שתף קטע נבחר

האם אל גור יהיה חתן פרס נובל לשלום?

לנוכח החשיבות העולמית שלה זוכה סוגיית התחממות כדור הארץ השנה, מעריכים מומחים כי הזוכה בפרס נובל לשלום יהיה השנה פעיל סביבתי - וייתכן שיהיה זה אל גור בעצמו, מי שנתפס בעולם כאיש שעורר את תשומת הלב הבינלאומית לנושא. עם זאת, מדובר בבורסת הימורים בלבד - ועדת הפרס שומרת בסוד את שמות המועמדים ותחשוף את הזוכה ביום שישי הקרוב

אל גור, לשעבר סגן נשיא ארצות הברית, ופעילים אחרים למען הסביבה עומדים בראש רשימת השמות למועמדים המובילים לזכות השנה בפרס נובל לשלום - פרס שעד לפני שנים לא רבות, הוענק רק למדינאים, פעילי שלום ופעילי זכויות אדם. על פי הערכות, אם יוענק הפרס לפעיל סביבה - יחזק הצעד את הקשר בין שלום עולמי לשלום עם הסביבה.

 

הזוכה בפרס המכובד - שיגרוף סכום נאה של 1.5 מיליון דולר - יוכרז בבירה הנורווגית אוסלו ביום שישי הקרוב, 15 באוקטובר. 181 שמות הוגשו השנה לוועדת הפרס, המונה חמישה חברים בלבד. עם זאת, שמות המועמדים שהגיעו לתקשורת לא בהכרח מעידים על כך שסיכויהם גבוהים. למעשה, הוועדה פועלת תחת מעטה כבד של חשאיות, אינה מפרסמת את שמותיהם של המועמדים שהוגשו אליה, וגם לא נוקבת בשמות המועמדים שנתפסים בעיני חברי הוועדה כמובילים.

 

שני חברי פרלמנט נורווגים הגישו לוועדת הפרס את אל גור ואת הפעילה הסביבתית הקנדית שילה ווט-קלוטייה. גור כידוע עורר את המודעות העולמית לסוגית התחממות כדור הארץ באמצעות ספרו שעובד לסרט תיעודי, "האמת המטרידה"; עבודתה של ווט-קלוטייה שפכה אור על האופן שבו משפיעה התחממות כדור הארץ על תושבי אזורי הקוטב. "אני חושב שהם עשויים לזכות השנה" אמר שטיין טונסון, העומד בראש המכון הבינלאומי לשלום של אוסלו, שלו ניסיון רב בחיזוי הזוכים בפרס. "נראה לי שהענקת הפרס לשני צפון אמריקנים - האחד פעיל המייצג את המאבק נגד התחממות גלובלית והשנייה נציגת נפגעי ההתחממות - תקסם מאוד לוועדת הפרס", הוסיף.

 

גם יאן אגלנד, העומד בראש המכון הנורווגי ליחסים בינלאומיים, הסכים כי ועדת הפרס תוכל ליצור בכך קשר בין שלום לבין ההגנה על הסביבה. "אני סבור שסוגיית התחממות כדור הארץ תעלה בשלב מסוים ותשתקף גם בפרס", אמר אגלנד לעיתונאים בשבוע שעבר. "כבר עכשיו ישנן מלחמות המתנהלות על רקע שינויי אקלים באפריקה", הוסיף.

 

בשנים האחרונות, נטתה ועדת הפרס להתרחק מתחומים "מסורתיים" של השכנת שלום וזכויות אדם. ב-2004, זכתה בפרס פעילת הסביבה הקנייתית ווגארי מאתי, על פעילותה לעידוד נטיעת עצים על ידי נשים באפריקה. בשנה שעברה, הוענק הפרס לכלכלן איש בנגלדש מוחמד יונוס, שהבנק שאותו ייסד, "בנק גראמין", העניק הלוואות זעירות כדי לנסות ולחלץ מיליוני תושבים - בעיקר נשים - ממעגל העוני.

 

לדברי טונסון, מועמדים נוספים בעלי סיכוי הינם נשיא פינלנד לשעבר מארטי אהטיסארי, ששמו מועלה מדי שנה בזכות פעילותו הנמרצת להשכנת שלום בחבל אצ'ה שבאינדונזיה ובאזורי עימות אחרים בעולם; הנזיר הווייטנאמי טיץ' קוואנג דו, על פעילותו למען הדמוקרטיה; רבייה קאדיר, שפועלת למען זכויותיו של המיעוט האויגורי בסין; ועורכת הדין הרוסייה לידיה יוסופובה, שנלחמה למען נפגעי המלחמה בצ'צ'ניה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גור. עורר מודעות
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
אהטיסארי. שמו מועלה מדי שנה
צילום: איי אף פי
צילום: איי אף פי
קאדיר. פועלת למען המיעוט האויגורי בסין
צילום: איי אף פי
מומלצים