שתף קטע נבחר

איך עיוורים גולשים באינטרנט?

כולנו מתייחסים לחוש הראייה כאל מובן מאליו, אולם ישנם רבים בקרבנו שאינם מסוגלים לחוות את חדוות הראייה. לקויי ראיה ועיוורים נאבקים יום יום במטרה בביצוע מטלות שלאנשים רואים הן פשוטות אך עבור העיוור הן בלתי אפשריות ללא עזרה של מגוון פתרונות טכנולוגיים

* מכת חושך: ויאמר ה' אל משה: נטה ידך על השמים ויהי חושך על ארץ מצרים, וימש חושך. (שמות י', כ"א)

 

מבקרים במוזיאון הילדים בחולון התנסו בחוויה מיוחדת ומרשימה במיוחד. המיצג "דיאלוג בחשכה", הוא כלי נדיר לאנשים רואים להתנסות בחווית העיוורון. מדריכים עיוורים מובילים את המבקרים בחללים שונים שכולם חשוכים. תארו לעצמכם את התחושות כשאתם עוברים בפארק, רחוב, שוק או בית קפה. לכאורה חוויה רגילה ויומיומית. עכשיו נסו לתאר את אותה חוויה כשאינכם רואים דבר.

 

ללכת בעלטה מוחלטת

במשך השעה בה עברתי מסביבה לסביבה בעלטה מוחלטת, חשתי את חושי האחרים נדרכים ונכנסים לפעולה. כפיצוי על העדר האור, נאלצתי לגשש את דרכי על ידי האזנה קפדנית לקולו של מדריך הקבוצה וזיהוי קולות הרקע. קלטתי את קרבתם של חברי לקבוצה על פי ריחות מי הגילוח, הבושם, השמפו, או מסטיק המנטה שבפיהם, שלא להזכיר ריחות אחרים שהוגברו על ידי היעדר החוש המרכזי שלנו.

 

כך, כשידי האחת אוחזת במקל הנחיה, כמו טובע הנאחז בקרש הצלה, וידי השנייה מושטת לפנים כמו מחוש של חרק, ניסיתי לזהות מכשולים או קירות. על ידי ליטוף ומגע קל הבחנתי בין עץ למתכת, מלפפון או חציל.

 

לאחר כשעה של עיוורון זמני, התחלתי להסתגל למצב, ובטחוני האישי החל לחזור אלי. יכולתי לצעוד קדימה ביתר קלות והתחלתי ללמוד לסמוך על חושי האחרים. בהדרגה התחלתי לראות צללים עמומים וככל שהתקדמתי במבוך הבנתי שאני מתקדמת אל עבר האור.

 

דפיקות לב של התרגשות אחזו בי ככל שהצללים הפכו ברורים יותר והצללים לבשו צורה מוכרת וניתנת לזיהוי. בחדר ההסתגלות האפלולי כשאישוני החלו להתכווץ, הבנתי מחדש את משמעות הפסוק "ויהי אור". הפעם לא "אור" כביטוי רוחני לטוב, מוסרי או בר-תקווה, אלא ממש הבנתי את האור הפיזי על עצמי ובשרי.

 

טכנולוגיה לעיוורים וכבדי ראיה

בחדר ההסתגלות פגשתי עזרים שונים שנועדו לסייע לכבדי הראייה והעיוורים לחוות את העולם סביבם. משם ועד הפגישה המרגשת עם ירון ליבוביץ במרכז לעיוור הדרך כבר הייתה ברורה. כל התחום הטכנולוגי העומד לרשות האדם המוגבל בראייתו לוט בערפל מבחינת האדם הרואה.

 

הפעולות הפשוטות שכל אחד מאיתנו תופס כמובנות מאליהן הן משימות מורכבות ומסובכות לאדם לקוי ראיה. ירון, כפי שאני התרשמתי, הוא האיש האמון על כל האספקטים הממוחשבים במרכז לעיוור בתל אביב. הוא מנהל הרשת המשוטט באינטרנט ותר אחר גאדג'טים בעולם, המיועדים לעיוורים או כאלה שלא תוכננו במקור לעיוורים, אך ניתנים להסבה לצרכים המיוחדים שלהם ושל כבדי הראיה. הוא מדריך לשימושי מחשב ולשימוש בעזרים השונים העומדים לרשות העיוורים.

