שתף קטע נבחר

ככה שוברים צום: הארוחה המפסקת של הרמדאן

במהלך חודש הרמדאן צמים המוסלמים מזריחה ועד שקיעה. הארוחות החגיגיות שמציינות את סוף הצום היומי הן מהמפוארות במטבח הערבי. יעל מורג יצאה לבדוק מה מתבשל בסירים

בזמן שהיהודים מתזזים בין ארוחות החג, צום כיפור ומנהגי סוכות, הדת המוסלמית מתמסרת לחודש הרמאדן (רמצ'אן) - החודש התשיעי בשנה המוסלמית שבו מאמינים כי מוחמד החל לקבל את פסוקי הקוראן על ידי המלאך "ג'בריל".

 

כדי ללמוד קצת על מנהגי החג פניתי לחאלד זועבי, מבעליה של מסעדת "סהרה" שנמצאת ככניסה לכפר נין (נעים) - בין עפולה לדברת. זועבי הסביר שכדי לאפשר ניקיון רוחני ופיזי נוהגים המוסלמים לצום במשך כל ימות החודש. בין שתי הארוחות שנערכות לפני הזריחה ולאחר השקיעה, צמים המאמינים ומקדישים זמן רב לעבודה וללמידה, כשהם מקפידים להימנע גם מהוצאת לשון הרע, עישון וקיום יחסי מין. ההימנעות מהנאות החיים במשך היום רק מחדדת את הטעמים ומשביחה את שמחת הארוחה. מיותר לציין כי ברוב העולם המוסלמי, המסעדות ובתי הקפה סגורים בשעות האור במהלך חודש זה.

 

לפי האמונה המוסלמית, מספר זועבי, חודש הרמדאן מאפשר לעדה להזדהות עם עניי החברה, ולקיים ניקיון רוחני ופיזי שהופך את התפילה של המאמין לזכה וטהורה יותר. באחד מעשרת הימים האחרונים של הרמדאן, בלילה בהיר בו השמים נקיים מעננים, יכולים המאמינים להשתתף בליל הגורלות ("ליילת אל-קדר") בו השמים פתוחים לתפילה לגמרי. מסיבה זו תמצאו מוסלמים רבים אשר נשארים ערים כל הלילה ומרבים בתפילה בכל עשרת ימי הרמדאן האחרונים – במטרה לטהר את נפשם מחטאים. 

 

בזמן שהשמים נפתחים לקבלת התפילות, גם המטבח הערבי לא שוקט על שמריו. כחלק מהכנת הארוחות עמלות הנשים הערביות שעות בין הסירים והמחבתות, בהכנת ארוחות כדת וכדין מפוארות בכל ערב וערב. חודש הרמדאן הוא מיוחד עבור המוסלמים לא רק בגלל ההזדמנות לנקות את הגוף והנפש, אלא גם בגלל ההזדמנות לפתוח שולחן חגיגי ומכובד. זאת ההזדמנות לקבץ את כל בני המשפחה והמכרים לארוחה חגיגית, והחזרה על הארוחות מדי יום מאפשרת לקרב בין האנשים.

 

בני המשפחה קמים מוקדם לפני זריחת החמה לארוחה שלפני תחילת הצום, הנקראת "סחור". ובתום הצום, עם שקיעת החמה, נוהגים לשבור את הצום בארוחה הקרויה "פטור". את הארוחה המפסיקה את הצום היומי פותחים באכילת תמרים ובשתיית משקאות ממותקים המסייעים להחזיר לצמים את מנת הסוכרים שהפסידו. לאחר מכן פונים המסובים לסעודה דשנה ומרובת מנות. לקינוח יוגשו בדרך כלל קינוחים מתוקים כמו כנאפה או קדאיף.

 

בסיום חודש הרמדאן חל "עיד אל-פיטר" - אשר נחגג במשך שלושה ימים ובו מודים המוסלמים לאללה על שאיפשר להם לצום במשך כל ימות חודש הרמדאן, למרות הקושי הכרוך בכך, ועל דאגתו לבני-האדם. חג זה מתחיל ביום הראשון שלאחר תום החודש בו חל הרמדאן. במהלך ימים אלה נוהגים המוסלמים לערוך ארוחות חגיגיות, להתלבש היטב ולבקר אצל קרובי משפחה.

 

פותחים שולחן

במסעדת "סהרה" משתפים את האורחים במנהגי הרמדאן. בהתאם למסורת, מעדיפים לפתוח את הארוחה עם מים ותמרים, שמאפשרים לשבור את הצום בקלות ולגרות את התיאבון בהדרגה. "מי שלא ראה סעודות 'פטור' של הרמדאן לא יודע מה זה 'לפתוח שולחן'", מספר זועבי בחיוך. "הארוחות הללו הן תאווה לחיך, כאשר אווירת הניקיון הרוחני והמפגש החוזר עם כל המשפחה יוצרים אווירה ייחודית במשפחה. אנחנו שמחים תמיד לארח גם אורחים שאינם צמים, אשר פעמים רבות מצטרפים לשולחן". לאחר שכלו מנות הבשר והסלטים מפונה השולחן – ומגיע הזמן לקפה המסורתי שמוגש עם הקינוחים המתוקים.

 

זועבי ניאות לשתף אותנו בכמה ממנות החג המיוחדות שמוגשות במסעדה - ואלו יאפשרו גם לכם להתחקות אחר מסורת הבשר האגדית של המטבח הערבי.

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קבב חלאבי
קבב חלאבי
צילום: דן פרץ
מומלצים