תזמינו אותה לחג: דלעת ערמונים
היא פופולרית מאוד בארצות הברית, אבל כמעט ולא נאכלת בארץ. הכירו את דלעת הערמונים - שתשדרג לכם את ארוחת החג כמנה עיקרית לצמחונים או כמנה ראשונה לכולם

היום הביאו לי דלעת ערמונים. הכרתי אותה לפני שנים בארה"ב, אבל בארץ נתקלתי בה רק פעם אחת ואז היא נעלמה. היא קטנטנה (יותר קטנה מקרובי המשפחה שלה באמריקה) וחמודה, חשבתי לספר לכם עליה כי יש סיכוי שתרצו לאמץ אותה או לפחות להשתמש בה לרענון לשולחן החג וכמטאפורה לכך שכל שנה מביאה איתה הפתעה חדשה.

 

שמה בישראל דלעת ערמונים (ובלועזית Acorn Squash) ויש לה טעם ערמוני כמעט מתקתק, אבל אל תצפו לאגוז חום - מדובר בדלעת ירוקה כהה עם כתם כתום. מבחינה בריאותית, דלעת ערמונים היא דלה בקלוריות, מכילה ברזן, ויטמיני B, בטה קרוטן וגם סידן. היא גם קלה לעיכול וטובה לקיבה.

 

איך אוכלים את זה?

בארה"ב מאוד אוהבים את דלעת הערמונים. עם תערובת אורז בר, פקאנים, קרנברי (חמוציות), דלעת כתומה וסיידר תפוחים חם -

היא אחד ממאכלי הסתיו והחורף המסורתיים. יש לה קליפה עבה שמצריכה סכין חדה כדי לחתוך אותה וזרעים עם סיבים באמצע שיש לסלק. כדי להקל על פעולת החיתוך או אם רוצים לקלף אותה כדי להוסיף לתבשילים שונים, מומלץ לשים אותה לדקה או שתיים במיקרוגל או במים רותחים לכמה דקות עד שהיא נחתכת בקלות (אין לבשל יתר על המידה או הדלעת תתקווצ'ץ' כשחותכים). הכי פופולרי באמריקה הוא פשוט לחתוך אותה לאורך, להבריש בתערובת של חמאה מומסת עם קינמון, אגוז מוסקט, סוכר חום או סירופ מייפל אמיתי ולאפות בתנור, אך הכי יפה והכי מתאים לשולחן החג הוא למלא אותה לפי הדמיון. אפשר להגיש חצי כמנה ראשונה ושלם כמנה עיקרית לצמחונים.

 

דלעת הערמונים גדלה אך ורק בשדות "אחים כהן" כחלק מפרוייקט של אוריג'ין זרעים. אפשר להשיג אותה ב"מגה" ו"מגה בעיר" או אצל המגדלים: 054-5653364.

 

חג בריא, טעים ושמח!

פיליס

 

טיפים:
  1. בדלעת הערמונים אין הרבה נוזלים והבשר מוצק יותר מזה של דלעת רגילה. לכן ברוב המתכונים לירק הזה מוסיפים סוג של שומן (בדרך כלל חמאה אבל אפשר גם שמן – רצוי שמן טעים כמו שמן אגוזים). אם רוצים לחסוך בקלוריות מומלץ להרטיב את דלעת עם תרכיז או מיץ תפוחי עץ טבעי.
  2. מעומר זידאן, סגן מנהל שה"מ למקצוע ומנהל אגף הירקות במשרד החקלאות, למדתי קינוח מהיר דל שומן וקלוריות: פשוט חוצים דלעת ערמון אחת, מוציאים גרעינים וסיבים, מרטיבים ושמים במיקרוגל 8 דקות, ואז מורחים במעט דבש, תערובת דבש וסילאן (סירופ מייפל אמיתי הכי טוב) ואוכלים בכפית דל קלוריות.

 

דלעת ערמונים ממולאת באורז, חמוציות ופקאנים

מנה יפהפייה שאפשר להגיש כמנה ראשונה (חצי לכל סועד) או כמנה עיקרית לצמחונים (יש להגיש שני חצאים כמנה עיקרית). אפשר להשתמש רק באורז מלא (או באורז אדום) במקום אורז הבר אם רוצים.

 

המרכיבים (6 מנות):

3 דלעות ערמונים

מעט חמאה או שמן אגוזים (לא הכרחי)

מלח ופלפל

ל-3 כוסות מילוי:

1 כוס אורז מלא ארוך או עגול

1/4-1/3 כוס אורז בר (ניתן להשיג בחנויות טבע וחנויות גורמה)

מלח ופלפל

2 –1/2 1 כפות שמן זית, קנולה, בוטנים או אחר

1 בצל גדול קצוץ (כ-1/2 1 כוסות)

3 גבעולי סלרי קטנים קצוצים

3/4 כוס חמוציות (רצוי מהסוג ללא תוספת סוכר), שרויים במים רותחים ומסוננים

3/4 כוסות פקאנים (רצוי קלויים אך לא הכרחי)

1/3 כוס פטרוזיליה קצוצה גס

לאפייה:

2 כוסות מיץ תפוחים טבעי (מומלץ) או מים

להרטבה:

עוד כ-1/4 כוס מיץ תפוחים

תבנית משומנת, ניר אלומיניום משומן (אפשר עם ספריי שמן)

 

אופן ההכנה:

מבשלים את אורז הבר במים לפי ההוראות בסיר מכוסה כ-35 דקות או עד שהאורז מוכן (חלק מהגרעינים בוקעים). שוטפים את האורז המלא ומבשלים עם קצת פחות משתי כוסות מים (מביאים לרתיחה ומבשלים מכוסה על אש קטנה עד שהאורז מוכן אך לא רך מדי גם כ-35-40 דקות). אם המים נספגו והאורז המלא עדיין קצת קשה תמיד אפשר להוסיף עוד כף או שתיים מים רותחים, לכסות ולהניח בצד). מערבבים את שני האורזים ביחד בעזרת מזלג.

מחממים 2 כפות שמן ומטגנים בצל וסלרי רק עד שהם מתרככים ומוזהבים קלות. מוסיפים לאורז ביחד עם החמוציות, פקאנים ופטרוזיליה.

מחממים את התנור ל-180 מעלות. חוצים כל דלעת ערמונים (ראו קיצור דרך למעלה) ומשמנים קלות בחמאה או שמן (אפשר לוותר על השימון אך הוא מוסיף טעם). מתבלים במלח ופלפל, ממלאים כל חצי בכ-1/2 כוס מילוי ומהדקים. אם רוצים לחסוך זמן אפייה, אפשר לשים את חצאי הדלעת במיקרוגל ל-5 דקות לפני שממלאים.

יוצקים 2 כוסות מיץ תפוחים או מים לתבנית אפייה משומנת ומניחים בפנים את חצאי דלעת הערמונים. מכסים באלומיניום משומן (כן, כן, אני שונאת להשתמש בנייר אלומיניום אבל קשה למצוא מכסה ייצמד לדלעת כמו שצריך). אופים 20 דקות (15 דקות אם שמים קודם במיקרוגל), מורידים את המכסה, מרטיבים כל דלעת ב-2 כפיות מיץ וממשיכים לאפות עוד כ-15-20 דקות ללא מכסה (או עוד 10 דקות בערך אם קודם היו במיקרוגל) עד שהדלעת רכה כשדוקרים אותה בקצה של מזלג.

 

דלעת ערמונים ממולאים בתפוחי עץ ודבש

גם זו דרך נהדרת לחגוג את החג – כמנת פתיחה, תוספת או אפילו קינוח. בדרך כלל משתמשים בתפוחי גרני סמית החמוצים, אך אני אישית מעדיפה להשתמש בתפוחים מתוקים. תשתמשו בחמאה אם אפשר, כי היא ממש מעשירה את הטעם (אין פלא שחלב ודבש נזכרים ביחד במקורות).

 

המרכיבים (6 מנות):

3 דלעת ערמונים, חצויים

כ-3 כוסות תפוחי עץ מקולפים, חתוכים לפלחים וקצוצים גס (בערך 3-2 תפוחים גדולים)

מעט חמאה או שמן אגוזים או תרכיז מיץ תפוחי עץ

מלח ופלפל שחור

1 כפית קינמון

קורט יפה של אגוז מוסקט

3 כפות סוכר חום בהיר

לטפטוף:

3 כפות חמאה מומסת או שמן אגוזים (או חצי חמאה וחצי תרכיז)

3 כפות דבש

 

אופן ההכנה: 

  1. חוצים כל דלעת ומסירים את הזרעים והחוטים שבאמצע. מרטיבים ושמים במיקרוגל לכ-5-6 דקות או עד שניתן יהיה לפצוע את הקליפה בעזרת הציפורן (אפשר גם לאפות אותן עם החלק החתוך כלפי מטה).
  2. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מורחים את החצאים במעט חמאה, שמן או תרכיז ומתבלים במלח ופלפל. מניחים בתבניות בודדות משומנות או בתבנית אחת משומנת קלות.
  3. בקערה מערבבים קינמון, אגוז מוסקט וסוכר ומוסיפים את התפוחים הקצוצים.
  4. מערבבים היטב וממלאים את חצאי הדלעת.
  5. בסיר קטן מערבבים חמאה ודבש ומחממים על אש קטנה רק עד שהחמאה נמסה. מברישים מעל פני החלק החתוך של הדלעת ויוצקים את מה שנשאר על המילוי (כ-1/2 כף לכל חצי). מכסים ואופים 15 דקות. מורידים את המכסה וממשיכים לאפות עוד כ-15 דקות או עד שהדלעת רכה. מברישים עם מעט תרכיז עם התפוחים או הדלעת נראים יבש מדי.

 

    קישורים ממומנים
     תגובה חדשה
    הצג:
    כל התגובות לכתבה תזמינו אותה לחג: דלעת ערמונים
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מתכון לבריאות
    דלעת ערמונים
    צילום: עומר זידאן
    ynet ספיישל