 

שימוש בחיווי קולי כפיצוי על לקויי ראיה

כדי לאפשר לעיוורים וללקויי ראייה להתגבר על מגבלותיהם ולהשתמש בכלים טכנולוגיים מודרניים כגון אינטרנט או טלפון נייד נוקטים באסטרטגיות שעיקרן:

 

"חיווי קולי"- דיבור המושמע ומתאר בכל רגע נתון את המתרחש במכשיר ואת מיקומו של הסמן. כך מתאפשר לעיוור לחוות את פעולותיו תוך כדי שמיעה. למכשירים מוסיפים 'תוכנות נגישות' מדברות. הגדרות, מינוחים ומושגים נשמרים בקביעות. כך למשל, לא תשמע פעם המילה כפתור ופעם המילה לחצן לאותו עצם.

 

העיקרון הראשון והבסיסי שלומד העיוור כדי שיוכל להתמצא במכשירים הדיגיטליים, ולהבין את הממשקים, הוא את מבנה 'הסייר' של Windows. הסייר בנוי כמבנה מדורג בו התיקיות נמצאות זו בתוך זו. אותו מבנה היררכי המגדיר את היחסים בין התיקיות בקרבת הורים ובנים, או בקרבת אחים הנמצאים באותה תיקיית אם.

 

העיוור, מנווט את פעולותיו בתפריטי המכשירים על פי עקרון זה, כשהוא מלווה בחיווי קולי המגדיר לו היכן הוא נמצא, ומסייע לו למקם עצמו בתרשים המופשט הנמצא בדמיונו.

 

צג ברייל

כתב הברייל, אותו כתב בליטות המאפשר לקרוא על ידי מישוש, הולך ויוצא משימוש. עיוורים מבוגרים יותר רגילים אליו, אולם הדורות הצעירים נהנים מטכנולוגיה מתקדמת המאפשרת להסתדר בלעדיו. כיום משולבים ילדים עיוורים וחרשים בכיתות רגילות. בעזרת סייעות ומכשור הולם הם יכולים להישאר בסביבה נורמלית ולא להתנתק מסביבתם הטבעית.

 

לאלה הקוראים כתב ברייל יש גם אפשרות לקבל פלט מהמחשב 'לצג ברייל' מיוחד. זהו סרגל חורים שאותיות הברייל עולות ויורדות בו בהתאם לכתוב.

 

יש צגים נייחים של 40 עד 80 תווים, ויש צגים ניידים המתחברים למחשב נייד, הנראים כסרגלים קצרים של 20 או 40 תווים. בכל מקרה, חוש המישוש מספק מידע לעיוור במכשירים ובעזרים, הן בצורות השונות של הבליטות שעל הכפתורים, והן על ידי הבחנה במיקום כל כפתור ביחס לכפתורים אחרים.

 

לגלוש בעיניים עצומות

מערכת Windows בנויה כך שניתן לעבוד בה ללא עכבר כלל. הניווט במחשב יכול להיעשות באמצעות המקלדת בקיצורי מקשים שונים, כך שלא נדרשת שום התאמת ניווט עבור מי שאינו רואה. את המקלדת לומד העיוור על פי החלוקה לאזורים, ומקליד הקלדה עיוורת (טוב, אם לא הוא אז מי?). עזרי הנגישות השונים הן תוכנות המותקנות על מערכת ההפעלה. לארץ מייבאים שתי תוכנות, 4.5 Virgo ו- Jaws for Windows שתיהן מתפקדות כמפענחות מסך ומוציאות גם פלט לצגי הברייל.

 

בשל הצורך במנוע דובר עברית נעשתה עבודה מורפולוגית מקצועית ומדוקדקת, שנדרשה להתגבר על בעיות ייחודיות הקיימות רק בשפה העברית. למשל, מילים הנכתבות באופן זהה אך נקראות שונה בהתאם להקשר. בסופו של תהליך פיתחו "קולן" טוב הנשמע כשפה טבעית. אולם, אליה וקוץ בה, הוא סגור ואינו ניתן להתאמה לציוד ואביזרים נוספים.

 

תאימות לתקנים

כדי שתוכנות הנגישות תוכלנה לתת מענה הולם למשתמשים, על היישומים השונים להיות מתוכנתים על פי תקנים בינלאומיים לנגישות. היום תוכנות רבות מאפשרות נגישות מלאה רק למערכת ההפעלה וחבילת ה-Office של Microsoft.

 

תוכנות צד שלישי רבות לא תוכנתו על פי סטנדרטים בינלאומיים אלה, הנקראים W3C ואינן זמינות לעיוורים. זו ההזדמנות לקרוא למתכנתים ולבוני אתרים לעבוד לפי סטנדרטים אלה כדי להתחשב בפלח אוכלוסיה חשוב זה.

