שתף קטע נבחר

מדד השחיתות: ישראל במקום ה-30 בעולם

על פי המדד, שסוקר כ-180 מדינות, מתברר שיש כ-150 מדינות מושחתות יותר מישראל. אנחנו זוכים לציון 6.1, כאשר 1 הוא הציון למדינה המושחתת ביותר ו-10 למדינה הנקייה משחיתות. מדובר בשיפור של ארבעה מקומות ושתי עשיריות הנקודה ביחס לנתונים שהשיגה ישראל ב-2006. המושחתות ביותר: סומליה, מיאנמר ועיראק

על רקע פתיחת החקירה הפלילית נגד ראש הממשלה, אהוד אולמרט, בחשד לשחיתות בפרשת הבית ברחוב כרמיה, והמלצת המשטרה להעמיד לדין את שר האוצר שעבר, אברהם הירשזון, בגין גניבה והלבנת הון, נראה כי מצב השחיתות בישראל אינו רע כל כך. 

 

מנתונים שפרסמה הבוקר (יום ד') עמותת שבי"ל, המייצגת את ארגון השקיפות הבינלאומי בישראל, נמצאת ישראל במקום ה-30 במדד השחיתות העולמי לשנת 2007 וזוכה לציון של 6.1. מדובר בשיפור של ארבעה מקומות ושתי עשיריות הנקודה ביחס למקומה של ישראל במדד אשתקד ולציון שקיבלה אז. את הרשימה המפוקפקת סוגרות סומליה, שהיא המושחתת ביותר, מיאנמר ועיראק.

 

מדד השחיתות הבינלאומי נערך ב-180 מדינות והוא מייצג את האופן שבו נתפסת השחיתות על ידי מומחים, אנשי אקדמיה ואנשי עסקים. הסקר לקביעת המדד התמקד במגזר הציבורי ובקרב פוליטיקאים, תוך שהוא מגדיר שחיתות כ"ניצול לרעה של תפקיד ציבורי לצורך רווח אישי". דירוג המדינות נקבע על פי ציונים הנעים בין 1 ל-10, כאשר הציון הנמוך ביותר ניתן למדינות המושחתות ביותר. לדברי מפרסמי המדד, לציון לו זכו המדינות יש חשיבות גדולה יותר מאשר מיקומן בדירוג.

 

מנתוני המדרג עולה עוד כי מדינות העולם המערבי ממשיכות כבעבר, לזכות לציונים הגבוהים ביותר: דנמרק, פינלנד, וניו-זילנד זכו לציון הגבוה ביותר - 9.4, סינגפור ושוודיה זכו לציון 9.3 ונמצאות במקום הרביעי וחמישי. בריטניה זכתה ל-8.4 (מקום 12) ואילו ארה"ב נמצאת רק במקום ה-20 עם ציון - 7.2. בהמשך, ממוקמות הודו וסין אשר זכו לציון 3.5 (מקום 72), ואילו איראן, שזכתה לציון 2.5 (מקום 131), ממוקמת לפני רוסיה שזכתה לציון 2.3 ונמצאת רק במקום ה-143.

 

"נראה שיש מגמה בישראל להילחם בשחיתות"

"המדד בוחן את התקופה שבין 2006 ל-2007 ומעיד שהשינוי בישראל מאוד קטן. יש שיפור קל מאוד אשר תואם את סטיית התקן. מעבר לזה ולא פחות חשוב מזה, הוא שאנחנו מדינה שחושפת שחיתויות, מדינה שפועלת יותר ויותר למען שקיפות, ודווקא הפרשות שנחשפו לאחרונה מעידות על הליכה בתלם ועל המגמה כן להילחם בשחיתות וכן לפעול בשקיפות", אומרת מנכ"ל שבי"ל, גליה שגיא. "אנחנו עוד רחוקים מהמקומות הראשונים ויש המון עבודה, אבל אנחנו בהחלט בדרך הנכונה. ראה ערך חשיפות השחיתות האחרונות", היא מוסיפה.

 

פרופסור  יוסי גרוס, המייצג את "ארגון השקיפות" בישראל, מציין כי יותר ממחצית המדינות שנבדקו זכו לציון הנמוך מ-3. לדבריו, המשמעות היא שבמדינות רבות מועברים כספים המיועדים לחינוך, בריאות ותשתיות, הישר לכיסיהם של נבחרי הציבור.

 

עמותת שבי"ל נוסדה בשנת 1999 על ידי פרופסור דב יזרעאלי ז"ל ו-95% מכספי מימונה מגיעים מקרן על שם יזרעאלי ואישתו דפנה. העמותה עוסקת, בין היתר, בקורסים ובמתן מידע בנוגע לתכניות אתיקה, קידום שקיפות תקציבית, קידום האתיקה של עובדי ציבור, פעילות למען אשרור אמנת האו"ם למאבק בשחיתות והעלאת המודעות לחשיבות השקיפות בשלטון המקומי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים