שתף קטע נבחר

עגבניה כתומה, לימון בלי גרעינים: חידושים בעולם הירקות

הם יותר מושבחים, יותר בריאים ויותר מזינים. מחלקת הפירות והירקות מודל 2008 מציגה: הפיתוחים והחידושים שישגעו לכם את קערת הסלט

למרות מה שאתם חושבים, לא מדובר בהנדסה גנטית, אלא בהשבחה שנעשית בשיטות קלאסיות. במילים אחרות: משתמשים רק במאגר גנים מהזן של הירק או הפרי וכך התוצאה טבעית יותר.

 

1. הירקות החדשים מועשרים בפיגמנטים של צבע, בוויטמינים, בסיבים ובנוגדי חמצון, שעושים לטעם שלהם ולבריאות שלנו רק טוב.

 

2. חסל סדר דחיית סיפוקים! מעכשיו אפשר ליהנות מהפירות והירקות האהובים כל השנה.

 

3. זה גם נוח, גם מגוון, גם חסכוני וגם בריא: מתי בפעם האחרונה הכנתם פשטידה מקישוא בטעם תרד? או צ'יפס כמעט נטול שמן?

 

ובינתיים מדעני ישראל לא נחים לרגע. הנה שמץ ממה שמצפה לכם בשנה הקרובה: בטטה צבעונית - מסגול עז וצהוב (המועשרים בנוגדי חמצון) ועד לבן (מועשר בעמילן ובסיבים תזונתיים), גויאבה בלי ריח (לכל מי שנרתע עד כה), מנגו בלי סיבים (מצוין לארוחה רומנטית), פלפלים מועשרים בוויטמין E, ויטמין C ונוגדי חמצון בריכוזים גדולים, וקיווי צהוב או אדום, שאמנם אינו מתהדר בתועלת בריאותית או פונקציונלית, אך מוסיף טעם מתקתק ועסיסי יותר מהקיווי הירוק והמוכר.


קבלו אותם: עגבניות כתומות, קורלבי ותפ"א סגולים (צילום: יוסי סליס) 

 

זוקיני: קישוא לפופאי

מה השתנה. בחוץ – קישוא מפוספס. בפנים – תרד. קבלו את הזוקיני הצהוב.

הרווח כולו שלנו. הזוקיני החדש הועשר בפרו ויטמין A. זה אומר שבכל ביס מקבלים נוגדי חמצון, סיוע לתפקוד הריאות ועוד.

מה עושים עם זה. אנטיפסטי צהוב־ירוק: חוצים לאורך, מפזרים מלח גס, פלפל שחור וקצת

תרסיס שמן זית וצולים עשר דקות ב־250 מעלות.

 

עגבניות:מהיום גם בכתום

מה השתנה. עגבניות השרי התחדשו בשני גוונים נוספים – כתום וצהוב – ובטעם חדש, מתקתק יותר.

הרווח כולו שלנו. פרט לטעם ולצבע היפה, הגוונים החדשים מורים על הימצאות קרוטנואידים. אלה נוגדי חמצון חזקים, המאיטים תהליכי הזדקנות ותורמים להפחתת הסיכון ללקות במחלות לב וסרטן.

מה עושים עם זה. הרמוניה של טעמים: חותכים לרבעים ומערבבים בזהירות עם מעט חומץ בלסמי, שמן זית ועלי זעתר.

 

קולרבי: בראש סגול

מה השתנה. הקולרבי הירקרק והמוכר התחדש בגוניו: סגול עמוק ומרהיב.

הרווח כולו שלנו. חוץ מיופיו המוחץ והיותו קישוט דקורטיבי אכיל לכל שולחן, הצבע הסגול מצייד את הקולרבי במרכיבים החיוניים לבריאות - בטא קרוטן ונוגדי חמצון - בנוסף על ויטמינים B ו־C, סידן ואשלגן שמכיל הקולרבי.

מה עושים עם זה. חידון נושא פרסים: פורסים את הקולרבי לפרוסות דקות. מזליפים מעט חומץ בלסמי, שמן זית ומלח, מסדרים בצלחות אישיות ונותנים לסועדים לנחש מה זה.


אפרסמון ללא גרעינים, עגבניות מחוזקות, זיתים גדולים (צילום: יוסי סליס) 

 

תפוח אדמה: צ'יפס ערמוני

מה השתנה. תפוח האדמה החליף צבעים ל... סגול! גם הטעם לא נשאר חייב והתעשר בגוון ערמוני משובח.