 

תוכנת הדיבור מקבלת מכרטיס המסך את המידע שעליה לקרוא, מזהה את השפה (עברית או אנגלית) ומפעילה מנוע דיבור בהתאם. המשתמש יכול להתאים את ההגדרות האישיות על פי צרכיו ולבחור אם ברצונו שיקראו גם סימני הפיסוק או אם לאו, את קצב ההקראה וכד'.

 

תוכנת Virgo פותחת לכל דף באינטרנט את ה-WebFormator השואב את המידע מקוד המקור ומפשט אותו עבור תוכנת הנגישה. כך העצמים על המסך מתוארים מילולית ברשימה המאפשרת ניווט ובחירה מתוכה.

 

Virgo בעזרתה של תוכנת Ligatura הישראלית, מאפשרת להמיר מסמך מודפס, כמו כתבות בעיתון, חשבונות או ניירת אחרת, על ידי סריקה ופיענוח OCR (זיהוי מלל ממוחשב) למלל שהמחשב מזהה בו את הגופנים והתוכנה יכולה לקרוא.

 

לעשות פיל מעכבר - עזרי הגדלה משוכללים

כבדי הראיה מסתייעים במבחר זכוכיות מגדלת דיגיטליות, המאפשרות להגדיל כל עצם, כתב או תמונה בזום אדיר. הכלי מאפשר להתאים את הצבעים והניגודיות לנוחיות הצפייה.

 

'גלילאו' הוא יישום נוסף של Virgo המאפשר הגדלה של המסך. תוכנה ייעודית נוספת המגדילה את תוכן המסך נקראת Zoom Text. משתמשי Windows כבדי ראייה וכאלה המעוניינים בהגדלת תצוגה יכולים להוריד תוכנת זכוכית מגדלת,מאתר המרכז לעיוור.

 

צילום: זמן דיגיטלי

תהליך המזעור שעובר על מחשבים שולחניים, מחשבים ניידים ומחשבי כף יד עובר גם על זכוכיות המגדלת הנקראות טמ"ס - טלוויזיות במעגל סגור. הטמ"ס השולחני מאפשר לקרוא עיתון, ספר או כל מסמך אחר.

 

הטמ"ס הנייד מאפשר שתי שיטות צפייה. במצב ישיבה המכשיר מגדיל את הכתב והתמונות הנמצאות מתחתיו, ובמצב עמידה המכשיר מגדיל את מה שנמצא לפניו ומאפשר לכותב או לחותם לראות את כתב ידו.

 

טמ"ס כף היד הוא ציוד חובה בתיקו של כבד הראיה. הוא מאפשר להגדיל הכול, החל במחירים על המדפים בסופרמרקט, מלל זעיר המורה על תכולת מוצרים, האותיות הקטנות בחוזים וכדומה. טמ"ס כף היד יכול לשמש גם כמשקפת ולהגדיל מראות רחוקים. יתרונו הדיגיטלי על פני זכוכית מגדלת ומשקפת רגילה היא האפשרות לשמור תמונות.

 

אבא סיפור - מקריאי ספרים

העיוור נעזר 'במקריאי ספרים'. אלה נגנים המשמיעים ספרים מוקלטים, בהם מותקנת 'תוכנת נגישות' המספקת חיווי קולי להדרכת השימוש במכשיר. בנתניה שוכנת ספריה מרכזית בה תקליטורי Mp3 של ספרי קריאה, ספרים מדעיים, ספרי הגות ועוד.

 

נגן ה-Victor Reader, קורא ספרים וגם מקליט לכרטיס הזיכרון. המשתמש יוצר תתי-תיקיות קוליות המדמות תפריט, הבנוי על עקרון העץ ההיררכי של סייר החלונות. המכשיר מאד מומלץ לסטודנטים שיכולים באמצעותו להקליט הרצאות ואף להדגיש קטעים על ידי הוספת סימניות עם הערות על פס הקול. המכשיר מתחבר למחשב והקבצים ניתנים לגיבוי תוך שמירה על סדרן ההיררכי המקורי.

 

הנגן הקטן של חברת Bones השוויצרית המכונה Milestone, משמש כרשמקול, וכנגן Mp3. הנ"ל בעל יתרונות רבים, הן בשל הנדסת האנוש המדהימה בעיצובו, המתחשבת בכל צרכי העיוור והן בשל התוספת הנקראת .Speak Out המשתמשת בטכנולוגית מדבקות (Radio Frequency Identifier) שבכל אחת גביש היוצר תדר רדיו ייחודי.

 

כך ניתן להקליט לכל מדבקה את שם החפץ עליו היא מודבקת. השימוש הנפוץ הוא לדיסקים של מוסיקה, שאינם ניתנים לזיהוי ביניהם. כך, על כל דיסק מודבקת מדבקה ייחודית. כשמכשיר ה-Milestone מתקרב אליה, הוא מזהה את התדר ומשמיע את שם הדיסק. כך יכול העיוור לקטלג את ספריית הדיסקים שלו. המכשיר מסתנכרן עם המחשב לצורך גיבוי, ובמידה והוא אובד, מכשיר Milestone אחר יזהה את כל המדבקות.

 

ניתן להוסיף לנגני שמע שעוצבו לשימוש הקהל הרחב 'תוכנות נגישות'. נבחרים נגנים בהם מראש יש יתרונות המתאימים לעיוורים, כמו נפח זיכרון גדול או מערכת לחצנים נוחה למישוש. באמצעות תוכנת 'הקוד הפתוח' Rock Box, מתכנתים ומתאימים את החיווי הקולי למכשיר.

 

מחשב כף יד וטלפונים

מחשב כף יד סטנדרטי של Dell X51 המאפשר עבודה מלאה מול תוכנת הדואר Outlook, ומול נגן ה-Media Player למטרת האזנה לספרים ושירים. הקלטת הודעות אישיות ושליפתן. בקרוב תתאפשר גם גלישה מלאה באתרי אינטרנט. נכון להיום אין אפשרות להשתמש במכשיר זה לשם ניווט לוויני מונחה (GPS) בישראל, בחו"ל דווקא כן.

 

למחשב כף יד זה הוסיפו פנל מיוחד עבור עיוורים שאינם יכולים לעשות שימוש בעט ובמסך המגע. על מסך המגע מתלבש לוח לחיצים, המתפקדים במקום העט. כך גם האדם הרואה יכול להסיר את לוח הלחיצים ולהשתמש במכשיר.

 

למכשירי טלפון ניידים מתקינים תוכנות נגישות כמו Mobile Speak או Talks והן מאפשרות שימוש בכל אפשרויות המכשיר, כולל במצלמה.

 

מכשירים מדברים

לאחר שהתמקדנו במכשור דיגיטלי, הציג בפני ירון שלל אמצעי עזר המותאמים לעיוורים וכבדי ראיה. שעונים המכריזים בקול את השעה, שעונים הנפתחים למישוש המחוגים. מכשיר לשקילת מזון ובני-אדם, מד חום ומד לחץ דם, מטר, פלס, מחזיק מפתחות, כולם מדברים.

 

עשה רושם במיוחד מכשיר המצפצף כשהמים החמים מגיעים לסף כוס הקפה וכשהחלב מגיע הצפצוף משתנה. שרות שיחה מזוהה של בזק מספק מכשיר המודיע מי מתקשר במקום המידע על הצג.

 

לא הסגרתי את התלהבותי מהטבעות השומרות על זוגות הגרביים ביחד. כשהעיוור מסיר אותן ומשליך לכביסה הן שומרות על הזוג ביחד, בביתנו טבעות אלו מאד נחוצות כדי למנוע את התופעה הידועה שבה גרב אחת תמיד נוטשת אותנו לנדוד לארץ הגרביים האבודות.

 

לסיום הראה לי מכשיר המזהה צבע שמופנה כלפיו ומודיע עליו. כך, העיוור המסתובב בעולם של רואים יכול להתאים את צבע בגדיו.

 

להגיבר מודעות ונגישות

לסיכום, הגילוי המרכזי והמרגש שעמד בפגישה עם טכנולוגיה העומדת בשרות מגבלת העיוורון הוא שעיוורים גולשים באינטרנט. במאמץ קטן וחד-פעמי יכול כל מתכנת ובונה אתרים לאפשר לעיוורים נגישות לרוב החלקים אשר באתרו, ובכך להרחיב את קהל לקוחותיו. קל הרבה יותר לתכנת נגישות כזו באתר בזמן הקמתו לעומת התאמת אתר קיים, אשר בבנייתו לא נלקחו בחשבון אוכלוסיות מוגבלות.

 

תרבות השיתוף של תקופתנו עדיין לא חלחלה לתחום 'תוכנות הנגישות'. תחום מנועי הדיבור בעברית נמכרים במחיר יקר ומתוכנתים כך שאינם מאפשרים להתאים אותם למכשור סטנדרטי עבור העיוור. עקב כך נמנעים שפע פיתוחים שמטרתם לאפשר לעיוורים לחוות את העולם במלואו.

 

תודה רבה ליונתן גבע על השיתוף בהתנסויותיו.

 

כתבה: אירית מילוא. פורסם במגזין "זמן דיגיטלי". לעשיית מנוי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עזרים טכנולוגיים לעיוורים
צילום: זמן דיגיטלי
מומלצים