שתף קטע נבחר

השמיים הם כן הגבול

למרות הקידמה, צבירת הידע וההתפתחות הטכנולוגית, במאבק מול טיפות הגשם אנו מפסידים. אנו לא יודעים איך להביא את הגשם, ולא מצליחים למנוע בצורת - וזהו שיעור מצוין בענווה

"מהרי נא והניחי על ליבי תחבושת,

בטרם תשכיביני לישון,

וספרי לי על הילד שהייתי,

איך שמחתי על הגשם הראשון".

(אהוד בנאי)

 

בשולי הכותרות והאירועים חובקי העולם והרי הגורל, בצידן של מלחמות ופרשיות גדושות צבע ורייטינג, בשיפולי ההצהרות והטקסים, החל מהערב (יום ה') יקרה עוד משהו קטן. נתחיל לבקש בתפילה את הגשם: "ותן טל ומטר לברכה על פני האדמה". זו ודאי לא פצצת רייטינג לפי הקריטריונים התקשורתיים המקובלים, וזה אפילו לא משהו ששווה התייחסות עיתונאית, גם לא בעמוד 32 בתחתית העמוד, ואף על פי כן, אני מוצא את זה כאירוע החשוב והמשמעותי ביותר בימים אלו ממש.

 

האנושות הגיעה להישגים גדולים ומדהימים. אפילו השמים הפסיקו להיות הגבול. יבשות וימים, רקיעים וירחים נכבשו בידי האדם. ואחרי הכל - במלחמה בין האדם לטיפת הגשם, מנצחת זו האחרונה בנוק-אאוט פעם אחר פעם.

 

טיפת הגשם הזו מחוללת סערות ומחלחלת לתהומות, מציפה יבשות ובוקעת הרים, מעלה גלי צונאמי ומורידה אוניות למצולות, נותנת חיים ומשקה את היקום, מפריחה שממות ומוריקה שדות.

 

ישנן מדינות שהתברכו בכל טוב. באגמים ומעיינות, בימים ונהרות, בשפע מים ומקורות טבע. בשונה מהארצות הללו, כללי המשחק בארץ ישראל שונים לחלוטין. את כללי המשחק בארץ ישראל הבהיר לנו בורא העולם כבר לאחר צאתנו ממצרים ועם הגיענו אל הארץ המובטחת:

 

(י) כִּי הָאָרֶץ אֲשֶׁר אַתָּה בָא שָׁמָּה לְרִשְׁתָּהּ לֹא כְאֶרֶץ מִצְרַיִם הִוא אֲשֶׁר יְצָאתֶם מִשָּׁם אֲשֶׁר תִּזְרַע אֶת זַרְעֲךָ וְהִשְׁקִיתָ בְרַגְלְךָ כְּגַן הַיָּרָק:

(יא) וְהָאָרֶץ אֲשֶׁר אַתֶּם עֹבְרִים שָׁמָּה לְרִשְׁתָּהּ אֶרֶץ הָרִים וּבְקָעֹת לִמְטַר הַשָּׁמַיִם תִּשְׁתֶּה מָּיִם: (יב) אֶרֶץ אֲשֶׁר ה' אֱלֹהֶיךָ דֹּרֵשׁ אֹתָהּ, תָּמִיד עֵינֵי ה' אֱלֹהֶיךָ בָּהּ מֵרֵשִׁית הַשָּׁנָה וְעַד אַחֲרִית שָׁנָה. (דברים פרק יא).

 

הלו, זה אבא?

בארץ מצרים אין צורך להתפלל לגשם, ואין צורך לשאת את העיניים השמימה לראות האם עננים קרבים ובאים. בארץ מצרים יש נילוס גדול, הנותן ביטחון, עוצמה, מים בשפע. מציאות המאפשרת להשקות בקלות עם הרגל - "והשקית ברגלך כגן הירק".

 

למציאות הזו יתרונות כלכליים ופסיכולוגיים רבים וברורים, אבל גם חיסרון אחד גדול. החיסרון הוא שבארץ מצרים לא צריך להתפלל, לבקש, לשאת עיניים ולקוות. הכל נמצא, לא צריך כלום. זה אולי נראה מושלם, אבל זו אשליה אופטית. כמו אבא האומר לבנו - "קח את הכסף ולך מפה. אל תתקשר, ואני לא רוצה לראות אותך יותר אצלי בבית". הבן אולי מסודר כלכלית, אבל קשר עם האבא אין לו.

 

בארץ ישראל לעומת מצרים, הכל יותר מסובך, גם עניין המים והגשם: "למטר השמים תשתה מים". מה שאומר שאין תעודת ביטוח. שאתה יכול לחרוש, לזרוע, להשקיע את הנשמה, ואחרי הכל - תצטרך גם לשאת עיניך השמימה, לבקש, ולהתפלל, לדבר עם אבא שבשמים כל יום. שלוש פעמים ביום. להתחנן, לשפוך לב, לחכות לתשובה, והעיקר - להיות בקשר. לדעת שהוא מקשיב, שהוא איתך, שהוא מחבק, דואג ואוהב, גם אם פעמים תשובתו לבקשתך היא שלילית.

 

האנושות עוד לא יודעת לייצר גשם יש מאין, או להסיע עננים, או להסיט עננים ממסלולם, או לעצור עננים ממעופם. קשה לנו לבקש, להתפלל, להודות שיש דברים שגדולים עלינו, שאין לנו ממש השפעה עליהם או יכולת לעמוד מולם. אנחנו מאוד רוצים לחשוב שאנחנו, וחוכמתנו, ומכשירינו, והטכנולוגיות שלנו מסוגלות לכמעט הכל. אנחנו רוצים לקוות שיש לנו הרבה כח ויכולות - אלא שכל טיפת מים המזרזפת עלינו, או שחלילה נמנעת מלרדת על פני האדמה - מזכירה לנו שבמלחמה הזו בינינו לבינה - היא מנצחת.

 

אתה , האדם, בן האנוש, הכובש והכוחני, המתנשא והשחצני - תלמד להרכין ראש לרגבי האדמה, ולרומם מבט אל על, לצפות לעננים ולגשם האצור בהם - ולהתפלל. כל עמלך וכספך כבר זרועים במעמקי האדמה, ועכשיו, כל שנותר הוא לקוות, לשאת עיניים, ולהתפלל.

 

למדוד חום לכינרת

איזה שיעור גדול בענווה ובאמונה מלמדת אותנו כל טיפה וטיפה של גשם. כמה עוצמה וחוסן וכוח של חיים וחיות יש בכל טיפה של גשם. 

 

אולי האדם המודרני, ודאי העירוני, המוקף במכשירים וטכנולוגיות, הניגש אל מתקן המים שבקצה המסדרון או על השיש

במטבח, כבר שכח מה מקור הכל, ומנין הכל נובע או יורד. לאדם הזה, לכולנו, לבני האדם החיים על פני האדמה, בא יום ז' במרחשוון, עם התזכורת: "ותן טל ומטר על פני האדמה".

 

עוד מעט וכולנו נתחיל כמידי שנה בחורף לעקוב אחרי מפלס הכנרת, כאמא המודדת את החום לתינוקה. נתפלל ש"את הגשם תן רק בעיתו ובאביב פזר לנו פרחים" (אבי קורן, שלמה ארצי).

 

רגע לפני, ננסה בכוחותינו הדלים לחבר בין שמים וארץ. בין עמל האדם מתחת לברכת שמים מעל, בין ההשתדלות האנושית לרצון האלוקי, בין האומה לאדמתה, ובין צלם האלוקים למקור חייו וחיותו.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבי רט
צילום: ישראל ברדוגו
גשם. זמן תפילה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים