שתף קטע נבחר
צילום: jupiter

חינוך טוב

היום חוגג את יום הולדתו ה-58 אחד מן הבימאים הגדולים של תקופתנו, פדרו אלמודובר. מה היה הקשר בין סרטו המצליח הראשון ובין סיפור ילדותו, ומה עוד קרה ב-24 בספטמבר?

"לדעתי, מאחורי כל בימאי מסתתר דיקטטור מתוסכל", אמר פדרו אלמודובר, וגרם לכותב שורות אלו לתהות אילו סרטים מופלאים היו נוצרים אילו כמה דיקטטורים היו בוחרים בקולנוע כדרך להתבטא, במקום ברודנות.

 

פדרו אלמודובר, אחד מן הבימאים הנהדרים של ימינו, חוגג היום את יום הולדתו ה-58. מי יתן ויהיו לו עוד שנים רבות של יצירה. בילדותו התחנך אלמודובר בפנימיה קתולית, תקופה שהטביעה עליו חותם עמוק, בעיקר משום שכמרי הפנימיה נהגו לנצל מינית את הילדים הלומדים בה. קשר מיוחד היה לאלמודובר עם אמו, עליה אמר כעבור שנים כי היא הדמות המשמעותית והמשפיעה ביותר בחייו.

 


אלמודובר ושחקניות הסרט "הכל אודות אמא" בפסטיבל קאן, 1999 (צילום: איי פי)

 

סרטו הראשון שהכה גלים וזכה לתגובות נלהבות מצד המבקרים והקהל היה "חוק התשוקה" (1987), סרט שעסק בנסיונותיו של בימאי הומוסקסואל להתמודד עם טראומות מעברו כתלמיד בפנימיה קתולית. למרות הדמיון הרב בין הפרטים הביוגרפיים של הדמות לבין חייו של הבימאי עצמו, הדגיש אלמודובר כי סרטו זה, כמו גם סרטיו הבאים, אינו אוטוביוגרפי אלא משתמש ב"חומרי המציאות" רק כמקור להשראה. משנת 1987 ואילך, הלך וכבש אלמודובר מעמד של אחד מהיוצרים הבולטים והפרובוקטיביים ביותר בתעשיית הקולנוע של תקופתו. סרטיו הציגו באופן נועז סוגיות הנוגעות לזהויות מיניות, והם התאפיינו כבר מראשיתם בצבעוניות עזה ובשילוב יוצא דופן של הומור וטרגדיה, מין ואלימות, תקשורת ומיתוס.

 

רוצים לדעת עוד? עיינו בערך "אלמודובר, פדרו ".

 

מה עוד קרה ב-24 בספטמבר?

 

24 בספטמבר 1755 – לפרש את החוקה: נולד ג'ון מרשל. מרשל היה משפטן ומדינאי אמריקאי, חבר בית המחוקקים של מדינת וירג'יניה (1782 - 1791), ציר בקונגרס של ארה"ב ( 1799 - 1800) ונשיא ביהמ"ש העליון בארה"ב (1801 - 1835). הגדיל את יוקרתו של ביהמ"ש העליון ואת עצמאותו, וקיבע את סמכותו הסופית לפרש את החוקה. בין עקרונות היסוד הקונסטיטוציוניים שגיבש: סמכותו של ביהמ"ש העליון לפסול חוק של הקונגרס אם הוא מנוגד לחוקת ארה"ב וקביעת עליונות הממשל הפדרלי על פני הממשל בכל אחת מהמדינות הנפרדות.

 

מרשל כתב את פסק הדין במקרה מרבורי נגד מדיסון המקנה כוח לביהמ"ש העליון לבקר חוקים של הקונגרס ולבטלם במידה והם נוגדים את החוקה. (הערך "מרשל, ג'ון" - למנויי האנציקלופדיה)

 

24 בספטמבר 1896 – הסופר הגדול: נולד פ' סקוט פיצג'רלד. פיצג'רלד היה מגדולי הסופרים האמריקאים במאה ה-20, ואחד הפופולריים שבהם. כתיבתו בעלת היסודות האוטוביוגרפיים נחשבת כמייצגת את פניו של הדור בארצות הברית, בתקופה שלאחר מלחמת העולם הראשונה. ספרו "גטסבי הגדול" זכה לשבחים רבים, בין היתר, גם מפי הסופר ת"ס אליוט. שנים לאחר מותו של פיצג'רלד, עדיין מוכתר הרומן כיצירת מופת, ורבים רואים בו את מיטב כתיבתו. למרבה הצער, הידרדרותו של גיבור הרומן מהפסגה מטה, ניבאה במידה רבה גם את עתידו של הסופר עצמו.

