שתף קטע נבחר
צילום: דניאל חכים

רובים ושושנים

מ"ערב של שושנים", דרך "שיר השכונה" ועד "ירושלים של זהב". ירדנה ארזי ממשיכה לציין ולסמן את השירים של המדינה לתולדותיה. את המצעד השלם תוכלו לשמוע היום ברדיו חיפה. בינתיים אתם מוזמנים להתענג על חלק ב' - העשור השני

אנחנו ממשיכים במסע הנוסטלגי מתש"ח ועד תשס"ח במצעד השירים של ynet ורדיו חיפה. חלקו השני של המצעד מתמקד בשנות השישים, השנים שבהן כבר גילינו את מצעדי הפזמונים הראשונים, פסטיבלים ותחרויות זמר וגם ניצנים ראשונים ומהוססים של פופ ישראלי. אלה ימי הזהב של הלהקות הצבאיות והרכבים שנולדו מתוכן וגם עידן יפה למחזות הזמר המקוריים.

 

גם הפעם השתדלתי לבחור את השירים שהכי מזוהים עם כל שנה. לא תמיד השיר הנבחר הוא הלהיט הכי גדול או הזוכה הגדול בתחרות הכי חשובה, אלה פשוט שירים שהטביעו חותם תקופתי ועדיין אפשר להרגיש בהם את הטעם ההוא של פעם.

 

הבוקר (שישי), החל מהשעה 8:00, שלומי לאופר ואני מגישים את מצעד 60 השירים של כל הזמנים ברדיו חיפה (107.5FM). תוכלו להתענג יחד איתנו על 60 השירים של כל הזמנים, לצלול למסע קסום מעשור לעשור ולהעביר איתנו שש שעות של שירים ישראליים בלתי נשכחים. אני מזמינה אתכם להאזין.

 

כאן ב-ynet נפגש בכל סוף שבוע עד שנגיע לשיר השנה החדש שרק אתמול נבחר. זו הזדמנות טובה לאחל לכולם שנה טובה ומלאה בשירים. 

 

1958 - ערב של שושנים

מילים: משה דור. לחן: יוסף הדר. ביצוע: הדודאים

מעטים השירים שהופכים לקלאסיקות משמיעה ראשונה. "ערב של שושנים" הוא אחד כזה. משהו במלודיה הקסומה, בטקסט הייחודי ובהרמוניה של בני אמדורסקי וישראל גוריון הפך את השיר הזה לאגדה עוד לפני שהוא היה לנוסטלגיה. זה פשוט שיר עם שגם בוצע בכל העולם בהצלחה גדולה, עוד הרבה לפני שידענו שעושים כאן מוזיקת עולם. אפילו להארי בלפונטה היה ביצוע מדליק.


הדודאים. הרמוניה קסומה (צילום: לע"מ)

 

עוד באותה התקופה: להקת "בצל ירוק" עם להיטי ענק כמו "זמר נודד" ו"אדוני השופט", להקת הנח"ל עם אריק אינשטיין ואורי זוהר שרה "12 טון" והלחנים הראשונים של נעמי שמר הם "לטיול יצאנו" ו"הדואר בא היום". לדודאים היא כותבת באותה השנה את "שיר העשור".

 

1959 - שיר ההד

מילים: יעקב שבתאי. לחן: יוחנן זראי. ביצוע: אריק לביא

מהרגע הראשון היה ברור שאריק לביא הוא לא עוד זמר אלא קול ייחודי ואישיות עם טמפרמנט משגע. יצא לי לעבוד איתו בתקופת "שוקולד מנטה מסטיק" וגיליתי מקצוען אמיתי, חבר ואפילו לא צריך להוסיף, פשוט זמר נפלא. ב-1959 הוא היה כוכב והשירים שלו היו להיטים. "הסלע האדום" אפילו נפסל להשמעה כדי לא לעודד צעירים לחצות את הגבול לירדן. זה לא עזר להם, השיר הושמע במחתרת והצית את דמיונם של צעירים רבים. גם "שיר הקטר" היה להיט גדול אבל במבחן הזמן שרד יותר מכולם "שיר ההד" הנפלא.


אריק לביא. קול ייחודי (צילום: לע"מ)

 

עוד באותה התקופה: "סתם יום של חול" של שמעון ישראלי, "ונצואלה" של בצל ירוק, "בדרך לתבור" ו"בת הדייג" של מרים אביגל - לא היה יום ברדיו בלי לשמוע את ארבעת השירים האלה. בדוק.

 

1960 - ערב בא

מילים: עודד אבישר. לחן: אריה לבנון. ביצוע: שמעון בר ועליזה קאשי

פסטיבל הזמר והפזמון היה במשך שנים אחד מהאירועים המוזיקליים המשפיעים ביותר על הזמר העברי וגם על תחנות הרדיו. בפעם הראשונה שהוא נערך, אז עדיין בהיכל התרבות בתל-אביב, התחרו תשעה שירים, כל אחד מהם בוצע פעם אחת על-ידי זמר ופעם אחת על-ידי זמרת. השורה הראשונה של הזמרים התייצבה והאווירה הייתה פחות תחרותית מאשר ב"כוכב נולד". במקום הראשון זכה השיר "ערב בא" שביצעו שמעון בר ועליזה קאשי. משם הדרך לכבוש את תחנות הרדיו הייתה קצרה מאוד.

 

 

עוד באותה תקופה: אריק אינשטיין, משוחרר טרי מלהקת הנח"ל, מוציא תקליטון ראשון ובו השירים "בשעות הקטנות של הלילה" ו"עיר לבנה". שימו לב אליו, יש לי תחושה שהבחור הזה עוד יצליח בגדול.

 

1961 - בפונדק קטן

מילים: אהרון שבתאי. לחן וביצוע: בני ברמן

בני ברמן היה זמר וגם מלח. רוב השירים שכתב עסקו בים. הלהיט הגדול שלו היה "בפונדק קטן", שיר שהפך לריקוד עם. באותה תקופה היה לו להיט ענק נוסף: "שיר הליצן" העצוב והמרגש. שיר ששבר לי את הלב. ברמן גם היה מהראשונים שהלחינו שירים לצמד העופרים שזה עתה הוקם.


ברמן. זמר וגם מלח (צילום: צביקה טישלר)

 

עוד באותה תקופה: לא רק צמד העופרים, גם אסתר עופרים משחקת אותה וזוכה בשני המקומות הראשונים בפסטיבל הזמר עם "שאני עמך" ו"נעמה". השיר שהצחיק את כולם ב-1961 היה "המורה לזמרה" של יונה עטרי וליוסי בנאי ורבקה מיכאלי היה שלאגר גדול: "יוסף ג'ון רבקה ג'ון".

  

1962 - סתיו

מילים: שמשון חלפי. לחן: משה וילנסקי. ביצוע: אסתר עופרים

כבר דיברנו על אסתר עופרים, זמרת עם קול פעמונים צלול ומרגש שמהרגע הראשון זכתה לשבחים מהביקורת ולאהבת הקהל. היו לה הרבה להיטים, גם כסולנית וגם כחלק מצמד העופרים, אבל מעל כולם בלט "סתיו". השיר הגיע למקום השני בפסטיבל בפולין והיה השיר הכי מושמע ברדיו באותה השנה.


עופרים. קריירה בינלאומית

 

החשיפה הבינלאומית עשתה לעופרים רק טוב, היא נבחרה לייצג את שוויץ באירוויזיון, השתתפה בפסטיבל טוקיו ובסופו של דבר יצאה עם אבי עופרים לקריירה בינלאומית והשתקעה בגרמניה. מדי פעם היא עוד מגיעה לבקר ובכל פעם תענוג לשמוע אותה.

 

1963 - שיר השכונה

מילים: חיים חפר. לחן: סשה ארגוב. ביצוע: התרנגולים

ב-1963 "הגל הקל" התחיל לשדר מצעדי פזמונים מעורבים וכבר אפשר היה לדעת איזה שירים הצעירים אוהבים. באותה השנה בכלל לא היה ספק לגבי הלהיט הרשמי של ישראל. לחבורה הזו קראו "התרנגולים", פרי יצירתה ועבודתה המקורית והמופלאה של נעמי פולני. כולם בוגרי להקות צבאיות וזו החממה בה צמחו הגששים, עליזה רוזן, דבורה דותן ואחרים. היו להם המון להיטים, אבל שיר אחד שעשה היסטוריה והיסטריה, "שיר השכונה". בפעם הראשונה שפת הרחוב נכנסה לרדיו וזה נשמע מצוין. אני עוד זוכרת את עצמי כילדה קטנה רצה לרדיו בכל פעם שהשיר התנגן ויודעת בעל-פה את כל המילים.

