שתף קטע נבחר

המדריך האולימפי: התעמלות

סטרואידים, הרעבה, חינוך נוקשה ופוליטיקה - נראה שכל המרכיבים הללו רק מוסיפים לסקס אפיל של הענף. קומאנצ'י היתה מושלמת, צוקהארה נכנס להיסטוריה ורדוצ'אן נפלה לסמים. ולמה כבר אין 10?

תחרויות ההתעמלות, הענף הנחשב למספר 3 בפופולריות במשחקים (אחרי האתלטיקה והשחייה), התקיימו בכל האולימפיאדות. התפנית הגדולה התרחשה באולימפיאדת הלסינקי 1952, עם כניסתה של ברית המועצות לתחרויות ההתעמלות של הגברים והנשים, ועם הצטרפותם של המתעמלים הגברים היפנים. תחרויות הגברים כוללות שישה מכשירים: מתח, מקבילים, סוס קפיצות, סוס סמוכות, טבעות וקרקע. תחרויות הנשים מורכבות מארבעה מכשירים בלבד: סוס קפיצות, מקבילים מדורגים, קורה וקרקע.

 

על סמך הישגיהם של המתחרים בכל אחד מן המכשירים נקבע הציון הסופי של התחרות הקבוצתית, ואילו 24 המתעמלים המצטיינים עולים לשלב הגמר של התחרות האישית בקרב רב. בשלב התחרות האישית לא יכולה מדינה להיות מיוצגת על ידי יותר משלושה מתעמלים. לאחר שלב הגמר בקרב-רב האישי עולים שמונת המצטיינים בכל מכשיר לשלב הגמר של התחרות על אותו מכשיר. הגיל המינימלי להשתתפות בתחרויות הגברים והנשים הוא 16.


שון ג'ונסון על המקבילים. מועמדת למדליית זהב בסין (צילום: רויטרס)

 

באולימפיאדת אמסטרדם 1928 הורשו לראשונה הנשים ליטול חלק בענף ההתעמלות, אולם הן התחרו רק בקרב-רב קבוצתי (הזוכה הייתה המארחת הולנד). נבחרתה של ברית המועצות השתלטה מהר מאוד על זירת ההתעמלות האולימפית. במשחקים האולימפיים במלבורן 1956 זכו המתעמלים הסובייטים בשבע מדליות זהב מתוך תשע אפשריות, ואילו הנשים זכו בארבע מדליות זהב מתוך שש אפשריות.

 

מתעמלת אחת, 18 מדליות 

באולימפיאדה זו הופיעה לראשונה המתעמלת הסובייטית הגדולה לאריסה לטינינה. בין השנים 1964-1956 זכתה לטינינה ב-18 מדליות (תשע מזהב, חמש מכסף וארבע מארד), יותר מכל ספורטאי אחר - גבר או אישה - בתולדות האולימפיאדות. האוקראיני בוריס שאחלין, עמיתה של לטינינה, התחרה גם כן בין השנים 1964-1956, ומאזנו המרשים כלל שבע מדליות זהב, ארבע מדליות כסף ושתי מדליות ארד.


סווטלנה קורקינה באוויר. מהמתעמלות הגדולות במילניום (צילום: איי פי)

 

ברומא 1960 הקדימה יפן לראשונה את יריבתה ברית המועצות בקרב-רב, לאחר שהאחרונה זכתה בזהב בשתי האולימפיאדות הקודמות. בארבע האולימפיאדות שלאחר מכן הציגה יפן נבחרת יצירתית ונועזת וזכתה פעם אחר פעם במדליות הזהב בקרב-רב. את מקומה של לאריסה לטינינה, אולי גדולת המתעמלות בכל הזמנים, ירשה המתעמלת הצ'כוסלובקית ורה צ'סלבסקה. מלבד היותה מתעמלת בולטת, זכורה צ'סלבסקה בשל התנגדותה לפלישה הסובייטית לארצה באביב 1968. קציר המדליות האולימפיות שלה כלל שבע מדליות זהב וארבע מדליות כסף.
10 האלופים האחרונים בקרב רב בהתעמלות

