שתף קטע נבחר
צילום: יורם שפירר

"להכיר את הסודות של הטבע"

הצצה שבועית לעולמם של צלמי טבע ישראלים, והפעם: איציק מרום, ביולוג וצלם טבע מנתניה המצלם יונקים, דורסים וחרקים בישראל ובעולם. "אני מעניק לחרק קטן ולדורס גדול את הכבוד המגיע להם ולא אפגע בהם בשביל תמונה יפה ככל שתהיה". הוא אומר. "מבחינתי, לגלות בעל חיים בריא וכשיר זה ניצחון. אם הצלחתי לתעד אותו בדרך, זה בונוס"

"המפגש עם בעלי חיים בטבע הוא מזון רוחני שאין לו תחליף, ומבחינתי רגע נדיר עם דורס או נמלה מרגש אותי באותה מידה". כך אומר איציק מרום (45), ביולוג, הרפתקן וצלם טבע המתגורר בנתניה. "הצילום מאחד את האהבות הגדולות שלי - תיעוד וחקר בעלי חיים, טיולים ואהבת הטבע".
 
מאז ילדותו בקריית-גת גילה מרום אהבה עזה לטבע ולבעלי החיים. "בימים ההם חבל לכיש היה פרוש לרגליי ויצאתי לחקור אותו לבדי, דרך הרגליים. שם החלה ההיכרות שלי עם בעלי החיים, עם המנהגים ואורח החיים שלהם", מספר מרום. "למזלי, באזור קריית-גת עובר נתיב נדידה של דורסים. ביליתי שעות רבות בשכיבה על הגב ביער המלאכים, וצפיתי בדורסים שחלפו מעליי".
 
מול עדשת המצלמה של מרום חלפו מאז מאות דורסים וציפורים, בישראל ובחו"ל, בטבע הפתוח ובתנאי שבי. "אני מאמין שבעלי חיים נדירים המוצגים בשבי ללא גדרות או סורגים, מאפשרים לאדם מן היישוב לראותם מקרוב. כשעיט עצום מסתכל לך בעיניים, אתה נמס ומבין שהגיע הזמן לשמור עליו בחיים בסביבת המחייה הטבעית שלו", הוא מוסיף.
 
"לפני כשש שנים צילמתי בחבל לכיש ולפתע נחת לידי חיוויאי במרחק של שניים שלושה מטר. בתחילה חשבתי שהוא פצוע, אך מסתבר שהוא פרח מהקן ועדיין לא היה מסוגל לעוף. ההורים שלו החלו לקרוא לו ועפו ממש מעל הראש שלי, הספקתי לצלם שתיים שלוש תמונות מהמפגש, לפני שברחתי משם כל עוד רוחי כדי לא לגרום לדורס הצעיר טראומה מאדם עם מצלמה".  
 
צילום: איציק מרום

 

לצפייה בגלריית הציפורים

 
בתקופת התבגרותו, זכוכית מגדלת ומשקפת העניקו למרום כרטיס כניסה אינטימי לעולמם של בעלי החיים. בתקופת לימודי הביולוגיה שלו באוניברסיטת בן גוריון בבאר-שבע, הוא החל לעסוק בצילום חובבני, במטרה לתעד חרקים ובעלי חיים למטרות זיהוי. בשנת 1993, במקביל לעבודתו בתחום הביולוגיה, הוא שיכלל את מיומנויות הצילום. במרוצת השנים המצלמה הפכה לחלק בלתי נפרד ממנו, והיא העניקה לו את הכלים והסבלנות להתמודד גם עם בעלי חיים קטנים יותר.
 
 

אחת החוויות המסעירות שחווה מרום היתה עם מאות צרעות מזרחיות. "זה קצת מסוכן להסתובב ליד קן של צרעות, ולמרות שחטפתי פה ושם מספר עקיצות, הכאב היה שווה כדי לצלם דבור צעיר שעמד לצאת מהקן אל חייו הבוגרים", הוא נזכר. "אני נותן לחרק קטן ולחיה גדולה את הכבוד המגיע להם, ולא פוגע בהם בשביל תמונה - יפה ככל שתהיה. זה חוק בל יעבור בסימביוזיה עם הטבע".

 

צילום: איציק מרום

 

לצפייה בגלריית החרקים

 

מרום צילם שנים רבות בפילם, וכיום מצלם במצלמות דיגיטליות, אך הוא עדיין שומר חיבה רבה לאמנות הצילום המסורתית שהולכת ונעלמת מהעולם. "הצילום בפילם מחייב אותך ללמוד צילום, לחקור זוויות, תאורה וקומפוזיציות כדי לתפוס את הרגע. אני משתדל עדיין לצלם בפילם כדי לשמור על כושר. לעידן הטכנולוגי יש יתרונות בכך שאפשר לתקן את הצילום בשטח ואין מגבלה על כמות התמונות, אבל לפעמים יש לי הרגשה שזה גורם לצלם לאבד את היכולת לחשוב, ולצלם כמו במסעדת מזון מהיר - טכני, קר וקל ללעיסה".

 

למרות הפיתוי, מרום לא אץ לרכוש עדשות צילום מפלצתיות והחליט להתמקצע עד תום בציוד הקיים ברשותו. "רק כך אני יכול לסמוך עליו ולדעת מה יש לי לצפות ממנו", הוא אומר. "צילום זו אמנות ולמרות שאני אוהב לצלם אנשים ונופים, המפגש עם בעלי החיים הוא נדיר ומיוחד, וממקד אותך ביופי של היצורים המושלמים".

 

מרום סבור כי כיום, בעלי החיים הבריאים יותר נמנעים ממפגשים עם בני אדם וברוב המקרים דווקא הציפור בעלת הכנף השבורה או הזאב הרעב חושפים את עצמם אלינו. "מבחינתי, לגלות בעל חיים בריא וכשיר זה ניצחון, ואם הצלחתי לתעד אותו בדרך - זה בונוס"

 

צילום: איציק מרום

 

לצפייה בגלריית היונקים

 

את אהבתו לנופים וטיולים מימש מרום בהוצאת ספר צילומים משותף עם אייל שפירא ("טיולי לילה"), המתמקד בסקירת טיולי לילה שונים בישראל. בין כתיבת מאמרים ועדכון שוטף של אתרו האישי במאות תמונות, הוא מוצא גם זמן לטייל עם המשפחה. "החלום שלי הוא להמשיך להגיע למקומות נפלאים בעולם כדי לממש את האהבה לצילום. עד כה המצלמה הובילה אותי למקומות מדהימים, ואני פשוט זורם אחריה ומגלה עולם חדש", הוא מסכם. "אני מקווה שבעזרת הצילומים אוכל לחשוף אנשים רבים ככל האפשר לבעלי החיים הרבים שחיים כאן לצידנו, בתקווה כי זה יעזור לשמור עליהם גם לדורות הבאים".

 

  • רוצים שגם התמונות שלכם יככבו במדור? כיתבו אלינו

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוקר ומתעד. מרום
סוד הפרטים הקטנים
מתמקד ביופי של בעלי החיים
צילום: משה באב"ד
מומלצים