שתף קטע נבחר

המדריך האולימפי: ג'ודו

יאמאשיטה לקח זהב עם שריר קרוע, 8 יפנים זכו באתונה 2004 ב-14 קטגוריות - אימפריית השמש העולה שלטה ושולטת על המזרון. וגם לישראל אין במה להתבייש

הג'ודו, הספורט הלאומי של יפן, צורף למשחקים האולימפיים בטוקיו 1964. תחרויות הג'ודו לנשים החלו לראשונה בברצלונה 1992. תחרויות הג'ודו לגברים ולנשים מחולקות לשבע קטגוריות משקל. קטגוריות המשקל לגברים הן: עד 60 ק"ג, עד 66, עד 73, עד 81, עד 90, עד 100 ומעל 100 ק"ג. קטגוריות המשקל לנשים הן: עד 48, עד 52, עד 57, עד 63, עד 70, עד 78 ומעל 78 ק"ג.

 

קרב ג'ודו נמשך 5 דקות, ויכול להיות מוכרע ב"איפון" או בשני "ואזארי". בנוסף קיימות שתי שיטות ניקוד נחותות יותר - "יוקו" ו"קוקה" ("יוקו" אחד עדיף על כל מספר שהוא של "קוקה") - אך בעזרתן אפשר לנצח רק אם לא הושג "ואזארי" במהלך הקרב. במצב של שוויון מתחשבים שלושה שופטים ביוזמה שגילו המתמודדים במהלך הקרב, ועל פי קריטריון זה מכריעים מיהו המנצח.


נומורה מביא עוד זהב לארץ השמש העולה, בסידני 2000 (צילום: איי פי)

 

באופן צפוי למדי, הדומיננטיות של יפן בתחרויות הג'ודו לגברים כמעט מוחלטת. בתחרויות הג'ודו לנשים ממוקמות בצמרת גם נבחרות צרפת וספרד.

 

בתחילה, במשחקי טוקיו, נערכו התחרויות בארבע קטגוריות משקל. באולימפיאדת מקסיקו לא נערכו תחרויות ג'ודו כלל, ובמינכן 1972 חזר הענף למשחקים האולימפיים והפעם כלל שש קטגוריות משקל. היפנים ניצחו בשלוש הקטגוריות של המשקל הנמוך והיו חלשים מאוד בשלוש הקטגוריות של המשקל הכבד. הדבר עורר כעס גדול ביפן, ועם חזרתה של הנבחרת מן האולימפיאדה פוטרו כל מאמניה.

 

במוסקבה 1980 לא נטלו היפנים חלק במשחקים בגלל החרם האמריקני, וכתוצאה מכך חלקו ביניהן שש מדינות שונות את מדליות הזהב. בלוס-אנג'לס 1984 נעדרה ברית המועצות מן התחרויות, והיפנים שבו לשלוט וזכו בארבע מדליות זהב. באולימפיאדה זו נערכה בפעם האחרונה תחרות במשקל פתוח. יאשאוהירו יאמאשיטה, מגדולי הג'ודוקות, השתתף בתחרות כשברגלו הימנית שריר קרוע. הוא הפגין קרב הירואי וזכה במדליית הזהב. באולימפיאדת סיאול 1988 עשו היסטוריה האוסטרי פיטר סיסנאכהר (משקל בינוני) והיפני היטאושי סאיטו (משקל כבד): הם היו הראשונים ששמרו על התואר האולימפי.  


יעל ארד. אחראית למדליה הראשונה של ישראל (צילום: יוסי רוט)

 

במשחקי סיאול החלה להסתמן מגמה של ירידה בהישגיה של יפן. באולימפיאדה זו זכו היפנים במדליית זהב אחת, ואילו דרום קוריאה זכתה בשתי מדליות זהב במשקלים הקלים ביותר.

בברצלונה 1992 זכו היפנים בשתי מדליות זהב. בתחילת המילניום נשא קוסוי אינוי בתואר הוואן דאם הרשמי שלהם ושל הענף בכלל, אך למרות כשלונו באתונה לקחו היפנים לא פחות משמונה מדליות זהב ב-14 קטגוריות.

 

גם בישראל הג'ודו הוא הענף מספר 1, לפחות בכל הנוגע להישגים ולמדליות. יעל ארד (כסף) ואורן סמדג'ה (ארד) לקחו בברצלונה 1992 את המדליות הראשונות בהיסטוריה הציונית, אריק זאבי חיקה את סמדג'ה וסיים שלישי, 12 שנים מאוחר יותר. זאבי, שדורג חמישי בסידני, ינסה להתגבר על פציעות רבות ולזכות שוב במדליה בבייג'ינג, אבל זה בטוח לא יהיה קל. יחד איתו יופיעו במשלחת לסין גם גל יקותיאל ואליס שלזינגר.

 

השתתף בהכנת הכתבה: שגיא אלבז


פורסם לראשונה 29/06/2008 18:51

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אריק זאבי. חמישי בסידני, שלישי באתונה, ראשון בבייג'ינג?
צילום: AP
מומלצים