שתף קטע נבחר

מה מעיק על סוריה?

ניתוח הודעות סוכנות הידיעות הסורית חושף טפח מהמניעים, הכוונות וסדר היום של הנשיא אסד

אתמול (יום ה') בצהרים פרסמה סוכנות הידיעות הרשמית הסורית את ההודעה הבאה: "דובר צבאי הצהיר את הדברים דלקמן: לאחר חצות הלילה של 6 בספטמבר 2007 חדרו מטוסים עוינים ישראלים לתחום האווירי של סוריה דרך הגבול הצפוני, כשהם באים מכיוון הים התיכון בכיוון האזור הצפון מזרחי, וכשהם עוברים את מהירות הקול. אמצעי ההגנה האווירית פעלו נגדם והכריחו אותם לעזוב לאחר שהשליכו חלק מתחמושתם ומבלי שיצליחו להסב כל נזק, לאנשים או לרכוש. סוריה מזהירה את ממשלת האויב הישראלי מהפעולה התוקפנית הבוטה, ושומרת לעצמה את זכות התגובה אשר תראה אותה ראויה."

 

בהמשך פרסמה הסוכנות הודעות תמיכה בסוריה מטעם רוסיה ואיראן. ההודעה האיראנית מגנה את התוקפנות הישראלית ומדגישה את עמידתה של איראן לצד סוריה.

 

מניתוח ההודעות הנ"ל אפשר לגלות מה מעיק על סוריה:

 

סוריה שואפת להציג את ישראל כגורם המסוכן במזה"ת - המשחק באש ומפר ללא הצדקה את ריבונות השכנים ואת השקט המתוח באזור. בכך מנסה סוריה לערער את הטיעונים הישראלים בזכות היציאה למלחמה בחיזבאללה בעקבות פגיעת הארגון בריבונות הישראלית ביולי 2006. ייתכן שהדגש על הפרת הריבונות נועדה להצדיק צעדי "מוקאומה" – התנגדות באמצעי גרילה נוסח חיזבאללה – עליהם דיבר הנשיא אסד בנאום פומבי שנשא לאחר מלחמת הלבנון השנייה.

 

סוריה מנסה להסב את תשומת הלב האזורית והעולמית מהעובדה שהיא מפרה באופן קבוע ובוטה את החלטות מועצת הביטחון המטילות איסור על העברת נשק ותחמושת לחיזבאללה, ושהיא בוחשת באינטנסיביות במערכת הפוליטית הלבנונית לקראת הבחירות לנשיאות בעוד שבועות ספורים.

כדי להקל על הלחץ הבינלאומי המופעל על איראן על רקע החששות הגוברים והולכים במפרץ, בעולם הערבי ובמערכת הבינלאומית מהתקדמות פרויקט הגרעין שלה, מנסה ההנהגה הסורית לסמן דווקא את ישראל כגורם המסכן את היציבות והביטחון באזור. זו גם אחת הדרכים להביע תודה לאחמדינג'אד על ביקורו בסוריה השבוע, תמיכת איראן בסוריה בכלל, ורכישות הנשק הרוסי עבור סוריה בפרט.

 

ההודעה הסורית מאשימה במשתמע את תורכיה ("הגבול הצפוני") באחריות חלקית לאירוע. ההודעה נועדה ללחוץ על המנהיגות האסלאמית של תורכיה, שחוזקה לאחרונה עם בחירת עבדאללה גול לנשיא, להגביל את שיתוף הפעולה הביטחוני בין שתי המדינות ואת חופש הפעולה הישראלית בשמי תורכיה.

 

בנוסף, נוכחות כוח אווירי זר – ישראלי או אמריקני – בשמי תורכיה מדאיגה את האיראנים. רמיזה סורית כזו לתורכיה משרתת את גם איראן.

 

הציון שהמטוסים הישראלים ברחו מבלי שיצליחו להסב כל נזק נועד לשחרר את ממשלת סוריה מתגובה מעשית, בעיקר בדעת הקהל הסורית. רבים בסוריה זוכרים שבעבר יכלה ישראל לעשות ככל העולה על לבה בסוריה מבומים על קוליים מעל ביתו של אסד בקרדאחה ועד הפצצת מחנה של הג'יהאד האסלאמי במרכז המדינה. עתה הסתיים המצב הזה, וכוחות הנ"מ הסוריים מסוגלים להשיב מלחמה שערה ולהניס אפילו את מטוסי ישראל. ציון העובדה שהם הצליחו במשימה זו באישון ליל נועד ליצור את הרושם שלמערך ההגנה האווירית הסורית יש יכולת לחימת בלילה, דבר שלא היה מובן מאליו בעבר.

 

ההדגשה הסורית שמדובר על חדירה בלבד, נועדה לשדר את המסר שאין סיבה מיידית לתגובה סורית צבאית. גם המשפט שסוריה "שומרת לעצמה את זכות התגובה אשר תראה אותה ראויה" משמעותו היא שבשלב זה אין סוריה מעוניינת להסלים את המצב. עם זאת, חוזרת ההודעה על התבנית "האויב הישראלי" כדי להזכיר לאזרח הסורי את מצב המלחמה הקיים בין ישראל וסוריה, וכדי שלא יפתח ציפיות על הקלות בנושאים הקשורים לזכויות אזרח וחירויות פוליטיות.

 

חשוב לציין שסוכנות הידיעות הסורית ציטטה גם הודעת תמיכה מרוסיה. המסר הוא שסוריה אינה לבד במערכה מול ישראל, מאחוריה נמצאת רוסיה - אשר בימים אלו ממש מאתגרים מטוסיה את שלוותן של בנות בריתה של ארה"ב.

הפעולה הישראלית, אם אכן קרתה, נתנה לממונים על המסר הרשמי הסורי הזדמנות לארוג מסכת רחבה של מסרים. כך גם מוסברת העובדה שלמרות שהאירוע התרחש – אם אמנם התרחש – "אחרי חצות הלילה", ההודעה עליו פורסמה יותר מ-12 שעות לאחר מכן.

 

מרדכי קידר מרצה במחלקה לערבית וחוקר במרכז בגין-סאדאת למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטת בר-אילן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים