שתף קטע נבחר

גינות גג - טוב לנו, טוב לסביבה

בערים הגדולות, שבהן כמעט שאין ירוק בעיניים, גינת גג היא הפתרון: היא מקלה את עומס החום, משפרת את איכות האוויר, חוסכת בהוצאות על איטום ומיזוג ואפילו מעלה את ערך הדירות בבניין. פרויקט מיוחד בעיתון "לאשה": כל מה שצריך לדעת על הקמת גינות גג

נניח שהיו מציעים לכם לשבת בגינה פורחת עם בריזה נעימה, ממש מעל הבית. הייתם מסרבים? ונניח שהייתם יודעים שבמינימום מאמץ אתם יכולים להוסיף עשרות אחוזים לערך הדירה שלכם, ובינתיים גם להקל קצת את עומס החום ולשפר מעט את איכות האוויר. הייתם אומרים שאתם לא רוצים? ואם הייתם יכולים לחסוך משמעותית בהוצאות השוטפות של ועד הבית ושל חשבון החשמל הפרטי - הייתם מתנגדים לעשות זאת?

ברור שלא. אז למה אתם לא מקימים גינה על גג הבית המשותף?

 

נכון, כולנו התרגלנו לראות מול העיניים נוף של דודי שמש, אנטנות ישנות ושכבות איטום מתקלפות, אבל מי אמר שזה הכרחי? כל משטחי הגגות הלא מנוצלים האלה יכולים לשנות צורה בתוך זמן קצרצר. כי לכל בניין, בית דירות או קניון, ואפילו למבנה חנייה, יש ארבע חזיתות אנכיות ועוד אחת אופקית, שהיא הגג, זו שהאדריכלים מכנים "החזית החמישית", והיא יכולה להפוך בקלי קלות לגן פורח או למשטח עשב ירוק, המבודד אותנו מרעש, מחום ומקור, מסנן את המזהמים מהאוויר, מוסיף לו חמצן טהור, ותוך כדי כך גם מחזיר לעיר את הטבע האבוד ואת ציוץ הציפורים.

 

למה זה טוב?

 

  • כי מטר מרובע של צמחייה מספק כמות חמצן שמספיקה לאדם מבוגר לשנה!
  • כי מטר מרובע של צומח, מכל סוג, מסוגל לסלק מהאוויר 200 גרם חלקיקים מזהמים כל שנה!
  • כי גג עם מצע גידול וצמחייה בגובה 12 ס"מ בלבד מפחית לכל מי שנמצא מתחתיו את עוצמת הרעש ב־40 דציבלים!
  • כי אם גובה מצע הגידול הוא 20 ס"מ, עוצמת הרעש פוחתת ב־50 דציבלים!
  • כי טמפרטורה של משטח הגג הסטנדרטי מגיעה ביום קיץ עד 60 ואפילו 80 מעלות צלסיוס. באותו יום בדיוק, טמפרטורה של משטח גג עם גינה לא עולה על 25 מעלות צלסיוס!
  • כי כשהטמפרטורה בחוץ היא 25־30 מעלות צלסיוס, בחדר שמתחת לגינת הגג הטמפרטורה נמוכה ב־3 עד 4 מעלות!
  • כי בקנדה חישבו ומצאו שגג עם גינה חוסך 25 אחוז מהוצאות המיזוג בקיץ ומקטין ב־95 אחוז את בריחת החום בחורף!
  • כי גג שיש עליו צמחייה קולט הרבה יותר מי גשם מאשר גג חשוף ומשחרר אותם הרבה יותר לאט. כלומר, שכשיש הרבה גגות עם גינות, סיכויי השיטפונות בערים הגדולות מצטמצמים באופן משמעותי. עניין זה חשוב במיוחד, כי כל התחזיות קובעות שבשנים הבאות יתרבו השיטפונות!

 

אז מה כדאי לשתול?

 

האגרונום ד"ר איציק בירן, יועץ גינון, מציע לגדל על הגג ובמרפסת ירקות וצמחי תבלין, מגוון של זני פלרגון (גרניום), לפחות שתיל אלוורה אחד (מצוין נגד עקיצות וכוויות), כמה שתילי בוגנוויליה, שפורחת בצבעוניות נפלאה, את צמח השפלרה, המבטיח תמיד ירוק מול העיניים, וקרסולה, הקלה לגידול ולעיצוב.

 

כן הוא מציע לגדל את תות הבכות, שמספק הצללה ומראה פיסולי ומתאים לגידול על הגג, במבוק, שיכול לספק תנועה ורחש מתמיד, "ואם רוצים עצי פרי, כדאי לבחור בגויאבה תותית או בעץ לימון או ליים, בגפן איזבלה, בפיטנגה מזן גיתית או בפטל ללא קוצים (אסנה). עץ דובדבן, למשל, מספק לא רק פרי אלא גם פריחה נפלאה בתקופת האביב".

 

בפרויקט מיוחד המתפרסם השבוע בעיתון "לאשה" תוכלו ללמוד כל מה שצריך על הקמת גינות גג - החל מאיך מתמודדים עם בעיות של איטום ושל משקל (לא מתמודדים! אין בעיות!), איך מקימים גינה כזו בבית משותף מרובה דיירים, איפה לומדים להקים גינת גג או מי יכול לעשות זאת עבורכם, ואפילו איזה קרנות וגופים יוכלו לעזור לכם במימון המבצע (במדינות רבות, אגב, הממשלות והעיריות תומכות ומתמרצות).


 


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גם יפה
צילום: עדי אדר
גם מועיל. גן על גג בהרצליה
צילום: עדי אדר
לאשה בפייסבוק
מומלצים