו, כיום התושבים החלו להתארגן יחד כדי להעמיד חזית מול העיריה. "הם אמנם מרגישים שהם נמצאים מול קיר, אבל אני מנסה לתת להם הרבה כוח ומסביר להם שכדאי להם להילחם, ושלמלחמות יש תוצאות. אם העירייה נתנה לקבלן אופציה לקחת שטח ציבורי, היא צריכה למצוא בשבילם שטח ציבורי חלופי".

 

הכל התחיל מאוטובוס

"חרדים לסביבה" קם בשנת 2000 על ידי גנוט, כתוצאה ממאבק של תושבים נגד תחנת קצה של חברת האוטובוסים "דן", שפעלה בלב שכונת המגורים "גני חברון" בפתח תקווה. התושבים סבלו מאוד מהרעש וזיהום האוויר של האוטובוסים, שנהגיהם השאירו אותם פועלים, בניגוד לתקנות, גם כאשר המתינו בתחנה. לאחר שנתקל בחומות של אדישות בעיריה ובמשרד התחבורה, הצליח גנוט להעלות את הנושא למודעות בסיוע תוכנית הטלוויזיה "בולדוג". המפגע עורר הד ציבורי גדול שבעקבותיו העבירה "דן" את התחנה מהשכונה.

 

הארגון, שפועל בסיוע פעילים ומתנדבים ביישובים בהם גרים תושבים חרדים, פועל להעלאת המודעות לנושאים סביבתיים בקרב התושבים באמצעות תוכניות חינוך בבתי הספר החרדיים. כמו כן, בסיוע סטודנטים למשפטים מאוניברסיטת בר אילן, מנסים אנשי הארגון להאבק במפגעים סביבתיים המטרידים או פוגעים בתושבים בשכונות חרדיות. אחד מהנושאים בהם מתמקד הארגון הוא המאבק בתופעת הבניה הצפופה בשכונות חדשות שמשווקות לציבור דתי או חרדי, כמו ביישוב מודיעין עילית.

 

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: תכנית הפרויקט אושרה בוועדה מקומית והן בוועדה המחוזית של משרד הפנים. שינוי הייעוד למגורים אושר לאור דרישה גבוהה ליחידות דיור בשכונה. בשכונה קיימת בעיה של מחסור בשטחים ירוקים. מדובר בשכונה וותיקה בירושלים שאוכלוסייתה גדלה בקצב מהיר. העירייה פועלת לאיתור שטחים בשכונה במטרה להפכם לשטחים פתוחים, ולשטחים בהם יוקמו מבני ציבור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא ריאה ולא ירוקה. ארכיון
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים