שתף קטע נבחר

חיוך רחב משמאל

מביילין עד אופנהיימר, מאורון עד צלי רשף, מרגישים שמשהו זז - וצריך לתת רוח גבית לראש הממשלה (גם אם קוראים לו אהוד אולמרט). בצד השני, גם ישראל כץ מבטיח לחזור לכיכרות, כמו בימים הטובים של אוסלו. בינתיים, פקיד אחד באוצר צוחק אחרון

כבר הרבה זמן שהשמאל הישראלי לא היה אופטימי כל-כך. בגזרה הצרה שבין מרצ, שלום עכשיו ומטה הבנות ז'נבה - בקרב האישים שנמצאים בקשר יומיומי כמעט עם בכירים פלסטינים - חשים שמשהו טוב קורה שם, מאחורי הדלת הסגורה. הרוח בין אולמרט לאבו-מאזן נושבת לכיוון חיובי, הם אומרים, ונערכים לפעול כדי שלא לבזבז את ההזדמנות. איך? דרך חיזוק מעמדו של ראש הממשלה בעיני הציבור.

 

יוסי ביילין, חיים אורון, יריב אופנהיימר, גדי בלטיאנסקי וצלי רשף - כל אלה ועוד נפגשו לאחרונה, כדי לנסות ולהתוות קו לפעילות ציבורית משותפת, במטרה אחת: לתת לאולמרט רוח גבית להתקדמות. "אנחנו רוצים להשפיע על דעת הקהל הישראלית והפלסטינית", אומר בכיר במרצ שהשתתף בשיחות, "לבוא ולומר לציבור: נוצר סיכוי אמיתי, וחובה לנסות ולממשו. אנחנו לא מדברים עכשיו על הסדר קבע, אבל צריך לנסח מסמך עקרונות שנוגע בנושאי הליבה, מסמך שהוא יותר ממוקד מנוסייבה-אילון אך פחות מפורט מז'נבה".

 

הפרטים טרם סוכמו, אבל מדובר בעיקר בקמפיין מודעות, כינוסים ומפגשים עם הציבור ברחבי הארץ, אולי אפילו עצרת בכיכר רבין. במקביל ינסו הח"כים - בעיקר ביילין ואורון - להפעיל לחץ על חברי הקואליציה, כדי שלא ישימו מקלות בגלגלי התהליך המדיני. מן הצד השני, כך לפחות נאמר להם, יפעלו עמיתיהם הפלסטינים למען דעת קהל חיובית אצלם. "בניגוד לפוליטיקאים רבים - וגם לא מעט עיתונאים - אנחנו מבינים שיש כאן סיפור", מסביר גורם מרכזי במהלך המתרקם. "כבר חודש וחצי שהכל מתנהל בשקט יחסי, ועכשיו התחילו לקפוץ. למה? כי לאנשים יש תחושה שכן הולך לקרות משהו. יותר ויותר אנשים מתחילים לקלוט שיש סיפור, ואנחנו צריכים לעזור לאולמרט להמשיך בכיוון הזה".

 

בצדה של הפעילות הזאת, יודעים בשמאל, עלול גם להיות תו מחיר: הם זוכרים היטב את ימי ה"אתרוג" של אריק שרון וההתנתקות. על אולמרט, אומרים במרצ, לא יגנו בכל מחיר. הוא לא המטרה; השלום כן. "זכות הקיום היחידה של אולמרט היא מהלך מדיני, בלעדיו הוא גוויה פוליטית", אומר אופנהיימר, מזכ"ל שלום עכשיו. "לכן, דווקא מהנקודה הזו, יש סיכוי לתחילתו של מהלך רציני. אנחנו לא רוצים לעזור לראש הממשלה - אנחנו רוצים לעזור לתהליך. זה הקו המכריע פה, גם אם בכל זאת מדובר באהוד אולמרט".

 

געגועיו לאוסלו

ישראל כץ מהליכוד מתגעגע לימי אוסלו. לא לאופוריית השלום, חלילה, אלא למאבק. ואם ביילין והחברים נערכים לתמוך באולמרט - בצד השני של האופוזיציה הוא מציע להרים את נס המחאה נגד מה שמתבשל מאחורי הקלעים. "צריך לארגן קמפיין כמו אז", אומר ח"כ כץ. "צריך להוציא ציבורים גדולים לרחוב, לגייס כוחות ומשאבים ולהתכונן למאבק. ממה שמתפרסם, אולמרט מתכנן מסירת שכונות בירושלים וגם חילופי שטחים. זה הרי לא מתקבל על הדעת".  

 

כץ משוכנע שבדעת הקהל יש עדיין רוב משמעותי נגד נסיגות משטחי יהודה ושומרון. לכן, המאבק יכול ליפול על אוזניים קשובות ולהשפיע על מהלכיו של ראש הממשלה. "לאולמרט אין גב ציבורי", הוא אומר, "הציבור אחרי המלחמה הוא נגד נסיגות ונגד התנתקויות. אנחנו לא מתנגדים למשא-ומתן, אבל צריך לזכור שזה משא-ומתן סתמי". כמי שמאמין שהבחירות יתקיימו במאי-יוני 2008, מבטיח כץ כי אחרי החגים תורגש המחאה בכל הארץ. "התנאי להצלחה הוא התגייסות של המחנה הלאומי והובלת קמפיין לאומי".


אולמרט ואבו-מאזן. משהו זז מאחורי הדלת הסגורה (צילום: עמוס בן-גרשום)

 

המטרה הראשונית הם הח"כים של ש"ס, ישראל ביתנו וגם קדימה. שם, מאמין כץ, מצויות נקודות התורפה הקואליציוניות. את הדרך לראש של חברי-הכנסת, הוא מציע לעשות דרך הבטן של תומכיהם: "אם נפעל בשטח, במעוזי המפלגות הללו, אם שם נשכנע שהמהלך הזה מסוכן - זה ייצור לחץ על המנהיגים. גם בקדימה יש גרעין מסוים שמתנגד לוויתורים - גרעין משמעותי, שיכול לעשות צרות יותר רציניות ממה שחושבים. אנשים כמו יצחק בן-ישראל או זאב אלקין באים עם אידיאולוגיה ימנית, והם לא יוותרו עליה בקלות. אנחנו חייבים לדרבן אותם לפעול נגד התוכניות של אולמרט".

 

זליכלנד

ביום שלישי, בעיצומה של ישיבת הוועדה לביקורת המדינה, זה כבר נראה קצת מגוחך. ד"ר ירון זליכה ישב מול הבוס הישיר שלו - שר האוצר בר-און - וחיוך זחוח מרוח על פניו. אפס יראה, אפס כבוד. מבט

 על השולחן המרובע עורר לרגע מחשבות לגבי המציאות שנוצרה סביב החשב הכללי. למעשה, זו כבר אינה מציאות, זו טלנובלה: זליכה מעבר לפינה. איפה שלא תסתכל, הוא יטיח בך שאתה מושחת, שאתה משקר, שאתה רודף אותו. הוא גם יקבע לעצמו את המועד לפרישה מהמשרה הרמה. זליכלנד, לא פחות ולא יותר. אילו היה קצין בכיר בצה"ל או במשטרה יושב בוועדה חשובה של הכנסת וטוען כי ראש הממשלה שקרן, או מודיע כי הוא יפנה את מקומו כשיתחשק לו - המדינה הייתה רועשת וגועשת. רגע אחד של חסד לא היה ניתן לקצין הבכיר, שהעז להטיח דברים כאלה בבוסים שלו. אבל לזליכה מותר, כי הוא, כך אומרים, נלחם בשחיתות.

 

כמה עולה סולחה

המתיחות בין בנימין נתניהו לסילבן שלום מסרבת לדעוך. השבוע הודיע רובי ריבלין כי יפעל ל"יצירת צירי הידברות" בין השניים, כדי לאחות את הקרע שנוצר סביב הפריימריז האחרונים. גם ראש העיר אריאל, רון נחמן, מתכוון לפעול בנושא, וטוען שקיבל את ברכת הדרך משלום. לא מן הנמנע כי בשבועות הקרובים תתקיים פגישה לילית בין שני האישים, לליבון העניינים ולניקוי השולחן. ליו"ר הליכוד, מיותר לציין, זה יעלה הרבה. אולי אפילו בשריון המקום השני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דודו פריד
רוח גבית. ביילין
דודו פריד
אין לו גב: כץ
צילום: צפריר אביוב
יקבע לעצמו: זליכה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים