שתף קטע נבחר

יחמורים שגודלו בשבי שוחררו לטבע בהרי יהודה

שישה יחמורים פרסים שוחררו לטבע בשמורת נחל שורק במסגרת פרויקט שמטרתו חידוש אוכלוסיית היחמורים בהרי יהודה ואזור ירושלים. פקחי רשות הטבע והגנים ואנשי גן החיות התנ"כי עוקבים אחר התאקלמותם של היחמורים באמצעות משדרי רדיו

שישה יחמורים פרסים שוחררו בשבוע שעבר בשמורת הטבע בנחל שורק במסגרת פרויקט השבה לטבע המשותף לגן החיות התנ"כי בירושלים ורשות הטבע והגנים. במסגרת התוכנית הובאו לאזור מהחי-בר בכרמל שלושה זכרים ושלוש נקבות יחמורים.

 

"היחמורים חיו בשבועות האחרונים במכלאת אקלום בשמורת הטבע על מנת שיתרגלו לסביבתם החדשה", סיפר ל-ynet שמוליק ידבב, מנהל האוסף הזואולוגי של גן החיות התנכ"י. "המטרה היא צירופם לעדר שקיים כיום בהרי יהודה, שגם הוא שוחרר לפני כמעט שלוש שנים. מטרתו של הפרויקט כולו היא להשיב את היחמורים לנופיה של ירושלים".

 
 
סיפורם של היחמורים יכול להוות תסריט מצויין לטלנובלה - אם זו הייתה מתרחשת בעולם החי. הפרט האחרון של היחמורים באזור ישראל ניצוד ככל הנראה בשנת 1922 בעבר הירדן, והמין נכחד בתחילת המאה ה-20. בסוף שנות ה-70 הובאו לישראל שישה זוגות יחמורים מגרמניה ומאיראן. מה שהחל כעדר קטן שגודל בתנאי שבי למטרות רבייה, גדל במרוצת השנים וכיום מספרם מוערך ביותר מ-300 פרטים. 

 

"היחמורים הושבו תחילה לגני חיות ולחי-ברים של רשות הטבע והגנים. כיום חלקם חיים בטבע וחלקם בגני חיות", מציין ידבב. לאחר שגרעין הרבייה גדל, החלו בשנת 1996 ברשות שמורת הטבע והגנים לשחרר את היחמורים בנחל כזיב בגליל העליון. במהלך השנים שוחררו עשרות פרטים מחי-בר כרמל לטבע. גם בגן החיות התנ"כי קיים גרעין רבייה משנת 1997 שהתרבה בהצלחה, וכיום נחשב לעדר הגדול היחמורים הגדול בעולם המצוי בתנאי שבי".

 

"למרות שהמגוון הגנטי שלהם מצומצם מאוד, מאחר והתחלנו ברבייה עם מעט פרטים, עד כה לא הבחנו בבעיות גנטיות והאוכלוסיה עצמה נראית יציבה ובריאה", מסביר ידבב. "היה חשוב לנו ליצור שתי אוכלוסיות נפרדות של היחמורים, אחת בצפון הארץ והשניה בדרום, על מנת לשמר את האוכלוסייה, ולהקטין את הסיכויים במידה ותהיה פגיעה גדולה בהם בעקבות מחלה, שריפה או ציד".

 

פקחי רשות שמורות הטבע והגנים בשיתוף עם גן החיות התנ"כי עוקבים אחר התאקלמותם של היחמורים באמצעות משדרי רדיו שמוצמדים לצוואריהם ומאפשרים מעקב בזמן אמת. "עד כה נמשך פרויקט השחרור תקופה ארוכה והוא עב הצלחה וגם כשלונות". מודה ידבב. "לצערי, יחמורים נדרסים בעת חציית מסילות רכבת או כבישים, או לעיתים נטרפו על ידי כלבים. למרות זאת, אנו רואים יחמורים במקומות רבים מאוד בשטח, ונראה כי האוכלוסיה מתבססת לאיטה באזור".

 

"המטרה שלנו היא להגיע למצב של אוכלוסיה יציבה בת 50 יחמורים בשמורת נחל שורק, ואנו מעריכים כי עדר בר קיימא יוכל לגדול כאן בעתיד", הוא מסכם. בשנה הקרובה מתוכננים לשיחרור ארבעה מחזורים נוספים של יחמורים מהמכלאה אל הטבע.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יוצא לחופשי. יחמורים משוחררים בשמורת נחל שורק
צילום: אלי מנדלבאום
יוצא לחופשי. יחמור
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים