שתף קטע נבחר
צילום: אסף רונן

ארוחה קלילה עם טריק: מאפה פסטה ועגבניות

שפע של עגבניות תמר נהדרות מציף בימים אלה את השווקים. יעל גרטי מתענגת ומכינה מאפה פסטה ועגבניות פיקנטי - בגרסה בריאותית. טעים, ברור שטעים

קשה שלא להתפתות לעגבניות התמר הנהדרות המציפות בימים אלה את השווקים: חטובות, יפהפיות, עסיסיות ומלאות טעם. דבר לא ישווה לטעמה של עגבניית תמר טריה, ישר מן השוק, כזו שלא הספיקה להתקרר במקרר, חתוכה לפרוסות חושניות, מנוקדות בגרגרי מלח אטלנטי (או מלח מעושן, אם תרצו). בסופו של יום, יאמר לכם כל שף או בשלן, התענוגות הפשוטים מנצחים.

 

לא עמדתי בפיתוי, אלא מה. קניתי חמישה קילו, לא פחות. בשוק מחנה יהודה אפשר להשיג עכשיו קילו עגבניות תמר ב-2 שקלים, אני שילמתי עבורן 4.80 שקלים לק"ג. מה מכינים מהן? סלטים טריים, רטבים לפסטות ולפיצות (שאפשר להקפיא לימים קשים), עגבניות מיובשות, עגבניות ממולאות ועוד.


עגבניות תמר יתנו תוצאה מושלמת (צילום: ירון ברנר)

 

מאפה פסטה ועגבניות

לפני שנים רבות קיבלתי את המתכון הזה מחברתי הילה, שקיבלה את המתכון הזה מקולגה, שגם שמה הוא באופן מסתורי הילה - ושסירבה בנימוס לקבל קרדיט על המתכון.

 

אין זו סתם פסטה עם עגבניות כי אם פסטה עם טריק: לא מבשלים את הפסטה כלל במים. תחילה שוחה הפסטה בשמן זית במשך שעתיים - עד לילה שלם, בהמשך היא שוחה ברוטב עגבניות בתנור: התוצאה היא פסטה רכה (אך לא רכה מדי) ועשירה בטעמים, שטעמה אף משתבח למחרת היום.

 

היות שאני נמנעת כמעט לחלוטין מקופסאות שימורים – ומעדיפה פסטה מקמח מלא – פיתחתי גרסה בריאותית משלי למתכון. במקום פסטה פנה רגילה בחרתי בפֶּנה מקמח מלא; במקום עגבניות מרוסקות מקופסת שימורים ריסקתי עגבניות תמר טריות. אם אין לכם כל עניין בבישול בריא הכינו את המנה עם פסטה רגילה ועם 1.2 ק"ג עגבניות מרוסקות מקופסה (לא רסק עגבניות!).

 

אל תתנו למילים "קמח מלא" להרתיע אתכם: הנסיון מוכיח כי כאשר הסועד אינו מודע לכך שמנת פסטה הוכנה מפסטה מקמח מלא – הוא אינו חש בכך. אני, בכל אופן, מאוד נהנית מפסטה מקמח מלא, לא ממש חשה בהבדל כשהפסטה עטופה ברוטב - והמצפון שלי שקט יותר. הכנתי את המנה הזו עם פסטה מקמח מלא של "לה מוליזנה" ("פנה-זיטי-ריגאטה" שמה) ועם פנה מקמח מלא של "פרטיליה", שתיהן מומלצות.

 

הפעם התעצלתי וריסקתי את העגבניות כמות שהן, על קליפתן. הקפדנים יטרחו לחרוץ בהן צורת "איקס" בעזרת סכין, להניח בקערת מים רותחים או בסיר מלא מים רותחים למשך 10-20 דקות, ולקלפן.

 

שילבתי ברוטב אורגנו טרי מזן חדש בארץ, פרי פיתוח משתלות "חישתיל": "אורגנו צ'יליאנו" (או "הוט נ' ספייסי אורגנו"), שמו. טעמו - חביב בהחלט, חריפותו - עדינה מאוד (עדינה מכדי להחליף את הצ'ילי שבמתכון) והוא מתאים בהחלט לכל פסטה או פיצה.  


פסטה עם טריק (צילום: ירון ברנר)

 

המרכיבים (ל-6-7 מנות):

לרוטב:

17-18 עגבניות תמר בינוניות, אדומות ועסיסיות, שטופות

1/4 כוס שמן זית

עלים מ-3 ענפים של אורגנו טרי, שטופים (או 1 כף אורגנו יבש)

1 כפית גדושה מלח

1 כפית שטוחה פלפל שחור גרוס גס

1/3 עד 1/2 כפית פלפל צ'ילי יבש כתוש

1 כפית סוכר

לפסטה:

6 עגבניות תמר, שטופות וחתוכות לפרוסות דקות

500 גרם פסטה מקמח מלא

שמן זית

 

כלים: מעבד מזון, תבנית פיירקס בגודל 20X 30 ס"מ, עומק 5-6 ס"מ

 

אופן ההכנה:
  1. מניחים פסטה (יבשה) בקערה, מוסיפים 5 כפות שמן זית, מכסים בניילון נצמד או בצלחת ומניחים כך למשך שעתיים עד לילה שלם, בחוץ או במקרר.
  2. מחממים תנור לחום 200 מעלות.
  3. מניחים עגבניות (שלמות) במעבד מזון ומרסקים עד לקבלת רסק חלק.
  4. מוסיפים שמן זית, אורגנו, מלח, פלפל שחור, פלפל צ'ילי וסוכר ומעבדים במשך שניות אחדות. טועמים ומוסיפים מלח, פלפל שחור או פלפל צ'ילי לפי הטעם.
  5. מזליפים מעט שמן זית על תחתית התבנית. מסדרים פרוסות עגבניות (מחצית הכמות) כך שיכסו את התחתית, מזליפים מעט שמן זית, בוזקים מעט מלח ופלפל שחור גרוס גס.
  6. מערבבים את הפסטה ששחתה בשמן זית עם העגבניות המרוסקות. מעבירים לתבנית, מעל העגבניות הטריות, מהדקים ומיישרים כך שמרבית הפסטה תהיה מכוסה על ידי הרוטב.
  7. מכסים את הפסטה במחצית השני של פרוסות העגבניות, מזליפים מעט שמן זית, בוזקים מעט מלח ופלפל שחור גרוס גס ומכניסים לתנור. אופים במשך שעה עד שעה וחצי. אם הפסטה מתחילה להשרף למעלה וטרם עברה שעה - יש לכסות את התבנית בנייר כסף ולהמשיך לאפות. אופים עד שפסטה שנשלפת ממעמקי התבנית רכה דיה. מוציאים מן התנור ומגישים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משתכשכת בשמן. פסטה
צילום: ירון ברנר
חריפות נעימה. ספייסי אורגנו
צילום: מני שדמי
מומלצים