 

הרומן האחרון שעל כתיבתו שקד הוא "הטייקון האחרון" (1941), אפוס רחב יריעה שנמצא בעזבונו לאחר מותו. בהשפעת כתבי קרל מרקס, ניסה לשרטט בו, במבט ביקורתי, את דיוקנה של הוליווד כתמצית החלום האמריקני וניוונו. בטרם השלים את העבודה על הרומן, לקה פיצג'רלד בהתקף לב ומת, כשהוא בן ארבעים וארבע בלבד. (הערך "פיצג'רלד, פ' סקוט" – למנויי האנציקלופדיה)

 

24 בספטמבר 1993 – הכל נשאר במשפחה: נורדום סיהנוק חוזר למלוך בקמבודיה. סיהנוק שיחרר את ארצו משליטתה הכפויה של צרפת והובילה למעמד מדינה עצמאית. עם מות סבו ירש סיהנוק את כס המלוכה בחסותה של צרפת, ששלטה אז למעשה בקמבודיה. בפועל כלל תואר המלוכה סמכויות מעטות בלבד. הוא עלה לשלטון בגיל 18 (אפריל 1941), ימים ספורים לפני שהיה אמור לגשת למבחני הבגרויות. בנובמבר 1953 זכתה קמבודיה לעצמאות מלאה. שנתיים לאחר מכן ויתר סיהנוק על כיסא המלוכה לטובת אביו, נורדום סורמריט (Norodom Suramarit). בעוד אביו מולך, הקים סיהנוק את "המפלגה הסוציאליסטית העממית" והיה לראש ממשלה מטעמה ושליט המדינה בפועל.

 

ב-1970 החלה ארה"ב להפציץ איזורים בקמבודיה בהם נמצאו בסיסים של כוחות צפון וייטנם. בתגובה ניתק סיהנוק את היחסים הדיפלומטיים עם ארה"ב. זמן קצר לאחר מכן הודח בהפיכה על ידי המנהיג הימני לון נול (Lon Nol) שפעל בתמיכת שלטונות ארה"ב. לאחר הדחתו (שבוצעה בזמן ביקורו בברית המועצות) ברח סיהנוק לסין, שם הקים ממשלה גולה. ב-1991 חזר סיהנוק לקמבודיה והתמנה לראש המדינה. במאי 1993, לאחר בחירות (בחסות האו"ם), הצביע הפרלמנט הקמבודי על החזרת המלוכה. ב-24 בספטמבר שב לכס המלוכה, ובנו הנסיך נורדום ראנאריד התמנה לראש הממשלה. (הערך "סיהנוק, נורודום" – למנויי האנציקלופדיה)

 

24 בספטמבר 1996 – "סלע קיומנו": בנימין נתניהו מורה לפתוח את מנהרת הכותל, ופורצות מהומות. בניגוד לדעת כמה מגורמי הביטחון, הורה רה"מ נתניהו ב-24 בספטמבר 1996 לפתוח את מנהרת הכותל. פתיחת המנהרה, שאותה כינה "סלע קיומנו", הובילה להתנגשויות אלימות בין המשטרה הפלסטינית לחיילי צה"ל ביהודה ושומרון ועזה. בתקריות נהרגו 15 ישראלים ועשרות פלסטינאים.

 

בחזרה ל-1948

 

כותרת העיתון "ידיעות אחרונות" ב-24 בספטמבר 1948:

 

'מכתבי איום לשרי הממשלה: נשלחו ע"י "חזית המולדת". מאסרים נוספים בין אנשים לח"י. עתונאי חוץ מטלגרף, כי שרי ממשלת ישראל קיבלו מכתבי איום מאת "חזית המולדת". במכתבים אלה מאיים הארגון הטרוריסטי במעשי תגמול לכל מי שינסה לפגוע בו.'

 

פתרון החידה מאתמול

 

המדינה שזכתה לעצמאות ב-23 בספטמבר 1932 היא ערב הסעודית.

 

רוצים לדעת מה עוד קרה ב-23 בספטמבר? לחצו כאן .

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ג'ון מרשל
פ' סקוט פיצג'רלד
נורודום סיהנוק בביקור רשמי בצרפת
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
בנימין נתניהו
צילום: ירון ברנר
מומלצים