שתף קטע נבחר

יוזמה: מערך כשרות עוקף רבנות

ארגון רבני צהר שוקל הקמת גוף כשרות פרטי שיעניק תעודות על סמך היתר המכירה היכן שהרבנות מסרבת לעשות זאת – כך נודע ל-ynet. אחד מרבני הארגון: "לא נשאר לנו כלום עם הרבנות הראשית". מלחמת צהר-הרבנות – פרק ב'

הפולמוס מחריף: עם כניסת שנת השמיטה הופכת המחלוקת ההלכתית סביב היתר המכירה למציאות בשטח, וההתנגדות למדיניות הרבנות הראשית בעניין, שהתבטאה עד היום בעיקר בגינויים ובעתירות לבג"ץ, עולה מדרגה. ל-ynet נודע כי בארגון צהר החליטו להוביל את המאבק ברבנות גם בעניין הזה, ורבניו שוקלים הקמת מערכת כשרות ארצית שתתן מענה במקומות בהם הרבנות המקומית אינה מכירה בהיתר.

 

 

כזכור, קבעה מועצת הרבנות הראשית לישראל לפני כחודש כי תשאיר בידי רבני הערים את ההחלטה האם לסמוך על היתר המכירה, ובכך סדקה לראשונה בתולדותיה בפיתרון ההלכתי שהונהג על ידה מאז קום המדינה. בהתאם להחלטה הודיעו כמה רבני ערים כי לא יעניקו תעודות כשרות על סמך ההיתר, והם אף מסרבים להצעת הפשרה לפיה יחתמו על התעודות רבנים אחרים המכירים בו. נציין כי שתי עתירות שהוגשו לבג"ץ בעניין עדיין תלויות ועומדות.

 

אתמול כינס ארגון צהר דיון חרום מיוחד בסוגיה בהשתתפות עשרות רבנים מובילים בציונות הדתית, ונציגיו קיימו פגישות התייעצות עם כמה מחברי הכנסת הדתיים. בארגון שוקלים ברצינות הצעה שהועלתה על ידי דוברים רבים בכנס, לפיה יוקם גוף כשרות פרטי שיעניק תעודות כשרות על סמך היתר המכירה במקומות בהם הרבנות המקומית מסרבת לעשות זאת. בנוסף מנסים בצהר לקדם מהלך חקיקה שיחייב את הרבנות הראשית לעשות שימוש בהיתר.

 

רב בכיר בהנהלת צהר אמר ל-ynet כי הארגון רואה בהחלטת הרבנות איום ממשי על שמירת הכשרות כולה, ולא רק בעיה נקודתית בערים מסוימות. "הסירוב של הרבנות בראשון לציון להכיר בהיתר המכירה משליכה כמובן על תושבי העיר, אבל לא רק עליהם", הוא אומר. "כמה מרשתות השיווק הגדולות יושבות שם ומקבלות את הכשרות המקומית, והמשמעות היא שבכל הסניפים שלהן לא יהיו ירקות מהיתר מכירה".

 

בנוסף מזכיר הרב כי בהרצליה, למשל, העדיפו מסעדות רבות לוותר על הכשרות בגלל עלות הירקות המיובאים, והערכתו היא כי "מי שהסיר את התעודה כבר לא יבקש אותה בחזרה אחרי השמיטה". עוד הוא סיפר כי נודע לו על מפעלי היי-טק ומקומות עבודה אחרים שהודיעו כי מעתה לא תהיה עוד כשרות על האוכל המוגש לעובדים בשל העלויות הכרוכות בכך. "כל הדוגמאות האלה מוכיחות כי הכשרות עצמה היא הנפגעת העיקרית, ולא רק בעלי העסקים או הצרכנים".

 

"אם בג"ץ היה מקבל את העתירות זה היה נוח לכולם, טוען הרב ומסביר: "הרבנות הייתה יכולה להצטדק בפני החרדים ולטעון שבג"ץ לא נתן, והתומכים בהיתר המכירה היו מקבלים את שלהם". לדבריו, הסחבת בעתירות ותחילת שנת השמיטה הביאו את צהר לפעול בדרכים נוספות ולא להמתין להכרעה המשפטית.

 

בתשובה לשאלה האם לא חושש הארגון "לשבור את הכלים" עם הרבנות הראשית הוא השיב בשלילה: "לא נשאר היום כמעט שום דבר ביחסים שבין הציונות הדתית לרבנות הראשית לישראל".

פורסם לראשונה 25/09/2007 10:51

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
יש אופוזיציה. הרבנים הראשיים
צילום: איי פי
כשרות. של מי?
צילום: גבי מנשה
צהר
מומלצים