 

1964 - לי ולך

מילים: דידי מנוסי. לחן: יוחנן זראי. ביצוע: אריק אינשטיין וגאולה נוני

הסרט "סלאח שבתי" היה שלאגר אדיר בקולנוע בארץ ובחו"ל, הוא אפילו היה מועמד לאוסקר ובצדק. אפרים קישון כתב בכישרון אדיר על העולה החדש, שנראה על פניו איש פשוט ולא חכם במיוחד, אבל בסופו של דבר הוא מראה לכולם שאת סלאח לא עשו באצבע. חיים טופול היה הליהוק הנכון, שחקן נפלא וסוחף ולצד התסריט והמשחק היה גם פסקול שכולו שלאגרים. הלהיט הגדול של הסרט היה "משיח הזקן", אבל שיר אהבה אחד מהסרט היה לקלאסיקה מרגשת: "לי ולך", דואט האוהבים של אריק אינשטיין וגאולה נוני. שיר מקסים, מלודי ונעים.


איינשטיין. מייקל לואיס של התקופה (צילום: סער יעקוב, לע"מ)

 

עוד באותה תקופה: אילי גורליצקי, יונה עטרי ורחל אטאס מככבים בשובר הקופות הבימתי "שלמה המלך ושלמי הסנדלר", לרחל אטאס יש עוד להיט ענק ונורא מצחיק "חיימקה שלי", צמד הפרברים הוקם והלהיט הראשון שלהם הוא "את אני והרוח", בפסטיבל הזמר מנצח השיר "ילדתי אמרי" של בני אמדורסקי ונחמה הנדל, ונעמי שמר מלחינה את "כנרת" ("שם הרי גולן").

 

1965 - אהבת פועלי הבניין

מילים ולחן: נעמי שמר. ביצוע: שלישיית גשר הירקון

קחו את יהודה לוי, רן דנקר ומייקל לואיס ותקימו שלישייה. נשמע פיצוץ, אבל אפילו השילוב הזה לא יהיה גדול כמו שלישיית גשר הירקון. אי אפשר לתאר עד כמה העריצו אותם באותה תקופה. אני זוכרת איך בדרכי לבית הספר מכל החלונות שמעתי ברדיו רק את השירים שלהם. נכון, היו אז פחות תחנות רדיו אבל גם לא היה פלייליסט. אלה פשוט היו להיטי ענק.


שלישיית גשר הירקון. הגברים הכי שווים (צילום: פריץ כהן, לע"מ)

 

יהורם גאון, שהיה אליל נעורי, אריק אינשטיין ובני אמדורסקי היו סמל של תקופה ופנו לחתך הכי רחב של האוכלוסייה. הם שרו עם קריצה שירים כמו: "אל תעברי לבד ילדה ברחוב", "איזה יום יפה", "אם רק תבואי בחמש", "כשאור דולק בחלונך", "תפוח הזהב", "אותך" ו"לילה בחוף אכזיב" והלהיט הכי גדול שלהם היה "אהבת פועלי הבניין". אף אחד מעולם לא עשה שירות טוב יותר לזן הנכחד של פועל הבניין העברי.

 

עוד באותה תקופה: חווה אלברשטיין הצעירה שרה את "פרח הלילך", מלחניה הראשונים של נורית הירש וברור לכולם שיש כאן שתי כוכבות נולדות. אילי גורליצקי ויונה עטרי שרים אלתרמן "קונצרטינה וגיטרה", על הבמות אריק לביא מככב ב"עוץ לי גוץ לי" ולגילה אדרי יש להיט משגע, "הנשיקה הראשונה".

 

1966 - שיר הטלפון

מילים: ירון לונדון. לחן: ניקולה פאונה. ביצוע: שלישיית הגשש החיוור

מה אפשר להגיד על הגששים שעוד לא נאמר? שלישיית הבידור הכי חשובה שפעלה כאן אי פעם ובהצלחה שאין לה תקדים. הם היו מוכשרים, הם היו מצחיקים, הם המציאו שפה והם גם ידעו לשיר. בהתחלה פשנל רצה שהם יהיו להקה מזמרת עם קצת מערכונים, אבל כבר סיכמנו שלא מתווכחים עם העובדות ושייקה, פולי וגברי נכנסו להיסטוריה כישראלים הכי מצחיקים. הם ידעו לצחוק עלינו ואיתנו והקהל רק רצה עוד.


הגשש החיוור. הישראלים הכי מצחיקים (צילום: לע"מ)

 

במחלקה המוזיקלית הם זכו לבצע לא מעט קלאסיקות מ"עוזי עוזי", דרך "מים לדוד המלך" ועד "לו יהי". "שיר הטלפון" הוא אחד השירים הראשונים שלהם שהצליחו להעביר מערכון שלם בשיר אחד. אגב, אם אתם רואים את ז'קלין במספרה סימון, תגידו לה שגברי מחפש אותה. מקסימום שתשלח לו סמס.

 

עוד באותה תקופה: אילן ואילנית מוציאים שיר ראשון "לכל אדם כוכב", עדנה גורן פורצת עם "לא פעם בקיץ" וגם אבי טולדנו מקליט את שיר הבכורים שלו "זוהי יפו", נעמי פולני מקימה את החמציצים והלהיט הגדול של גשר הירקון הוא "סימן שאתה צעיר".

 

1967 - ירושלים של זהב + אינך יכולה

מילים ולחן: נעמי שמר. ביצוע: שולי נתן 

מילים: יהורם טהרלב. לחן: שמוליק קראוס. ביצוע: החלונות הגבוהים

בחרתי שני שירים שייצגו את 1967, אחד מהפופ הקל וממחלקת להיטי הרדיו והשני הוא קלאסיקה שאי אפשר להמעיט בערכה.

 

החלונות הגבוהים היו הרכב מוזיקלי חשוב בתולדות הרוק הישראלי. שלושה כשרונות גדולים: אריק אינשטיין, שמוליק קראוס וג'וזי כץ שהטביעו חותם של ממש על אין ספור הרכבים ומוזיקאים שבאו אחריהם. ממש חתיכת היסטוריה. השירים שלהם היו להיטים אחד אחד ואין פלא שהדיסק שיצא רק לאחרונה עם מיטב שירי הלהקה נמכר וזוכה לשבחים ולאהבת הקהל. השירים שלהם פשוט שרדו וניצחו בקלות את מבחן הזמן: "האהבות שלי", "כל השבוע לך", "בובה זהבה", "זמר נוגה", "באנו למילואים", "חייל של שוקולד" והלהיט שכולם אהבו - "אינך יכולה". לא אז לא.


החלונות הגבוהים. שלושה כשרונות גדולים (עטיפת האלבום)

 

ובאותה השנה מלחמת ששת הימים. את "ירושלים של זהב" שמענו לראשונה בחלק האמנותי של פסטיבל הזמר וזה היה עוד לפני המלחמה. כבר היה מתח באוויר ושיר האהבה הזה לירושלים, שכתבה בהשראה שמיימית נעמי שמר, הצליח לתמצת את הכמיהה הלאומית ולרגש יהודים בכל העולם. אחרי המלחמה ובתוספת הבית "חזרנו אל בורות המים", הפך השיר "ירושלים של זהב" לסמל לאומי ואפילו להמנון אלטרנטיבי.

 

ועוד באותה התקופה: שולה חן היא סולנית להקת הנח"ל ובולטת בלהיטים: "ישנן בנות", "אילו ציפורים", "ואלס להגנת הצומח", "אחד חולמני" ו"גשם בוא". יהורם גאון מקבע את מעמדו ככוכב הרשמי של התקופה עם המחזמר קזבלן שזכה להצלחה מסחררת ומתוכו הלהיט "כל הכבוד". המפיק גיורא גודיק מעלה את "איי לייק מייק" עם הקלאסיקה "לחיי העם הזה" ורן אלירן שר את "זר של נרקיסים" המקסים.

 

  • בואו לקרוא את העשור הראשון של ירדנה

 

היום (14.9) יועבר השידור המיוחד - "מצעד ה-60" ברדיו חיפה (107.5FM) בהגשתם של ירדה ארזי והעיתונאי שלומי לאופר ("ידיעות אחרונות"), ובו 60 השירים הישראליים המזוהים ביותר עם 60 השנים האחרונות. השידור יועבר בין השעות שמונה בבוקר לשתיים בצהריים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארזי. מסע נוסטלגי
צילום: דניאל חכים
לאתר ההטבות
מומלצים