10 האלופים האחרונים בקרב רב בהתעמלות
אולימפיאדה אלופה אולימפיאדה אלופה
אתונה 2004 פול האם (ארה"ב) לוס אנג'לס 1984 קוז'י גושיקן (יפן)
סידני 2000 אלכסיי נמוב (רוסיה) מוסקבה 1980 אלכסנדר דיטאיין (ברה"מ)
אטלנטה 1996 לי שיאושנג (סין) מונטריאול 1976 ניקולאי אנדריאנוב (ברה"מ)
ברצלונה 1992 ויטלי שרבו (חבר העמים) מינכן 1972 סוואו קאטו (יפן)
סיאול 1988 ולדימיר ארטמוב (ברה"מ) מקסיקו סיטי 1968 סוואו קאטו (יפן)

 

אחד משיאי תחרויות ההתעמלות במינכן 1972 היה תרגיל המתח המדהים של מיטסואו צוקהארה, תרגיל שהותיר את הצופים פעורי פה וזיכה את צוקאהרה במדליית זהב. לאחר האולימפיאדה אימצו מתעמלים אחרים את התרגיל בשלמותו או אלמנטים ממנו, ועד היום קרוי התרגיל על שמו. במשחקי מונטריאול 1976 שב צוקאהרה וזכה במדליית זהב על תרגיל המתח.


נדיה קומאנצ'י. המושלמת הראשונה (צילום: איי פי)

 

הלוח הראה 1, קומאנצ'י חגגה 10 

אולימפיאדת מונטריאול עמדה בסימן התעמלות הנשים. לצד אולגה קורבוט מברית המועצות בלטה המתעמלת הרומנייה נדיה קומאנצ'י, שעשתה את מה שאף מתעמל או מתעמלת לא עשו לפניה באולימפיאדות: היא הייתה הראשונה שקיבלה ציון 10, ולא פעם אחת כי אם שבע פעמים בתחרויות על המכשירים השונים. לוח התוצאות באולם לא היה מוכן ל-10.000 ההיסטורי, ולכן הראה את הציון 1.000.

 

בין הגברים בלט סאוואו קאטו מיפן. במונטריאול, האולימפיאדה האחרונה שבה השתתף, זכה קאטו במדליית כסף בקרב-רב ובמדליית זהב על תרגיל המקבילים. מאזן המדליות שלו בשלוש האולימפיאדות שבהן נטל חלק: שמונה זהב, שלוש כסף ומדליית ארד. במשחקי מוסקבה בלט הסובייטי אלכסנדר דיטיאטין, שהיה לספורטאי הראשון שזכה באולימפיאדה אחת בשמונה מדליות (שלוש מזהב, ארבע מכסף ואחת מארד). הוא גם היה למתעמל הראשון שקיבל ציון 10 באולימפיאדה; הציון ניתן לו על תרגיל בסוס הקפיצות.


האלופות בתחרות הקבוצתית ב-2004. הורעבו? (צילום: איי פי)

 

במשחקי לוס-אנג'לס 1984 הדהימה נבחרת המתעמלים האמריקנית וזכתה לראשונה במדליית זהב קבוצתית. החל באולימפיאדה זו המשיך (לאחר הצלחותיה של קומאנצ'י) תור הזהב של המתעמלות הרומניות, שעמן נמנו יקתרינה סאבו ודניאלה סיליבאש, ארבע שנים מאוחר יותר. בלוס-אנג'לס ניצלו האמריקאים את היעדרותה של ברית המועצות, אך זו האחרונה שבה לשלוט במשחקי סיאול 1988. הדומיננטיות של מתעמלי ברית המועצות לשעבר הופגנה גם במשחקי ברצלונה 1992. המנצח הגדול ביותר היה ויטאלי שרבו, והוא זכה בשש מדליות זהב.
10 האלופות האחרונות בקרב רב בהתעמלות נשים

