שתף קטע נבחר

נשים בעבודה: החוק מתוקן לטובתן

החודש נכנסים לתוקף תיקונים בחוק עבודת נשים, שאמורים להקל על נשים עובדות. כך למשל נשים שייעדרו מהעבודה בגלל הריון יהיו זכאיות לדמי מחלה, איסור לפגוע בהיקף משרה ובהכנסה בזמן הריון ועוד. דברים שכדאי לדעת

החודש נכנסים לתוקף תיקונים בחוק עבודת נשים, שאמורים להקל עם נשים עובדות.  כך, למשל, נשים הנעדרות מהעבודה בגלל ההריון, ושאינן בשמירת הריון, יהיו זכאית לדמי מחלה בתקופת היעדרותן.

 

עד היום, עובדת שנעדרה כי לא הרגישה טוב בהריון לא היתה זכאית לתשלום, לא מהמעביד ולא מהמוסד לביטוח לאומי. הריון, כך נקבע בעבר בפסיקה, אינו מחלה ולכן היעדרות בגללו לא זיכתה בדמי מחלה. התיקון קובע כי ימי היעדרות מכוח אותו סעיף יהיו כדין היעדרות מפאת מחלה. הסעיף אינו חל במקרה של שמירת הריון מעל שלושים יום, אז המוסד לביטוח לאומי משלם גמלה לשמירת הריון.

 

אלו השינויים העיקריים בחוק עבודת נשים:

 

1.

עובדת בהריון הנעדרת מהעבודה בגלל סוג העבודה, או מקום עבודה או אופן ביצוע העבודה (למשל, עבודה פיזית מאומצת או עבודה בקרינה מסוכנת) רשאית להיעדר מהעבודה אם אישר רופא כי נבצר ממנה לבצע את עבודתה כאשר אופי העבודה, סוג העבודה או מקום העבודה מסכנים אותה או את עוברה.

 

זכות היעדרות במקרים אלה תינתן אם המעביד לא מצא לעובדת עבודה חלופית מתאימה אחרת ודינה כדין חופשה ללא תשלום. עם זאת, יישמרו הזכויות התלויות בוותק של העובדת.

 

במקביל, תוקנה ההגדרה של "שמירת היריון" בחוק הביטוח הלאומי ונקבע כי "שמירת היריון" היא היעדרות מהעבודה מפאת אחד משניים: מצב רפואי הנובע מההריון והאם סוג העבודה, מקום ביצועה של העבודה או אופן ביצוע העבודה מסכנים את האישה או את עוברה.

 

2.

אפשר לבקש היתר לפיטורים בחופשת לידה ואחריה. עד היום האיסור לפטר עובדת בחופשת לידה וששים יום אחריה היה מוחלט (בפיטורים בהריון אפשר לבקש היתר ממשרד התמ"ת). לפי התיקון, אפשר לבקש בקשה להתיר פיטורים בתקופה זו ולשר סמכות להתיר אם מתקיימים שני תנאים מצטברים: (1) הפיטורים אינם בקשר לחופשת הלידה או להיעדרות. (2) המעביד הוכרז כפושט רגל ואם הוא תאגיד - ניתן צו פירוק. כלומר, לשר שיקול דעת מצומצם יותר מאשר בבקשה לפטר בהריון.

 

3.

הגנה מפני פגיעה בהיקף משרה ובהכנסה: עד היום קבע החוק כי אסור לפגוע בהיקף המשרה של עובדת בהריון באופן העלול לפגוע בהכנסתה. מה עשו מעבידים? השאירו את היקף המשרה אבל הורידו בשכר. בתיקון נקבע, כי אסור לפגוע גם בהכנסת העובדת, על מנת למנוע מצבים בהם מעבידים פוגעים בהכנסה אך לא פוגעים בהיקף המשרה או להיפך. התיקון מחיל את הוראה זו גם על התקופות האחרות שבהן עובדת מוגנת מפני פיטורים: גם בעת טיפולי פוריות או אחרי חופשת הלידה.

 

4.

זכות עובדת שמניקה להיעדר מעבודה מסוכנת: החוק קובע כי עובדת שמניקה, אשר אסור לה לעבוד בעבודות מסוימות על פי חוק בשל ההנקה, תהיה זכאית לחופשה ללא תשלום לאחר הלידה, גם אם לפי חוק אינה זכאית לחל"ת. דין ההיעדרות כדין חל"ת לכל דבר ועניין - כלומר, אין בהיעדרות זו כדי לשמור על זכויות הוותק של העובדת.

 

5.

זכות לחופשת לידה מלאה לעובד שהטיפול בילד עליו: התיקון מאפשר לעובד שבת זוגו ילדה, ובת הזוג אינה יכולה לטפל בילדה בשל נכות או מחלה, לצאת לחופשת לידה בעד כל התקופה שבת הזוג לא היתה מסוגלת לטפל בילדה בשל הסיבות האמורות.

 

בשונה למצב טרם חקיקת התיקון, שהקנה לעובד חופשת לידה חלקית וזאת רק אם אשתו חזרה לעבוד, התיקון מאפשר לעובד לצאת לחופשת לידה בת 14 שבועות בנסיבות הנ"ל ולהאריך את חופשת הלידה אם נולד יותר מילד אחד, הילד שנולד חולה ואושפז או שנולד ילד פג המאושפז בתקופה ממושכת. כמו כן, אין בעובדה שהעובד יצא לחופשת לידה, כדי לפגוע בזכות בת הזוג לצאת לחופשת לידה.

 

7.

קיצור חופשת לידה לעובדת שהסכימה למסור ילדה לאימוץ או לאם פונדקאית. התיקון מאפשר גם לעובדת שהסכימה שילדה יאומץ ולעובדת שהיא אם פונדקאית לקצר את חופשת הלידה.

 

הכותבת היא עו"ד ומנהלת את אתר עובדות, האתר לזכויות העובדת www.ovdot.co.il

 

לדיון בפורום זכויות נשים בעבודה - לחצו כאן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אשה עובדת. יותר זכויות
צילום: דודו בכר
הריון. העדרות מזכה בדמי מחלה
צילום: דודו בכר
מומלצים