שתף קטע נבחר

זירת הקניות

אורגני רדיקלי: לדשן עם שתן

מדענים מפינלנד טוענים כי מצאו חומר דישון טבעי, זמין, זול ונטול רעלים, שמסייע לגדל כרובים בריאים, טעימים וחסונים: שתן אנושי. מחקר השוואתי גילה שהשתן היה חומר הדשן הטוב ביותר ולא השפיע על מרכיבי התזונה או הטעם של הכרוב

מזון אורגני - כזה שלא גדל בסיוע של חומרים כימיים - כבר אינו רק טרנד. שוחרי סביבה ותזונה מתחשבת משתדלים לצרוך רק ירקות ופירות שבגידולם סייעו רק דשנים וחומר הדברה טבעיים, ושלא הזרימו לאדמה חומרים מזיקים ורעילים.

 

אבל מתברר ששימוש בחומרים מן הטבע כמו שום ותמציות צמחים הוא רק השלב הראשון. מדענים בפינלנד דיווחו לאחרונה שהצליחו למצוא חומר דישון זמין, זול ואורגני לגמרי: שתן אנושי.

 

המדענים טוענים שדישנו גידולי כרוב בשתן וקצרו הצלחה מרובה. הם אספו את השתן מבתים פרטיים והשתמשו בו לדשן את גידולי הכרוב שלהם. בשלב הבא הם השוו את הגידולים לכרוב שגדל ללא שימוש בדשן כלל, ולכרוב שגדל בסיוע דשן סטנדרטי.

 

ההשוואה גילתה כי הכרוב שדושן בשתן היה הבריא והחסון ביותר משאר הכרובים, אולם מבחינת המרכיבים התזונתיים לא היה כל הבדל בין הכרובים. "המחקר שלנו מראה שניתן להשתמש בשתן אנושי כדשן לכרובים והדבר אינו מהווה כל סכנה היגיינית או אחרת, ואינה משאירה בכרוב שום טעם לוואי מורגש", כתבו המדענים.

 

אם מתעלמים לרגע מריפלקס ההקאה מתברר ששתן מבני אדם בריאים הוא כמעט סטרילי לחלוטין, ללא בקרטיות ונגיפים. הוא עשיר בחנקן וחומרי תזונה נוספים, ולדברי המדענים היה נפוץ מאוד בשימוש משחר ההיסטוריה. השימוש בשתן כדשן נדיר כיום, אך הוא מעורר תשומת לב בקרב חקלאים המעוניינים למצוא חומרי דישון אורגניים ולהימנע מכימיקלים סינתטיים.

 

על פי הדיווח באתר "סיינטיפיק דיילי", ממצאיהם המלאים של המדענים יפורסמו בסוף החודש בכתב עת לחקלאות וכימיית מזון.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ואם שותים בירה זה יוצא טעים יותר?
צילום: אמיר פלג
מומלצים