10 האלופות האחרונות בקרב רב בהתעמלות נשים
אולימפיאדה אלופה אולימפיאדה אלופה
אתונה 2004 קרלי פטרסון (ארה"ב) לוס אנג'לס 1984 מארי לו רטון (ארה"ב)
סידני 2000 סימון אמנאר (רומניה) מוסקבה 1980 ילנה דוידובה(ברה"מ)
אטלנטה 1996 ליליה פודקופייבה (אוקראינה) מונטריאול 1976 נדיה קומאנצ'י (רומניה)
ברצלונה 1992 טטיאנה גוצו (חבר העמים) מינכן 1972 לודמילה טוריצ'בה (ברה"מ)
סיאול 1988 ילנה שושונובה (ברה"מ) מקסיקו סיטי 1968 ורה צ'סלבסקה (צ'כוסלובקיה)

 

המתעמלת המסוממת 

התחרות בסידני 2000 תיזכר בעיקר בגלל סיפורה העצוב של המתעמלת הרומנייה אנדראה רדוצ'אן. זמן קצר אחרי זכייתה בתחרות היוקרתית של הקרב-רב, התברר כי בגופה של רדוצ'אן התגלו שרידי חומרים אסורים. למרות מחאות קשות של המשלחת הרומנית, שטענו שמדובר בחומרים המצויים בכדורים נגד הצטננות, הוחלט לשלול מרדוצ'אן את מדליית הזהב. הייתה זו הפעם הראשונה בהיסטוריה האולימפית של ההתעמלות שבה מתעמלת נאלצת לוותר על מדליה עקב שימוש בסמים או בתמריצים אסורים.


דייגו היפוליטו הברזילאי, אלוף העולם בתרגיל הקרקע (צילום: איי פי)

 

גם באתונה 2004 לא חסרו שערוריות. האמריקאי פול האם זכה בקרב רב, אבל רק אחרי שהערעור של הדרום קוריאני יאנג טיי יונג נדחה. בת ארצו של האם, קרלי פטרסון, זכתה בקרב רב לנשים, באולימפיאדה בה הרומניות חזרו לשלוט (שלוש מדליות זהב במכשירים השונים וזהב קבוצתי). סווטלנה קורקינה הרוסייה, מהמתעמלות הגדולות בעשור האחרון, הוסיפה ארד בקרב-רב ובקבוצתי לחמש המדליות שזכתה באטלנטה וסידני.

 

הניקוד שונה, אף אחד כבר לא מושלם 

במהלך השנים ידע ענף ההתעמלות עליות ומורדות. שיפוטם הסובייקטיבי של שישה שופטים היווה מכשול קשה בקביעתם של קריטריונים חד-משמעיים למתן ציונים.

לאחר שהחלה אינפלציה בקבלת הציון המקסימלי 10 בתחרויות האולימפיות והעולמיות השונות, הוחלט להחמיר את השיפוט ולמעט במתן ציון זה.

 

בבייג'ינג אף אחד לבטח לא יקבל ציון 10, ולא בגלל שכבר אין תרגילים מושלמים. בעקבות הביקורת שונתה שיטת הניקוד, וכעת ציון 16 ומעלה נחשב למצוין. מלבד זאת, תחרויות ההתעמלות לנשים החלה בהדרגה לאבד פופולריות, וזאת כתוצאה מפרסומים על שיטות האימון האכזריות הכוללות משמעת קשה והרעבה.


אלכס שטילוב על הסוס. מצטיין דווקא על הקרקע (צילום: איי אף פי)

 

אלכס שטילוב, שעלה באליפות העולם האחרונה לגמר תרגיל הקרקע, ינסה להיות בבייג'ינג לישראלי הראשון שזוכה במדליה בהתעמלות. פאבל גופמן עשה באתונה היסטוריה, כשהיה לראשון מארץ הקודש שמעפיל לגמר הקרב-רב.

 

השתתף בהכנת הכתבה: שגיא אלבז


פורסם לראשונה 29/06/2008 18:51

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
פול האם על הסוס, באתונה
צילום: איי פי
מומלצים