הרווח כולו שלנו. תכולת החומר היבש בתפוח האדמה הסגול גבוהה, מה שמביא לספיגת שמן קטנה יותר. במילים אחרות: אם בא לכם צ'יפס, זה תפוח האדמה בשבילו!

מה עושים עם זה. פירה צבעוני: מבשלים כרגיל ומועכים. אפשר לשלב בצלחת עם פירה בטטות ופירה רגיל.

 

אבוקדו: אפשר לזרוק את העיתונים

מה השתנה. במקום לחכות שיבשיל עטוף ב"שמיכה" מעיתונים, האבוקדו עובר תהליך הבחלה (הבשלה) של שלושה ימים עוד בבית האריזה באמצעות חשיפה מבוקרת לגז אתילן (גז הנפלט מפירות באופן טבעי).

הרווח כולו שלנו. האבוקדו מגיע לשווקים כשהוא כבר רך ומוכן לאכילה. מהיום אפשר לאכול אותו מיד.

מה עושים עם זה. ממרח בריא וזריז: מרסקים במזלג אבוקדו מקולף, 1־2 כפות מיונז, כף שמנת חמוצה, כפית חרדל, כפית שמיר קצוץ, כפית מיץ לימון ומעט מלח. מאחסנים במקרר מכוסה בניילון נצמד, למניעת השחרה.

 

לימון: הגרעין נשאר בחוץ

מה השתנה. מהיום מקבלים לימון נטו, בלי גרעינים מעצבנים.

הרווח כולו שלנו. סופסוף אפשר לסחוט את הלימון על הסלט או לתוך העוגה, בלי להיות מוטרדים מגרעין סורר שיופיע פתאום בין השיניים.

מה עושים עם זה. קרחוני לימון שימושיים: פורסים את הלימון לפרוסות רוחב ומקפיאים על נייר אפייה. כשהכל קפוא, מעבירים לשקית סגורה. משתמשים לתיבול משקאות קרים, סלטים ותבשילים.

 

אפרסמון: כל השנה

מה השתנה. רווח כפול: האפרסמון (או בשם המותג – אפרסמור) גם זמין כל השנה וגם נטול גרעינים. מה עוד אפשר לבקש?

הרווח כולו שלנו. אפרסמון אחד מכיל ויטמין A כדי תצרוכת יומית. מעכשיו מקבלים אספקה של ויטמין A כל השנה ועוד בלי להיאבק בגרעינים.

מה עושים עם זה. חגיגה של צבעים: מכינים מצע לבנה על צלחת, מתבלים במעט שמן זית וצנוברים ומוסיפים קוביות אפרסמון. מרהיב, מיוחד וטעים.

 

עגבניה: 400% ליקופן טהור

מה השתנה. העגבנייה קיבלה תוספת ליקופן פי 4 מהעגבנייה ה"רגילה".

הרווח כולו שלנו. הליקופן הוא נוגד חמצון חשוב, שהוכח כמסייע בהפחתת הסיכון

 למחלות לב וסוגי סרטן שונים (בעיקר סרטן הערמונית וסרטן השד).

מה עושים עם זה. רוטב מגה־בריא: ספיגת הליקופן בגוף מתעצמת אם מבשלים את העגבנייה במעט שמן זית. מכינים ממנה שקשוקה ורטבים לפסטה ולקציצות ומקפיאים בקופסאות קטנות עד השימוש.

 

זיתים: הגודל כן קובע

מה השתנה. מותק, הזיתים התנפחו! וליתר דיוק – פי שניים.

הרווח כולו שלנו. הציפה בשרנית ועסיסית יותר וכמות השמן גדולה יותר, בעוד שהחרצן נותר בגודלו הקודם.

מה עושים עם זה. מתאבן לא שגרתי: על פרוסות תפוז אדום מפזרים בצל ירוק פרוס ומעל זיתים מגולענים. זורים מלח גס ופלפל שחור גרוס גס.

 

  • ייעוץ מקצועי: אריה פלג, אגרונום "פרי בראשית"; פרופ' יורם קפולניק, מנהל המכון למדעי הצמח שבמינהל המחקר החקלאי; אולגה רז, דיאטנית קלינית ומנהלת היחידה לתזונה במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב), משרד החקלאות ופיתוח הכפר.

 

  • מתכונים: אלינוער רבין, עורכת וכותבת ספרי בישול.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מהמעבדה באהבה
צילום: יוסי סליס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים