שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מה ייעשה למפעל שפועל ללא רשיון ומזהם?

תושבי פקיעין וכסרא וסמיע סובלים ממטרד ריח חריף שמקורו במפעל "טבעפוסט" לייצור קומפוסט במושב חוסן. הם טוענים שהמפעל לא עמד בדרישות המשרד להגנת הסביבה, ושבשל כך אף נשלל ממנו רישיון העסק, אך הוא ממשיך לעבוד ולזהם את האוויר באין מפריע. ההסבר לדבריהם נעוץ בקשריו הפוליטיים של הבעלים

מפעל לייצור קומפוסט לגידול פטריות במושב חוסן עומד במרכז מאבק ארוך של תושבי הסביבה, המתלוננים כי המפעל מפיץ ריחות רעים במיוחד. התושבים בפקיעין וכסרא וסמיע טוענים כי התלוננו פעמים רבות נגד מפעל "טבעפוסט", ושתלונותיהם אף זכו לגיבוי מצד הגורמים המקצועיים - אך המפעל ממשיך לפעול ולפלוט ריחות רעים. "מה שמקומם הוא שלמרות שאין לו רשיון עסק, הוא ממשיך לפעול ולזהם את הסביבה", אומר חלים מוהנא, מהנדס המועצה ותושב פקיעין, שמתגורר בסמוך למפעל.

 

מאבקם של התושבים עלה היום (ג') לדיון מהיר בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, לבקשתו של ח"כ חנא סויד (חד"ש). סויד יזם את הדיון לאחר שהוזמן על ידי התושבים לבקר במרכז התעסוקה בחוסן, ונוכח בעצמו במפגע הריח החזק במקום.

 

המפעל הועתק רק לאחרונה לחוסן ממקום מושבו הקודם, מעלות, בשל תלונות רבות מצד התושבים שם. בעל המפעל, רמו בן שושן, החליט להעביר את המפעל ממעלות לחוסן כדי שיעמוד לצד חברת "מרינה פטריות הגליל", שגם היא נמצאת בבעלותו.

 

אך לדברי מוהנא, כבר בשלב הגשת התוכניות בשנת 2005, הגישו תושבי האזור את התנגדויותיהם. "החברה לגידול פטריות פועלת שם בלי בעיה ולא גורמת אף נזק", הוא מבהיר. "אבל מפעל הקומפוסט הוא מפגע ריח בלתי-נסבל". ועם זאת, בישיבת הוועדה המחוזית בה נכח מוהנא נדחו התנגדויות התושבים, לאחר שבן שושן התחייב כי יתקין במקום מערכת שאיבה מתקדמת שתמנע את הזיהום.

 

לדברי רונית שרמייסטר, מעמותת "אזרחים למען איכות סביבה בגליל", לא רק שלא נעשה שימוש במערכת המובטחת, אלא גם הבטחותיו של בן שושן להקים מבנה סגור לחלוטין הופרו. "בפועל, המפעל הוקם בשטח פתוח והחל גורם למפגעי אוויר וריח קשים, במיוחד לתושבי חוסן, פקיעין, צוריאל וכסרא-סמיע", היא אומרת. בשל הפרת היתרי הבנייה, סורבה בקשתו של בן שושן לקבלת רשיון עסק על-ידי המשרד לאיכות הסביבה.   

 

כשהתברר כי המפעל עובד ללא רשיון עסק, ותלונות התושבים המשיכו לזרום, הוחלט במשרד להגנת הסביבה לערוך לבן שושן שימוע, שבסופו ניתנה לו ארכה בת שבועיים לתקן את הליקויים.

 

אנשי "אזרחים למען איכות סביבה בגליל" התרעמו על הריפיון בעמדת המשרד להגנת הסביבה. המשרד לא הפעיל את סמכויותיו על-פי החוק למניעת מפגעים ועל-פי חוק רישוי עסקים. סמכויות אלה כוללות סמכות להטיל קנס, לפתוח בהליך פלילי ולהוציא צו הפסקת עבודה".

 

לעומתם, תושבים באזור טוענים כי ייחוסו הפוליטי של בן שושן, חבר מרכז הליכוד, הוא שמקל עליו לנהל את עסקיו חרף הליקויים. "הקשרים שלו עם אולמרט, עם השר עזרא והשר לשעבר שמחון ידועים פה לכולם. כנראה שזה מאפשר לו לפעול ולזהם ללא הפרעה", אומר ח', תושב פקיעין.

 

ב-13 ביוני ערכה מרכזת מניעת רעש וקרינה מטעם המשרד להגנת הסביבה, עדינה אגמון, סיור במפעל. בממצאיה ציינה אגמון כי באזור הכנת הקומפוסט במפעל קיימים מספר מקורות פוטנציאליים לריח וכי באזורים אחרים של המפעל גם כן הורגש ריח - אם כי לא באופן רציף.

 

מבחינתו של ח"כ סוויד, מטרת הדיון היום היא הפסקת מפגע הריח לאלתר: "בין אם נצטרך להביא לסגירת המפעל, ובין אם נצטרך לאלץ אותו לפעול על-פי הסטנדרטים". בלי קשר לתוצאות הדיון המהיר בכנסת היום, מתכננים התושבים להמשיך את מאבקם. "בקרוב נקיים מול המפעל הפגנה גדולה של תושבים מכל הישובים הסמוכים", הם אומרים, "עד שהרשויות יאכפו את החוק".

 

בדיון קיבלה הוועדה את עמדת המשרד להגנת הסביבה באשר להפעלת המשרד ללא רישיון, בניגוד לתוכניות ובאופן המזהם את הסביבה. ועם זאת הוחלט כי חברי הוועדה יסיירו במקום בתחילת נובמבר ובעוד חדשיים ישובו לדון בנושא כדי לבדוק האם עמד המפעל בהתחייבותו לתקן את הליקויים.

 

רמו בן שושן מסר בתגובה: "המפעל הזה נבנה בטכנולוגיה הכי גבוהה בארץ ובעולם. המצב הזה נגרם בשל תלונות סתמיות, בעיקר מצדו של אדם אחד, שאני יודע מי הוא. יש באזור הזה גם לולים וגם זבל שמגיע מהחקלאים באזור ואולי משם מגיע הריח. המפעל שלי פועל בתוך מבנה סגור לחלוטין ואינו מפיץ ריח כלל. בסיור המדובר עם הגברת מהמשרד להגנת הסביבה (עדינה אגמון - י.ע-ד) נכחו מספר אנשים, שרק אחד מהם הריח משהו ולכן לא ייצא כלום מהדיון היום בוועדה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אפי שריר
התנהלות עם ריח רע. אילוסטרציה
צילום: אפי שריר
צילום: חגי אהרון
הגיע והריח. סוויד
צילום: חגי אהרון
מומלצים